Helpen dj's zélf de dance industry om zeep?

Thomas Keulemans | 18 juli 2016
algemeen

Dragen dj's zélf bij aan de teloorgang van de dance industry?

Deze vraag wordt al langer gesteld, nu de term 'EDM' door veel mensen (incusief dj's en producers) een steeds negatievere lading heeft gekregen. Tracks vandaag de dag hebben duidelijk ingeboet aan kwaliteit, zo luidt de publieke opinie en deels valt dat wel te verklaren: het kunste van een willekeurige EDM-track kennen we nu wel, met een opbouw, de welbekende drop en matige vocals die de boel soms nog wat op zouden moeten leuken. Maar er is meer aan de hand... En dat heeft alles te maken met het beloningssysteem in de muziekbusiness.

It's a money thing

Veel dj's en producers beklagen zich over het feit dat zij geen - of te weinig - vergoeding opstrijken voor wat betreft de verkoop en het aantal plays dat hun muziek genereert. Maar zouden dj's zelf niet onderdeel van het probleem zijn? Die vraag stelt de dj-gerichte newssite digitaldjtips.com. Een vraag om even in gedachten te houden...

In ieder geval is het een feit dat verkopen, streams en song-plays tegenwoordig steeds beter gemonitord kunnen worden; wereldwijd zijn er talloze mensen druk mee bezig om dit allemaal zo zorgvuldig mogelijk te registreren. Waarom? OMdat het nodig is deze aantallen om te kunnen zetten in de juiste inkomsten voor de dj's en producers van de tracks. Maar hoe komt het dan dat het toch zo'n zooitje is geworden en dat dj's en producers zich beklagen dat ze veel te weinig betaald krijgen voor hun producties?

Watskeburt?

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag wat de rol van de dj's/producers zélf is, bekijken we eerst hoe het zo ver heeft kunnen komen. Allereerst is daar het digitale tijdperk! Het heeft geleid tot meer en meer piraterij (het illegaal delen van muziek via het internet). En ook al wordt er wél betaald voor muziek, dan gaat dit geld eerst en vooral naar Top 40 artiesten en de mainstream radiostations.

Er is nu eenmaal een groot verschil tussen - laten we twee uitersten bekijken - commerciële popmuziek en underground techno. Gelukkig zijn beide voorbeelden voor ons als publiek een stuk toegankelijker geworden door de digitalisering. Hetzelfde geldt uiteraard voor alle andere genres die nog tussen deze twee uitersten vallen. Maar het huidige beloningssysteem in de muziek industrie ziet die verschillen dus juist níet... Gelden die aan producenten toebehoren komen in werkelijkheid slechts bij de grote namen bekend en niet bij de kleinere, onbekendere producers. Doodzonder, want daardoor wordt een hoop creativiteit de nek omgedraaid, waardoor de muziekkeuze die het grote publiek ter beschikking heeft uiteindelijk dus steeds kleiner (en meer mainstream) wordt... Ironisch toch, in een zogenaamde digitale muziekkeus die haast oneindig groot is!

Goed werk

Gelukkig is er ook goed nieuws. Achter de schermen wordt hard gewerk aan een rechtvaardiger beloningssysteem voor alle producers, waarin alle artiesten (dus ook componisten en producers) betaald worden voor alle verkopen en plays, waar en hoe vaak ook ter wereld hun tracks gekocht of gedraaid worden. Oftewel: een faire vergoeding voor iedereen. Best een ambitieus doel en niet heel gemakkelijk te realiseren, waarbij ook een rol voor de dj's zelf is weggelegd.

Wat kunnen de dj's zelf doen?

Hier volgen drie tips die digitaldjtips.com de dj's en producers mee wil geven. Misschien niet alle drie even gemakkelijk, maar één of twee kan al het verschil maken, als ze goed worden nageleefd:

1) Denk twee keer na voordat je muziek 'steelt' van een ander

Als er niet direct al bij de eerste keer geld wordt betaald voor de beschikbare muziek, dan houdt de hoop op verbetering daar al op. Maak je dus zelf als dj ook niet schuldig aan plagiaat; ook niet via andere ontelbare manieren waarop je muziek kan delen, zoals via Whatsapp of via peer-to-peer muziek websites. Al deze vage manieren van muziek verzamelen dragen ertoe bij dat de muziekkwaliteit steeds slechter wordt! Hoe minder een producer aan zijn muziek verdient, hoe minder goeie nieuwe producties hij kan maken. Logisch verhaal toch?

2) Gebruik gelicenseerde sites voor het streamen van muziek en je DJ Mixen

Mixcloud bijvoorbeeld, heeft een legale licentie. Dubset, een legale streaming techniek is beschikbaar via Apple Music en Spotify. Elke andere site of dienst waar je je sets naar uploadt, is illegaal. Gebruik dus de legale kanalen, zodat de juiste mensen betaald krijgen voor hun diensten.

3) Geef je tracklist altijd op als daarom gevraagd wordt

Wellicht is dit je niet eerder gevraagd, maar als het gebeurt, doe het dan. Dit is echt van cruciaal belang! Als jij tracks in je set opneemt van jouw favoriete collega-producer, maar er niet alles aan doet om die set en tracklist ook kenbaar te maken en op te geven, dan zou het geld dat daarvoor betaald zou moeten worden zo maar in de verkeerde zak kunnen belanden.

Klinkt best wel belerend allemaal hè? Maar digitaldjtips.com haast zich tot slot nog om te zeggen: 

'We all love this industry, and we are all in it for love of the music, so let's try and make a difference!'

Een mooi streven en een goed initiatief, dat absoluut. Maar of alle dj's de tips ter harte zullen nemen (voor zover de tips geen oud nieuws voor hen zijn), dat zal de toekomst zelf wel uit gaan wijzen denken wij.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws