Nieuw fonds voor festivals in problemen

Nadja | 20 juni 2016
algemeen

Nieuw fonds voor festivals in problemen

Er komt een nieuw fonds die organisatoren van evenementen moet helpen als het festival, concert of ander evenement financieel in de problemen komt door extreem slecht weer. De verregende festivals kunnen via de nieuwe regeling een subsidie aanvragen.

'Slecht  Weer Fonds'

Minister Jet Bussemaker, die het ‘Slecht Weer Fonds’ startte, heeft daarbij een half miljoen euro in het fonds gestort. Zo wil zij voorkomen dat de continuïteit van een evenement in gevaar komt. ‘Slecht weer kan een flinke spelbreker zijn bij festivals: storm, regen, hagel, lege stoelen en omgewaaide tenten. Bezoekers blijven weg en er moeten extra maatregelen worden genomen om optredens veilig te laten verlopen,’ zegt Bussemaker.

Terugbetalen

Festivals die door onvoorziene weersomstandigheden in de problemen komen, ontvangen geld uit het fonds, maar dit moeten ze wel weer terug betalen als hun financiële situatie is hersteld. Op die manier kunnen andere festivals ook gebruik maken van het geld als zij in de problemen komen. Echter niet alle festivals kunnen gebruik maken van het fonds. Alleen cultuurfestivals die al subsidie krijgen mogen er gebruik van maken. ‘Deze festivals hebben te lijden gehad onder bezuinigingen en hebben hun maatschappelijke en artistieke waarde bewezen,’ aldus Bussemaker.

Waardeoordeel

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en festivals, vindt het een charmant initiatief, maar is teleurgesteld in het feit dat het niet voor alle festivals beschikbaar is. ‘Er zit een waardeoordeel in: wat gefinancierd wordt door de overheid heeft culturele waarde en al het andere niet.’ Schans is ook van mening dat een half miljoen euro sowieso te weinig is. ‘Als een festival als Oerol wordt afgelast door noodweer dan is een half miljoen niet heel veel.’ Volgens Schans is het dan ook een beter idee dat festivals zich verzekeren of geld opzij zetten voor dit soort problemen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws