Panel Openingsdebat ADE: 'Laat dj maar examen doen!'

Thomas Keulemans | 19 oktober 2016
algemeen

Vandaag is het ADE dan eindelijk officieel van start gegaan. Van 19 t/m 23 oktober is heel Amsterdam geel en zwart gekleurd en staat de stad in het teken van alles wat met dance te maken heeft. Aan de vooravond van het evenement, dat 375.000 bezoekers naar de stad trekt, vond in De Brakke Grond echter al een interessant openingsdebat plaats. Natuurlijk waren wij van Partyscene erbij!

Openingsdebat Amsterdam Dance Event

De discussie werd geleid door Dave Clarke, zelf befaamd techno-dj die de scene door en door kent. Het panel bestond verder uit  Andy Blackett (van Club Fabric, Londen), Laetitia Descouens (Booking Agent bij Decked Out), Mirik Milan (nachtburgemeester van Amsterdam), Molly Neuman (Kickstarter, USA) and Terry Weerasinghe (van Beatport). Er werd gesproken over zaken als:

Hoe staat de dance industry er vandaag de dag voor?

Wat is de invloed van Brexit?

Is het einde van dance albums in zicht?

Wat is de beste aanpak voor de drugs-problematiek?

Opvallende uitspraken

Promotions Manager Andy Blackett, van de in zwaar weer verkerende Londense club Fabric sprak vooral over het probleem van het Engelse (maar vooral Londense) zero tolerance beleid voor drugs. Fabric moest onlangs haar deuren sluiten na een aantal incidenten waarbij drugsdoden te betreuren vielen. Hij hekelde de 'blame cultuur' van de Londense politie en rechters, die niet in gesprek gaan met de club en ook niet toestaan dat jongeren beter onderwezen worden over de gevaren van drugsgebruik, zoals dat in Nederland wél gebeurt. Bovendien staan opgepakte drugdealers in Londen binnen een week weer op straat en blijven politici en hun falende beleid lekker op hun plek zitten.

Londen, Berlijn... Amsterdam!

Mirik Milan, nachtburgemeester van Amsterdam viel hem bij en sprak zijn steun uit voor Fabric's gang naar de rechter. In Amsterdam wordt een beter beleid gevoerd ten aanzien van het nachtleven; het stadsbestuur erkent het belang van een bruisend nachtleven voor de stad. Door in discussie te gaan weet men wat er speelt en zo slaagde Milan er in de 24-uurs licentie te verkrijgen voor de nieuwe club Shelter in de A'DAM Toren. Daarmee kan de stad de concurrentie aangaan met bijvoorbeeld Berlijn.

'Laat dj's maar een examen afleggen!'

Vervolgens onstond een discussie over de snelle manier waarop dj's vandaag de dag doorschieten naar de top. Zijn hun skills eigenlijk wel goed genoeg, was de misschien wel terechte vraag van Dave Clarke. Het lijkt er vooral om te gaan welke dj het beste met social media omgaat en de het beste marketingteam op zich heen heeft. 'Misschien wordt het wel tijd om dj's een examen af te laten leggen', zo grapte Clarke, maar achter zijn uitspraak was de frustratie voelbaar. Feit blijft wel dat de rol van social media niet onderschat moet worden, aldus het gehele panel.

Bye bye dance album

Opvallend was verder de discussie over de langzame verdwijning van complete albums. Vandaag de dag brengen dj's en producers steeds minder vaak een compleet album uit. Vooral in de dance scene is dat het geval, bij pop en rock iets minder. Alles gaat tegenwoordig zo snel en de focus ligt op single tracks. Booking agents hebben het steeds lastiger hun dj's te boeken op festivals; de vraag van festival organisatoren is altijd: 'Is er een track uit van die dj op dit moment?' Zo niet, dan is hij/zij niet 'hot' genoeg. Ook het jonge publiek is tegenwoordig vaak al zó snel klaar met een dj, genre, of track, dat het maken van een album simpelweg de moeite niet loont. Elke track op een album kan namelijk in principe gewoon een single zijn. Zo brengt Martin Garrix bijvoorbeeld in deze ADE week ook elke dag een gratis track uit.

Big business

Dat dance nog altijd big business is, is zeker. Maar voor hoe lang nog? De Engelsen hebben het moeilijk door de Brexit, waardoor voor hen het boeken en inlviegen van Europese dj's zomaar ineens 20% duurder is geworden. Dit in combinatie met het falende drugsbeleid maakt het lastig voor de Engelsen. In Nederland (en Amsterdam) gaat het goed met dance. ADE levert de stad Amsterdam overigens naar schatting zo'n 58 miljoen euro op. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws