Ontmoet de CSIRAC, de eerste computer waarop muziek gemaakt werd

Peter Güldenpfennig | 27 juni 2016
algemeen

Desktops, laptops, tablets en zelfs smartphones, we hebben tegenwoordig genoeg elektronische devices om muziek mee te maken. Maar ooit was er een apparaat de eerste en in het geval van elektronische muziek was dat de CSIRAC.

CSIRAC

Met de CSIRAC, geïntroduceerd in 1949, kwam officieel de vierde digitale computer ter wereld. Het apparaat had geen display en slechts 2KB aan RAM-geheugen en 3KB voor opslag aan boord. Bovendien vulde het apparaat een gehele kamer. Wel had de CSIRAC een speaker ingebouwd, wat gebruikt werd om de voortgang van lopende programma's na te gaan. Via ponsbanden werd een programma aan de CSIRAC gevoerd. Kwam het programma ten einde, dan gaf de computer een geluidssignaal. 

De Australische wiskundige Geoff Hill was de eerste die in 1951 de CSIRAC gebruikte om muziek mee te maken. Door na te gaan hoe en wanneer de computer een signaal afgaf kon Hill de CSIRAC muziek laten afspelen. Van deze muziek is helaas niets opgenomen, wel is de CSIRAC gereconstrueerd en van deze reconstructie zijn wel opnames gemaakt. Check hoe de eerste elektronische muziek ter wereld klonk in onderstaande video:

Het geluid is primitief vergeleken met de standaarden die we vandaag de dag kennen, maar essentieel in het serieus nemen van computers als mogelijke instrumenten in composities. De CSIRAC heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld in de muziek die we vandaag de dag massaal met z'n allen luisteren. 

Geïnteresseerd in meer oudere lectronische muziek zoals de CHIRAC deze voortbracht? Check dan ook ons artikel over Tom Dissevelt & Kid Baltan's 'Song of the Second Moon' uit 1957.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws