De clubbing scene van London ondervindt hevige problemen

Ivo Mollemans | 18 januari 2017
algemeen

De clubs in London hebben voor veel succes gezorgd als het gaat om het nachtleven. Niet alleen in London, maar wereldwijd hebben zij invloed gehad op hoe het eraan toeging, maar nu lijkt het erop dat het nachtleven van London zelf een aantal problemen heeft waar moeilijk tegen te vechten is. De organisatoren zijn verwikkeld in een groot netwerk van promotors, dj’s, drugs, de overheid en de hedendaagse standaarden die worden gezet door de maatschappij.

Het nachtleven van London onder druk

Dit alles laat een stempel achter op het nachtleven van London en de ene partij is daar blij mee, maar de andere partij juist totaal niet. Achter de schermen gebeurd veel meer dan alleen het organiseren van feesten in clubs. Denk aan ondergrondse feesten die veelal illegaal worden gehouden, maar ook drugs zorgen ervoor dat het voor clubeigenaren steeds moeilijker wordt om te zorgen dat alles wat zich binnen de club afspeelt legaal is. Een bekend voorbeeld hiervan is Fabric. Deze club ondervond het gevolg van de drugs aan levenden lijve en mag na een lang proces toch weer voorzichtig haar deuren openen.

LEES OOK: Beachclubs Bloemendaal aan Zee stoppen met viptafels

Financiën

Sinds Fabric zijn er meer clubs die beter zijn gaan opletten op zaken die niet horen. Toch zit dit niet mee, want de overheid wil niet zoveel uitgeven als ze vorig jaar deden aan het nachtleven. Clubs moeten op hun eigen houtje verder en hoeven niet veel financiële steun te verwachten. Dit terwijl juist de clubs een grote bijdrage hebben geleverd aan het London van vandaag en een van de redenen is dat London niet alleen bekend staat om de Big Ben en London Eye, om maar wat op te noemen.

Wetten en regels

Het geeft de stad iets wat in veel andere steden ontbreekt en waar veel buitenstaanders jaloers op zijn. Niet alleen deze financiële beslissing komt hard aan bij clubs. Ook heeft de overheid in 2003 toestemming gegeven om pubs tot 2 uur ’s nachts open te laten blijven terwijl velen voorheen om half 12 al sloten. Dit heeft een groot deel van de afzetmarkt voor clubs weggenomen en dat betekende dus nog minder financiële middelen. Veel grote clubs gingen hieraan ten onder en in plaats daarvan kwamen er juist een hoop kleine clubs.

Dit is echter nog maar een kleine greep van de problemen die veel clubs ondervinden in de stad. Jazz Monroe, redacteur bij Pitchfork, heeft zich verdiept in de problemen van het nachtleven van London en schreef daar een artikel over dat nu te lezen is op Pitchfork.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws