Dancefestivals krijgen het steeds moeilijker

Mark IJsendoorn | 25 juli 2017
algemeen

De bezoekersaantallen groeien ieder jaar en festivals schieten als paddestoelen uit de grond. Toch draaien dancefestivals dit jaar volgens de Dance Festival Monitor minder omzet dan vorig jaar. Heeft de markt zijn kritieke punt bereikt?

Wildgroei

Het aantal festivalbezoekers blijkt het afgelopen half jaar met 5,5 procent te zijn toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar het aantal festivals steeg met 25 procent. Deze wildgroei aan dancefestivals zorgt voor grotere concurrentie en steeds lagere ticketprijzen. Fijn voor festivalbezoekers, maar minder plezierig voor organisatoren. Voor hen wordt het steeds lastiger een rendabel feest te organiseren. Het aantal festivals dat niet doorging is dan ook gestegen naar 5 procent.

Strengere regels

Festivals krijgen niet alleen te maken met meer concurrentie. Ook de overheid gooit wat roet in het eten. De gemeente Rotterdam geeft deze zomer bijvoorbeeld geen vergunningen meer uit omdat ze niet genoeg politieagenten hebben. En omdat mensen wel in de binnenstad willen wonen maar niet tegen lawaai kunnen, worden in veel steden de regels voor geluidsoverlast strenger. Bovendien kunnen hulpdiensten als het Rode Kruis het grote aantal festivals niet meer aan.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws