Aapje eet Beer

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Aapje eet Beer


Met afgrijzen was een groep kleine, onschuldige schoolkinderen gisteren getuige van een niet al te vaak voorkomend natuurfenomeen. Het ge-oeh en ge-aargh was niet van de lucht toen een klein en schattig, doch gevaarlijk makaak aapje, een drie meter hoge, bange en in een paal geklommen, zeshonderd kilo zware beer verslond.

De beer, door zijn verzorger lieflijk Bolke genoemd, was net bezig om een lekker, pas uitgezet forelletje te vangen, toen het makaakje een welgemikte banaan wierp, welke precies op het berenachterhoofd belandde. Bolke (de beer) wierp een blik achterom en zag de aap wild springend, met op- en neergaande armen onder de oksels gebarende aap, zijn tong uitsteken. Directeur van het dierenbos, de heer Drubibu, vertelt zijn ooggetuigenverslag:

'Dit soort gedrag vertonen onze apen wel vaker. Vooral de betrokken aap, Melis, is in deze groep 'the king' van de practical jokes. Zo was het inmiddels al jaren een vaste gewoonte van hem om geregeld z'n poot uit te steken als er toevallig een beer langs sjokte. Zo'n beer stortte dan onder luid gehoon ter aarde, maar dat was dan ook alles. Zowel door medewerkers, makaken als beren werd daar vaak om gelachen. Ook smeerde hij wel eens een laagje poep op een worteltje als een van de hier rondhuppelende hazen restjes kwamen opsmikkelen, dus dat was niks nieuws. Dit weekend hadden we bij die rake treffer nog allemaal een hoop lol, totdat Melis er nog eens twintig achteraan gooide, gevolgd door zijn eigen ontlasting. Nu is/was Bolke geen bruine beer, maar binnen vijf minuten was dat al snel veranderd. Nadat Bolke in een paal was geklommen om aan de vieze bananen te ontkomen, klom Melis erachter aan en verslond 'm met huid en haar. Het was gruwelijk om te zien. De beer was ook nog 's niet gewassen'.

Hoe kon het zover komen dat wat begon als een onschuldige practical joke, ineens ontaardde in een gruwelijk spektakel van dierlijke agressie? Volgens Drubibu heeft het te maken met beider dieren historische achtergrond; 'Bolke kwam net als Melis uit het circus, waar beide dieren elke dag de act 'beer verslindt aap' uitvoerden, tot groot vermaak van het publiek. Ik denk dat dit succesnummer de basis heeft gevormd van de verstoorde psyche van Bolke en Melis, welke vervolgens uitmondde in deze gruwelijke daad.'

De vraag is of directeur Drubibu geen maatregelen had moeten treffen na het eerste incident, twee jaar geleden. Dierenvoedster Rosientje vertelt: 'Nog niet zo lang geleden hadden we hier een hazenfamilie rondlopen die al langere tijd slachtoffer was van Melis' grappen. In de natuur is dit echter vrij normaal en bovendien lusten beide diersoorten elkaar niet'. Rosientje vervolgt: 'Hoe Melis aan dat busje peper kwam, wisten we niet, maar nadat hij voor de zoveelste keer stiekem peper op de worteltaart had gestrooid, waren de rapen gaar. Hoewel ze meestal het hazenpad kiezen, kwamen deze dieren in opstand en tijdens een van die schermutselingen moest een van onze meest populaire hazen, Makkie, het bekopen met de dood'.



Beer en Aap als vluchteling in 'betere tijden'

Makkie de Haas was niet alleen populair in het dierenpark. Hij was tevens de mascotte en ambassadeur van het dierenbos. Voormalig dierenbosbaas Vlens werd direct ontslagen na dit incident, maar Melis mocht blijven. Een nog steeds gefrustreerde Vlens werpt nieuw licht op de zaak: 'Dat die beer is opgevreten door die brutale aap, verbaast me niets. En eigenlijk vind ik het ook helemaal niet erg. Ik heb Bolke nooit gemogen. Ik bedoel: Er zijn beren in alle maten, er zijn beren die praten, er zijn beren die kunnen springen en beren die zingen. Er zijn beren die veel weten en beren die honing eten, maar Bolke kon niet veel meer. Eigenlijk deed 'ie helemaal niks!'

Vlens wordt emotioneel als hij erover praat. 'Ik kreeg weliswaar de schuld van Makkie's dood, maar ik had 'm toch niet opgevreten? Ik ben meer een kippetjes type. Daar lust ik wel een dozijn van. Maar ja, wat doe je d'r aan? Bovendien was het rond kerst'. Voormalig bosbaas Vlens denkt aan een complottheorie. 'Die aap heeft me sinds mijn aanstelling als bosbaas altijd al dwars gezeten. Pootje haken tijdens het voederen? Okay, kan leuk zijn. Maar je kunt ook te ver gaan. Zo was ik helemaal niet te spreken over al die keren dat hij obscene en ronduit smerige gebaren achter de rug van dierenvoedster Rosientje tentoonstelde. Met dat smerige roze geval van 'm deed 'ie dan vaak wipbewegingen in de lucht als ze niet keek. Dat 'airwippen' mondde bovendien vaak uit in smerige apenorgieen, waarbij, wanneer Rosientje terug kwam, allerlei vieze vlekken op haar jurk zaten, die je er met geen mogelijkheid uit gewassen kreeg. Wat nu gebeurd is, noem ik gerechtigheid. Melis wordt nu lekker opgeruimd en die luie nietsnut van een circusbeer is al uit de weg. Met enig geluk word ik nu gerehabiliteerd als bosbaas!'

Feit is dat er nog steeds geen maatregelen zijn getroffen sinds het gruwelijke incident van het afgelopen weekend. Nog steeds loopt Melis de aap vrij rond en het karkas van Bolke ligt te rotten in de zon. 'We kunnen gewoon weinig doen', zegt Drubibu verontschuldigend. 'Melis is wat je noemt een gevluchte asiel makaak. Hij is dit park binnengekomen, omdat hij gevlucht was voor het strenge regime van het circus. Bolke de beer was er ook een van, en net toen we het toelatingsbeleid hadden versoepeld kwam hun applicatie. Beiden zijn goedgekeurd, en als dat eenmaal is gebeurd kunnen we ze niet meer terugsturen. En hier hebben we nu eenmaal geen doodstraf'.

De heer Vlens heeft hier andere gedachten over: 'Volgens mij heeft die aap gewoon gelogen met z'n applicatie. Eerst was 'ie uit Circus Renz gevlucht nadat hij, naar eigen zeggen, verplicht moest copuleren met een andere aap. Maar die zogenaamde andere aap zit nu ook hier en voor zover ik weet, copuleren ze de hele dag door'. 'Tijdens mijn eigen onderzoek kwam ik erachter dat Melis voor de applicatie werkte bij het Monte Carlo circus, waarvan we allemaal weten dat de leefomstandigheid daar optimaal is met maar een kerstoptreden per jaar. Als we toen hadden geweten dat die makaak had gelogen, hadden we de intrigant natuurlijk nooit binnengelaten'.

Rosientje relativeert de zaak: 'Melis heeft er naar mijn idee nooit een geheim van gemaakt dat hij heeft gelogen bij zijn binnenkomst. Zo deed hij trucjes die je onmogelijk in Circus Renz ziet. En op zijn geel-blauw gestreept hoedje staat duidelijk 'I was the star monkey in Monte Carlo'. 'Kijk, vervolgt ze, een aap blijft een aap en ik weet zeker dat we na een tijdje allemaal kunnen lachen om dit voorval. We leven toch zeker in Nederland?' Ze vervolgt: 'Ex bosbaas Vlens is een sluwe vos. Hij blaast dan wel hoog van de toren, maar hij heeft zelf de applicatie van Melis behandeld. Hij kan trouwens tevreden zijn, want we sturen straks Melis naar Amerika, omdat die trucjes van hem daar zo aanslaan. De bedoeling is dat de andere apen hem gaan na-apen en in Yellowstone is bovendien een grote berengemeenschap, zodat hij zich er meteen thuis voelt. We moeten gewoon eerlijk zijn: Melis is uniek en Nederland is gewoon te klein voor deze makake.'

Hoe het er werkelijk aan toe ging, red.

Harry Lemon
DJ Lemon8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws