Burning Man organisatie staat op tegen vandalisme

Ivo Mollemans | 14 oktober 2016
algemeen

Dat het Burning Man festival dit jaar opnieuw een gigantische gebeurtenis was waar veel mensen op af kwamen is inmiddels wereldwijd bekend. Zowel bezoekers als artiesten kijken uit naar het festival en met goede reden. De artiesten die er komen zijn niet de minste; Skrillex, Diplo, Datsik, Alvin Risk en nog veel meer toppers waren te vinden in de woestijn. De muzieksoorten die elk jaar te horen zijn lopen dan ook gigantisch uiteen, van techno tot dubstep en alles ertussenin.

De nadelen van Burning Man

Toch waren er dit jaar ook een aantal minder leuke kanten aan het festival. Het festival is namelijk onderverdeeld in verschillende delen die toebehoren aan de verschillende kampen. Zo zijn er Camp Questionmark, Iron Monkeys en White Ocean. Over het algemeen zou je denken dat deze kampen goed met elkaar moeten kunnen opschieten aangezien alle personen richting de woestijn vertrekken om vrij te kunnen zijn in hun doen en laten. Toch zijn er hier en daar wat akkefietjes tussen de kampen ontstaan tot grote teleurstelling van de organisatie.

LEES OOK: Steve Angello: ‘We respecteren onze wereld niet meer’

Het kamp van Iron Monkeys werd slachtoffer van vandalistische acties. Hierbij werd hun smederij vernield en gereedschappen werden omver gegooid. De reactie vanuit het kamp was dan ook verbijsterd:

‘I have never directly experienced vandalism or destruction of art on playa to the degree I did this year. I have heard stories of such behavior and witnessed art being damaged due to carelessness or inebriation, but never this. The Iron Monkeys pour blood, sweat, tears and love into what we create to offer unique experiences and interactions with the participants of Black Rock City. To have this level of disregard, disrespect and maliciousness offered in return, admittedly by a small few, breaks my heart.’

Een begrijpelijke reactie aangezien het kamp al heel wat jaren een groot deel van de opmaak van het festival op zich neemt en hiermee veel bezoekers blij maakt.

Het White Ocean kamp was ook slachtoffer van vandalisme. Bij hun werden elektriciteitskabels doorgesneden, deuren van caravans dicht gelijmd en water over het terrein heen gegoten. Dat laatste was dan ook een erg controversieel punt aangezien water in de woestijn al heel schaars is. Toch was er minder sympathie voor het kamp omdat zij zichzelf een zeer exclusieve positie geven op het festival terwijl dat juist niet de bedoeling is tijdens het festival. Iedereen hoort dan ook gelijk te zijn.

Organisatie tegen vandalisme

In een post op de blog van Burning Man heeft de organisatie dan ook aangegeven dat dit soort gedrag niet thuishoort op het festival. Het festival is bedoeld om iedereen een leuke week te bezorgen waarin elk individu terecht kan. Dat een groep op deze manier doelwit moet worden van vandalisme is dan ook onacceptabel. Iets om in gedachten te houden, mocht jij overwegen in de toekomst ooit naar dit legendarische festival af te reizen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws