Een kijkje in de gay partyscene: Confetti, glitters en divagedrag?

Thomas Keulemans | 23 juli 2016
algemeen

Een kijkje in de gay partyscene: Confetti, glitters en divagedrag?

Er wordt vaak gezegd dat gays voorop lopen met veel dingen. Ze zijn trendsetters, creatief, overal waar ze gaan wonen knappen de wijken van de stad er enorm van op en worden de ergste gribusbuurten weer 'hip' om te wonen. Om maar eens een paar stereotyperingen te gebruiken. Niet alle clichés zijn waar, maar als ergens van gezegd kan worden dat gays vooruitstrevend en trendsettend geweest zijn, dan is het wel in de dance- en club-scene. Denk aan de hoogtijdagen van extravagante Amsterdamse gayclubs als de iT en de RoXY, waar schaars geklede mannelijke dansers en xtc hand in hand gingen. Sinds die tijd is er wel het één en ander veranderd in de gay party-scene en vooral de laatste paar jaar zijn er behoorlijk wat verschuivingen geweest. De populariteit van gay-friendly festivals voor openminded party people neemt in elk geval toe, dus vonden wij het de hoogste tijd om de laatste trends van deze scene eens wat verder uit te lichten.

Kroeg of clubbing?

Gays houden doorgaans wel van een feestje en dan niet alleen op de jaarlijkse Gaypride in Amsterdam. Het is algemeen bekend dat veel homo's tot op latere leeftijd het uitgaansleven op blijven zoeken dan menig hetero stelletje. Toch kiezen veel gays ook heus wel voor huisje, boompje, beestje… Maar met één groot verschil: zij kiezen (meestal) niet voor kinderen. Op de leeftijd dat veel hetero's een gezinnetje stichten en in de poepluiers zitten, beginnen de verschillen tussen de lifestyles van gays en straights te groeien en meer op te vallen. Gays trekken nog altijd het nachtleven in, waarbij sommigen van hen de voorkeur geven aan de kroeg, weer anderen aan clubs en grote, vaak internationale feesten. Typische gaykroegen, die in de jaren tachtig en negentig als paddenstoelen uit de grond schoten, hebben het al jaren moeilijk. De reden? Veel (jonge) gays gaan net zo lief met hun straight vrienden op stap naar 'gewone' kroegen, en datingapps als Grindr en Scruff zorgen ervoor dat gays de kroeg steeds vaker links laten liggen als ontmoetingsplek.

Gay clubs

Hoe zit dat dan met de gayclubs, of clubs waar men op bepaalde avonden speciale gayfeesten organiseert? Exclusieve gayclubs, zoals destijds de iT en de RoXY, zijn er vandaag de dag een stuk minder dan voorheen. Zo sloot GayPalace in Rotterdam een aantal jaar geleden voorgoed haar deuren en kent Amsterdam niet echt clubs meer die het etiket 'gay' dragen, zoals dat ten tijden van de iT en de RoXY wel het geval was. Alleen Club ChUrch voldoet op dat gebied nog enigszins. Clubs in Europa die nog wel altijd onverminderd populair zijn onder gays zijn Berghain (Berlijn), Heaven (Londen), G-A-Y (Manchester) en Red & Blue (Antwerpen). Maar daarvan is eigenlijk alleen Red & Blue 'Strictly Men Only'; de rest kent een zeer gemengd uitgaanspubliek, waarbij een prima mix van gay en straight gezamenlijk losgaat en een feestje bouwt.

Een kijkje in de gay partyscene: Confetti, glitters en divagedrag?

Gays go international!

Naast gayclubs worden er vooral veel themafeesten en vaste concepten georganiseerd. Vaak op dezelfde locatie, maar soms ook op andere, nieuwe hotspots. Want gays houden vooral van vernieuwing én… van reizen. Zeer populaire en goedlopende concepten met internationale aantrekkingskracht zijn de Rapido-feesten in Paradiso, Funhouse in de Westergasfabriek (ook van de Rapido-organisatie), La Demence in de Fuse in Brussel en Green Komm in Keulen. Prima te combineren met een citytrip, wat veel gays dan ook geregeld doen. Voor diegenen die een partygerichte citytrip nog lang niet voldoende vinden bestaat er nog een veel groter fenomeen, namelijk de gaycruise. La Demence was een van de eersten die haar naam al verbond aan zo'n cruise; een week lang non-stop feesten aan boord van een cruiseschip dat De Cariben of het Middellandse Zeegebied aandoet, samen met zevenduizend andere gays… Dat is nog eens een feestje! Overigens worden sommige populaire dj's uit de gay-scene soms 'gewoon' even per helikopter ingevlogen op een cruiseschip, om daar een paar uurtjes te draaien. Divagedrag? Nee hoor, het hoort bij de ultieme partybeleving, zo vinden veel van de cruisers ongetwijfeld.

Een kijkje in de gay partyscene: Confetti, glitters en divagedrag?

'Circuit house'

Er zijn nogal wat verschillende EDM-stromingen die het goed doen in de gay-scene. Maar het grootste deel van de muziek valt onder de noemer 'circuit house'; een soort house dat zijn naam dankt aan de onder gays zeer populaire wereldwijde Circuit Festivals. Zo kent Barcelona elk jaar een van de grootste en meest bezochte Circuit Parties, waar het een week lang dag en nacht feesten geblazen is. Gays uit de hele wereld verzamelen zich in augustus in de Spaande stad, waarbij het feest de ene dag plaatsvindt in het Illa Fantasia waterpark. Daar is het watertanden bij het zien van zoveel gespierde en afgetrainde lichamen. De volgende dag staat er weer een totaal ander feest geprogrammeerd in een extravagante club, zoals 'Matinee Pervert'.

Gayclub anthems

De gayscene heeft nogal wat fantastische EDM-tracks voortgebracht, die uiteraard ook wisten door te dringen tot alle andere party-scenes, clubs en radiostations. Denk daarbij niet meteen aan het songfestival of aan lijsten als de Homo 100, die jaarlijks weer wordt samengesteld. Levensliederen als 'Ich Bin Wie Du' van Marianne Rosenberg of 'Im Coming Out' van Diana Ross worden gelukkig maar zelden verkracht tot dansbare club-remixen. Nee, tracks die echt als gayclub anthems te boek staan zijn catchy, met goeie (soms ietwat hysterische) vocals, een lekkere melodielijn en vaak meerdere climaxen, maar ook instrumentale floorfillers met gaytitels doen het goed.

Lees het volledige artikel in Partyscene Magazine 2.2016!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws