Muntjes op festivals, achterhaald of noodgedwongen?

Rick Francissen | 27 juli 2016
algemeen

Betalen met muntjes

Muntjes op festivals, ze worden als een van de grootste ergernissen ervaren. Na al in de rij te hebben gestaan voor de entree kun je nog eens achter een groep mensen staan om je geld uit te geven aan muntjes waarvan je vervolgens je drankje en wat te eten van kunt kopen. Je koopt er dan gelijk maar een flink aantal zodat je deze rij niet nog een keer hoeft te trotseren. Aan het eind van het festival heb je nog een irritatiepunt, je hebt muntjes over die je niet meer in kunt wisselen. Is het betaalsysteem met muntjes dus niet een beetje achterhaald met de technologie van vandaag?

Alternatieve betaalsystemen    

We kunnen inmiddels contactloos betalen met onze pinpas en in andere landen ook al met de smartphone. De technologie is dus al lang ver genoeg om op andere wijze dan muntjes te betalen. Er zijn dan ook al flink wat festivalorganisatoren die besloten hebben iets anders uit te proberen.

Neem bijvoorbeeld de organisatie van Sziget en Balaton Sound wat al een aantal jaar gebruik maakt van een oplaadbare kaart die je in je portemonnee kunt doen en op kunt laden bij oplaadpalen verspreid over het festivalterrein. Bij elke bar hebben zij vervolgens scanners die hetzelfde kunnen als de pinautomaten waar je contactloos betaalt met je pinpas. Je houdt je pas tegen het apparaat aan en je ziet hoeveel saldo er wordt afgeschreven en er is betaald.

LEES OOK: Knallen met Power Hour op Defqon.1!

Waar Sziget als exclusief extraatje horloges verkoopt met een oplaadbare chip gebruikt DGTL hetzelfde systeem als standaard. Een armbandje voor de entree van het festival met daarin een chip waar je ook geld op kan laden. Bij DGTL kun je bij aankoop van je online ticket kun je ook al een bepaald bedrag op je armband laten zetten zodat je na binnenkomst niet alsnog bij een oplaadpunt in de rij hoeft te staan. Je gepersonaliseerde bandje zorgt er ook voor dat je aan het eind van het festival in tegenstelling tot de traditionele muntjes het overgebleven saldo gewoon teruggestort krijgt op je rekening.

Contactloos betalen

Naast het feit dat het voor ons als bezoeker dus een stuk vloeiender verloopt heeft de organisator een enorme bundel aan waardevolle data binnengehaald. Die weet voor zijn volgende festival of hij meer bier of meer water verkoopt en kan aan de hand daarvan zijn inkoop aanpassen.

Muntjes zijn misschien zo slecht nog niet

Je denkt waarschijnlijk nu ‘Als er zulke alternatieven beschikbaar en ook al in gebruik zijn, waarom stappen we dan niet massaal van die muntjes af?’. Met het gebruik van alternatieve betalingssystemen die niet digitaal verlopen is er namelijk altijd een goede internetverbinding nodig. Dat dit nog lang niet altijd het geval is bleek afgelopen jaar bij een van de grootste muziekfestivals in Duitsland ‘Hurricane’. Door de internetcrash die daar plaatsvond is er naast een geldbedrag van €60.000 aan schade ook flink wat reputatieschade opgelopen. Ook een aantal weken geleden op Ultra Europe werkte het systeem niet altijd even goed en dat wekt misschien nog wel grotere irritatie op dan een wachtrij voor een aantal muntjes.  

Alhoewel de veelbelovende alternatieven voor de muntjes al ver gevorderd lijken te zijn vormen ze toch niet altijd de perfecte oplossing. Het gebruik van muntjes is voor de bezoeker daarom zo slecht nog niet wanneer er genoeg muntenbalies zijn. De organisatoren hebben meer baat bij de data die verzamelt wordt met de digitale betaalwijzen. Hopelijk wordt het internet zo snel mogelijk geoptimaliseerd dat er in op het gebied van betalen in ieder geval geen irritaties meer zijn op festivals.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws