Carnaval der grijze muizen

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Harry lemon is DJ/Producer en in binnen- en buitenland bekend als Lemon8. Hij draait over de hele wereld en produceert voor vele labels. Hij wast zijn haar met L'Oreal en gebruikt iedere dag Kruidvat scrub-creme. "Na een heftig weekend ben ik flink vies en heb ik het echt nodig." Wat heeft hij nog meer te vertellen...?

Carnaval der grijze muizen

De uitzending van Barend en van Dorp vorige week met Tiesto was een mijlpaal in de geschiedenis van dance in Nederland. Nu is het de vraag of die mijlpaal een hoogtepunt of een dieptepunt was. Als je de diverse fora en columns leest wordt het in 't algemeen gezien als een blamage.

Het grootste struikelblok, afgaande op de reacties, is waarschijnlijk wel de non-verbaalheid van Tijs. Schijnbaar overheerst het gevoel dat 'onze scene' en de daarbij behorende muziek nog steeds niet begrepen of geaccepteerd wordt. En dat iemand op de barricades moet springen om voor eens en altijd duidelijk te maken hoe het nou precies in elkaar steekt.
Maar waarom? vraag ik me dan af. En met welk doel? Is dance dan nog steeds niet mainstream? Heb ik iets gemist? Zijn de laatste 2 generaties die opgegroeid zijn met de dancecultuur - zeg maar de leeftijd tussen 16 en 37 - werkelijk zo gefrustreerd? Wat is er in hemelsnaam mis met het feit dat de voorgaande generaties zich niet kunnen identificeren met 'de jeugd van tegenwoordig' en alles wat daarbij hoort? Is dat niet het algemene kenmerk van popcultuur?

Tiesto op bezoek bij Barend & Van Dorp

Ik wil hiermee niet zeggen dat er geen misopvattingen zijn aangaande pop- en dancecultuur. Maar dat gaat al meer dan een halve eeuw zo. Kijk maar naar Elvis, de Stones of de Beatles. Hun fans geven nu af op house en rap. So what? Heeft iemand ooit eens nagedacht over hoe het zou zijn, mochten we dit gegeven voor het eerst in de pophistorie doorbreken? Cd's uitwisselen met tante Sjaan? Samen met papa en mama naar Now&Wow? De nieuwste releases doornemen met Barend en van Dorp?
Laten we wel wezen en het in godsnaam zo houden. Onze beurt komt vanzelf wel als we onnozele vragen gaan stellen in het programma Langenbach en van Bellen over de volgende generaties, afgewisseld met slaapverwekkende DJ-sets uit het jaar nul. Ik ben 35 jaar oud en ik kan niet eens beginnen met het uitleggen van wat ik zoal doe aan mijn eigen leeftijdsgenoten. Ik ken ouwe lullen van 25 die al uitgeleefd zijn, terwijl ze nog nooit een club van binnen hebben gezien. Mooi! Dat is goed, want zij horen er ook niet.

Waar ik me echt over opwond was dat er voortdurend geschreven wordt over Dj's die een mediatraing zouden moeten krijgen. Driewerf bah! Zo zou Tijs zich verbaal niet van repliek kunnen dienen op provocerende vragen. Het woord alleen al: mediatraining. Voor mij houdt dat vooral in: Jezelf aan kunnen passen aan de overgrote meerderheid in een grijze muizen cultuur. Vervolgens moet je dan je standpunt naar voren brengen op een zo overtuigend mogelijke manier. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gehele achterban die zich op 1 of andere manier gefrustreerd voelt en een stem wilt hebben.
Natuurlijk had ik ook liever een Tiesto gezien die met prachtige volzinnen en heftige gebaren twee door de wol geverfde journalisten en een Volkskrant columnist de les had gelezen. In het Kremlin forum las ik zelfs dat ze eigenlijk Gert van Veen aan tafel gehad zouden moeten hebben. Die zou de heren BvD wel even hebben uitgelegd hoe het nou precies zat. Wat een onzin! Dan krijgen we weer dat pseudo intellectuele gezeik over de relatie tussen de vierkwartsmaat en de pil waar we al jaren mee worden lastig gevallen.

Ted Langenbach in gesprek met Diewertje Blok

Luister goed; 'Onze Zaak' valt niet te verdedigen. Punt. We doen het al 15 jaar en zonder succes. Per bij Sonja's goed nieuws show, compleet met acidfeest demonstratie, Ted bij Dieuwertje Blok, Eddie de Clerq en Gert van Veen bij de EO... Er hoeft niets verdedigd te worden. We hoeven niemand van repliek te dienen. Dit is niets anders dan een generatieconflict, en die is al op velerlei manieren beslecht. Na de uitzending met Tiesto in BvD, waarin Tijs liet zien dat hij de ideale schoonzoon is, is dancecultuur samen met haar randverschijnselen definitief mainstream geworden. Niet iedereen zal dat accepteren. Niet iedereen uit de dancescene en ook niet iedereen uit de grijze muizen maatschappij, maar dat is normaal in een democratie.

Laat het laatste restje underground en respect voor 'onze' scene asjeblieft bewaard blijven. Laten we iets van de mythe die dance is in stand houden. Ik houd van de grootstedelijke ranzigheid met haar clubs en hoerententen in met schaduwen overladen schoonheid die het spannende spannender maken en het mooie mooier. Ik koester dit alles en weet dat Miep uit Appelscha, Jan-Jaap uit Doetinchem, tantes en ooms en de rest van mijn familie hier geen weet van hebben.



Undaground!

Laat in hemelsnaam alle Dj's stotteren in talkshows, totdat we onze eigen Boudewijn hebben (god hebbe zijn ziel) die straks vertelt over de schoonheid van de met echo's versterkte vierkwartsmaat in de donkere lange gang van Nighttown en de 4-dimensionale poezie van Derrick May. Een eigen Boudewijn die de hoeveelheid aan materiaal toont van belachelijke mediaberichten en potsierlijke televisieprogramma's die de scene hebben ontsierd. Tot die tijd zeggen we uberhaupt niets. De dancescene is de grootste grijze muis die er op dit moment rondloopt. We willen het gewoon niet weten.

Harry

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws