ADE lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt

Rick Francissen | 19 oktober 2016
algemeen

Amsterdam Dance Event

Het Amsterdam Dance Event bestaat dit jaar 21 jaar en heeft zichzelf daarmee tot zijn uiterste gedreven. Er worden meer dan 375.000 bezoekers verwacht die meer dan 450 feesten, maar ook conferenties zullen bezoeken. In totaal zijn er ook zo’n 2200 artiesten aanwezig die optreden op een van deze vele feesten verdeeld over Amsterdam. Ook zullen zij spreken over de industrie, hun leven en werk en geven zij seminars op verschillende plekken.

LEES OOK: Panel Openingsdebat ADE: 'Laat dj maar examen doen!'

Groei van ADE

Het Amsterdam Dance Event begon ooit als kleinschalig evenement verspreid over drie locaties in Amsterdam, namelijk de Melkweg, Escape en Paradiso. Wat klein begon met zo’n driehonderd professionals is nu uitgegroeid tot het grootste dance evenement ter wereld. Opvallend is, is dat er in de loop van het ADE het een en ander verandert is wat betreft de invulling van het evenement. Zo was het oorspronkelijk een evenement wat gericht was op de zakelijke markt, waar het nu vooral gericht is op de bezoeker die naar feestjes komt.

De grote uitbereiding naar vijf feestdagen/-avonden van woensdag tot en met zondag geeft deze verandering duidelijk weer. Twee grote organisatoren die beide een ander spectrum van de dance in handen nemen zijn iconisch voor dit verloop. ALDA en Awakenings hebben namelijk met hun AMF en Awakenings feesten vijf dagen lang feesten georganiseerd met de grootste artiesten uit de wereld op het programma.

ADE probeert toch wel relevant te blijven

ADE directeur Richard Zijlma laat weten dat het gigantische evenement door zijn organisatie toch wel een bepaalde richting uit wordt gestuurd. "Ook al lijkt het dus alsof ADE tegenwoordig alleen maar om feesten gaat, we proberen zeker om naast deze focus ook nog steeds te innoveren. Zo is er dit jaar de ADE camping bij het NDSM werf.”

Met ADE Dance & Brands is een specifiek deel van de conferentie waarin het ADE zich richt op de marketeers. Hier worden nieuwe modellen besproken en wordt er dieper ingegaan op zaken die naast de feesten om interessant zijn voor de professionals.

ADE lijkt zijn piek te hebben bereikt

Het ADE loopt dus waanzinnig goed. Dennis Doeland, werkzaam bij het advies- en consultancybureau DDMCA heeft het ADE goed geanalyseerd en denkt dat de piek van het evenement inmiddels bereikt is. In cijfers betekent dit dat de editie van 2014 op 2015 met 16 procent gestegen is, terwijl  dit jaar een groei van maar 3 procent wordt verwacht.

Daarnaast wordt er ook op online gebied geen groei meer gezien. Buiten het ADE is het duidelijk te merken dat er in de hele dance sector geen grote groei meer zal plaatsvinden. De afgelopen tien jaar stonden namelijk in het teken van een explosieve groei. Veel groei is daardoor simpelweg niet mogelijk. Doeland maakt daarbij wel de kanttekening dat de cijfers voor een land alsnog erg indrukwekkend zijn.

 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws