Arcade-verzamelaars: iedereen had ze in de jaren '90

Bart Remmers | 4 januari 2017
algemeen

Het verzamelde succes van Arcade

In een heel ver verleden kochten Nederlanders nog massaal verzamel-LP's en CD's. Zeg maar het succes van de Hitzone-collecties, maar dan met een oplage die talloze malen hoger was.

De mensen die eind jaren tachtig en in de jaren negentig op zoek waren naar een kekke best of, dancemix of Italo-verzamelaartje, die kwamen terecht bij Arcade, het label wereldberoemd in ons land dankzij CD-reeksen als 'Thunderdome', 'House Party' en 'Turn up the Bass'.

Gabber-doorbraak 

Want als er een Nederlands verzamellabel - met Britse roots - scoorde in de CD- en LP-bakken, dan was het Arcade wel. Op het moment dat hardcore en gabber doorbrak was Arcade erbij en bracht het met de regelmaat van de klok in samenwerking met ID&T een Thunderdome-mix uit. Jongeren van boven de dertig kennen de legendarische zwarte hoesjes met gekleurde opdruk wel. De gemiddelde Aussie-drager kon in 1995 niet zonder zo'n boxje.

Voor de danceliefhebbers waren er de minstens zo legendarische Turn up the Bass-mixen die vanaf het begin van de nineties jarenlang hoog in de verzamelcharts stonden. In die tijd werden de mixen nog aan de man gebracht onder de genrekopjes 'club', 'house' of 'mellow'.

Synthesizer Greatest en Dance Classics

Alsof bovengenoemde Arcade-hits nog niet genoeg waren, had het label nog veel meer succespaardjes op stal. Je pa luisterde in die tijd naar de zo fout dat het leuk is-reeks 'Synthesizer Greatest' (crappy covertjes van Vangelis en Jan Hammer) en moeder danste nog eens disco op de vele 'Dance Classics'-collecties al dan niet uitgebracht in samenwerking met Ben Liebrand. Broertje luisterde naar de Top 40-house op 'Mega Dance' en je debiele neefje ging voor (ja echt) 'Yabba Dabba Dance!', eurodancehits met Fred Flintstone als marketingtool. Je zweverige zusje opteerde tenslotte voor de budget Enigma-ambient op de Dream House-releases. Far out!

Net als met de cd-industrie in het algemeen kwam de klad er bij Arcade rond de eeuwwisseling in. De consument ging kopieren, streamen en downloaden en de Arcade-ceedeetjes verdwenen na twee maanden al in de uitverkoopbakken van (nostalgie-alert!) de Free Record Shop, ergens tussen beduimelde cd's van Die Flippers en 'Alle 13 Hitsig in Salou' in.

Krat op zolder

Saillant detail: de jarenlange Arcade-baas Herman Heinsbroek ging voor een korte tijd de politiek in. Begin deze eeuw was hij eventjes minister in het eerste en enige LPF-kabinet: Balkenende I. 

Arcade-ceedeetjes en LP's zijn er nog in overvloed op te duiken vanuit kratten op zolders en kelders of in de 1 euro-dumpstore om de hoek. Prachtige muzikale pareltjes uit vervlogen tijden. Toe, doe eens gek en zet er nog eens een keertje een op. Thunderdome, Dance Classics of Turn up the Bass, maakt niets uit... Best gaaf eigenlijk en over een X-aantal jaar zijn ze weer retepopulair bij de hipsters.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws