De 10 van ... Benny Rodrigues & Thomas Martojo

Partyscene Redactie | 31 juli 2008
blogs

Platenrek, Berwick Street - Londen

In de bladen of op websites kom je diverse dj-charts tegen. Lijstjes met, volgens de ondervraagden, de beste tien platen van dat moment. Waarom die platen zo goed zijn, wordt meestal niet vermeld. Maar wel op Love2Party. Deze keer de 10 van ... Benny Rodrigues & Thomas Martojo.

Aanstaande zondag is de laatste editie van Dekmantel van dit jaar op het Scheveningse strand. Headliner ditmaal is The Mole uit Duitsland, die al tijden de mooiste platen uitbrengt, ondermeer op het welbekende Wagon Repair label. Ook Benny is van de partij en hij zal ’s middags een set vol leftfield electronica draaien terwijl het zonnetje waarschijnlijk nog hoog aan de hemel staat. Natuurlijk is ook de hele Dekmantel-clan aanwezig. Benny en Thomas Martojo delen vast hun tien favoriete electronica platen met jullie.

De 10 van … Benny Rodrigues

Deze top 10 is niet de meest recente top 10 ever, maar meer bedoeld om een algemene indruk te geven van wat ik zondag zoal ga draaien. Tevens zijn de meeste muziekjes hieronder de muziekjes waarvan ik vind dat ze toch behoorlijk ondergewaardeerd werden ten tijde van de releases.

 

1. Dopplereffekt - Linear Accelerator (Gigolo)

Dopplereffekt is bij veel liefhebbers bekend geworden met de meest bizarre futuristische klinkende electro (real electro that is).  Ik kan de electrotracks ook behoorlijk waarderen, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de vagere obscure ambient/electronica-tracks die ze gemaakt hebben. Op dit album staan dan ook echt zes 'hogeschool'experimentele juweeltjes die je echt van begin tot eind moet luisteren om de flow te voelen. Vager dan de eerste drie tracks op dit album zul je ze niet meer horen. Maar als je het hele album luistert, wordt je ineens een hele hoop duidelijk (I hope ;-). Afsluiter ‘Higgs Mechanism’ is dan ook één van de mooiste electronische tracks die ik ooit heb mogen beluisteren. Kippenvel, chapeau!

Geen House of techno maar downtempo electronica2. Eight Miles High- Katalog (Klang)

Eight Miles High is bij velen beter bekend als Roman Flugel (ja, van dat ‘breezah-hitje’ ja ;-). Met dit album weet hij mij echt van begin tot eind te roeren, van trippy electronica via downtempo breaks naar weirde drum & bass en nog veel meer. Ik heb dit album al duizenden keren thuis opgezet en ben er nog steeds helemaal weg van, een echte moodsetter (wel een depri mood that is ;-).

3. A.O.- Various Tracks (BR-Electronica)

A.O. is een mysterieuze producer uit het voormalige Joegoslavië, die ik jaren geleden tijdens een gig heb leren kennen. Zijn zwaar experimentele electro en IDM beats inspireerden mij om wat met dit soort muziek te gaan doen. Daarom zal ik voor mijn label BR-records een sublabel oprichten (BR-Electronica) waarop ik alleen maar experimentele electronica (niet per se voor de dansvloer dus) in zeer gelimiteerde oplage zal releasen. Hoe/ wat/ wanneer weet ik nog niet precies, maar je zult zeker wat van zijn tracks voorbij horen komen zondag!

4. Box Of Future Dub Vol 1& 2 (Souljazz Records)

Ik ben sinds een klein jaartje helemaal weg van dubstep (mengeling tussen dub/reggea, drum & bass/electronica/breaks/techno) en al het goeds wat er zich in die hoek afspeelt. Niet zozeer om te draaien (al vind ik de meeste tracks van 2562 en Martyn wel erg draaibaar tijdens een deep-technoset) maar juist thuis, op kantoor of op mijn iPod. Beide albums hebben mij dan ook in één keer een goed overzicht gegeven van wat er zich afspeelt in de dubstepscene, Van daaruit ben ik verder gaan graven naar al het moois en vets wat deze geweldige sound mij te bieden heeft.

5. Basic Channel/Maurizio/Rythym & Sound (Basic Channel)

Tja, het mooiste in elektronische (dans)muziek vind ik toch wel de hypnose en diepte die je in veel tracks kunt vinden. Maurizio en zijn hele Basic Channel-gevolg zijn de mannen die met hun super minimalistische dubtechno een hoop inspiratie voor anderen (Rod Modell, Sven Weisemann, Mojuba, Artless, Deepchord, Andy Stott, Claro Intelecto etc.) hebben gecreëerd. Waar veel van die namen hun best doen om die ene dubtechno-synth zo veel mogelijk te exploren, zijn het de Basic Channel-guys die het pas echt die meeslepende, dreigende en toch ontspannende sfeer weten mee te geven. Anderen lukt het vaak ook wel hoor, maar ‘you just can’t beat the originators’!

6. Steve Rachmad- Musicman 100 (Musicman)

Eén van mijn all-time favourite producers ‘on an ambient trip’ van hier tot Tokio. Ingrediënten: één apregioachtige sequence en tweaken maar. Doe je ogen dicht en de sterretjes komen je al tegemoet! ;-)

7. Ian Pooley- Viewing a Decade (Transmat)

Ja ja, ook house legende Ian Pooley heeft ooit weleens iets uitgebracht op Derrick May’s cultlabel Transmat. Waar de meeste peepz (I guess) zouden gaan voor ‘November’ (wich I like too to play out) is het vooral ‘The Scenic Route’ die mijn ziel raakt, sferische ambient van heb ik jou daar!

8. Various Tracks from Studio 1 Recordings (Studio 1)

Studio 1 is bij de meeste reggae en dubliefhebbers wel bekend, toch? Wat Transmat voor techno heeft betekend, kan minstens van Studio 1 voor reggae en dub gezegd worden. Wel veel meer eigenlijk! Dit is het label waarop vele legendarische reggaehelden zijn begonnen en fantastische tracks hebben opgenomen. Welke? Komt dat horen!

en ook geen classics ditmaal9. Various Tracks from Jus Ed, Keith Worthy, Patrice Scott, M.Pitmann, Omar S, Moodymann, Theo Parrish etc.(various labels).

Well, als ik al house ga draaien (wat ik eigenlijk toch liever niet wil doen denk ik) wordt het de diepe stropige eerlijke house van de guys uit Detroit. Waar de Europese deephouse sound (met namen als Jimpster, Sascha Dive, Ame etc.) tegenwoordig heel erg ‘hip’ is (en ik er ook wel van houd hoor), zal dat denk ik toch niet zo snel gebeuren met de guys uit Detroit. Simpelweg omdat er vanuit de ziel wordt geproduceerd en dan pas gekeken wordt naar de dansvloer. If you snap what I mean ;-).

10. Various tracks from Marcel Detmann, Ben Klock, Norman Nodge, Shed etc. (Hardwax associated labels).

Waar eerst, in mijn beleving, vooral Redshape de techno anno 2007 moest ‘redden’,  heeft hij  flinke ‘concurrentie’ gekregen van de bovenstaande namen. Vooral Detmann is echt de technoman van 2008, de tering. Dit is techno zoals techno hoort te klinken; mannelijk, hard, hypnotiserend en terug die vieze donkere kelder in. Top! Ik denk niet dat ik er wat van zal draaien zondag, maar just in case ;-)

10.1 Various tracks from Newworldaquarium & D5  (Delsin)

Tja, Amsterdams toplabel Delsin kan natuurlijk niet achterblijven. Waar ze vaak aan de haal gaan met de diepere Detroit-geinspireerde techno zijn er ook artiesten die iets nieuws uit niets creëren. D5 is daar zeker één van. Damn, ‘floatation tank ’ is simpelweg een juweeltje van de bovenste plank, pffff! Behoorlijk ondergewaardeerde artiest naar mijn gevoel?

Newworldaquarium met zijn fijne stroperige stuwende slow disco-ish grooves zal het ook vast wel goed doen op het strand :-). Verder de wat experimetelere tracks van onder meer Jackmate, Move D, Modern Love Records, Stephen Brown en zoveel anderen. Komt dat horen, komt dat horen! :-)

Waar draai je de komende tijd?

pfff, euh, overal en nergens, maar vooral overal ;-).  Maar aanstaande zondag wordt net even iets specialer omdat ik een vrij exclusieve leftfield electronica set doe. Wat inhoudt dat ik van drie tot zes uur alleen maar (of vooral) electronic, dub, reggae, ambient etc zal draaien. Van al die andere tientallen gigs deze maand is Dekmantel @ The Beach daarom wel erg speciaal, al zeg ik het zelf.

Waar houd je je verder mee bezig op dit moment?

Draaien, draaien en nog eens draaien. Juli/augustus zijn echt de heftigste maanden van het jaar, omdat ik dan elke dag wel ergens optreed; ook in het buitenland (Salou,

Kreta, Rimini....je kent het wel ;-). Vandaar dat al mijn andere (welke dan?) bezigheden even 'in de koelkast' staan. Draaien dus ;-)

De 10 van … Thomas Martojo

Thomas Martojo01 - Portishead - Third (Universal Island)

Ben geen Portishead expert, maar dit album klinkt heel anders dan dat wat ik van hun oudere werk ken (al is dat niet echt verwonderlijk na een radiostilte van 10 jaar). Wellicht weinig dansvloer-appeal, maar ik vind de downtempo track 'Machine Gun' wonder, wonderschoon. IJskoud industrieel minimalisme waarbij de vocalen van Beth Gibbon dwars door merg en been gaan.

02 - Phlash & Friends - Political 06 / Revolution (Archive)

Phil Asher levert hier een plaat af waar eigenlijk niets vernieuwends, futuristisch of grensverleggends aan op te merken is. Maar dat hoeft ook niet altijd want deze kwaliteitshouse zal ook jaren na uitgave nog even dik klinken. En dat is wat telt. Draai de b-kant zonder blikken of blozen drie keer op een avond als ik wat langer de tijd heb, combineert echt werkelijk mooi met alles.

03 - Domu - Discotech EP II (Neroli)

Ik ken Domu vooral van de broken beat, een muziekgenre waar ik nooit echt helemaal in heb kunnen komen. Zijn redelijk veelzijdige dj-sets verduidelijken daarentegen dat zijn interesse uitgaat naar meer dan broken beat alleen en dat is terug te horen op deze plaat. De track 'Something Borrowed' (what's in a name?) doet me direct denken aan Pepe Bradock. Bloedgeile house, perfect voor het strand.

04 - STL - Klangbewegungen (Something)

Stephan Laubner heeft de laatste jaren diverse platen uitgebracht onder zijn STL alter ego (naast het eigen label Something ook op Perlon) en ik heb ze nagenoeg allemaal gekocht. Duidelijk sterk beinvloed door Theo Parrish, echter met de Duitse/Berlijnse minimal techno als fundament (wat hem een onderscheidend eigen geluid geeft). Schijnt in zijn thuisland ook incidenteel live op te treden en ik hoop hem snel eens aan het werk te kunnen zien.

05 - Kenny Larkin - Bass Mode (Planet E)

Ongebruikelijk staaltje Detroit techno van meneer Larkin. Aanvankelijk links laten liggen, later gelukkig toch overstag gegaan en aangeschaft. De b-kant, met 'Bass Mode', doet het 'm voor mij. Typisch zo'n track die beter wordt naarmate je hem vaker beluisterd. Mysterieuze sfeer, onvoorspelbare opbouw. Doet het goed als opener: zet gelijk de toon!

06 - Creepy Autograph - Erase in Mind (Valentine Connexion)

Met veel mystiek en wazige achtergrond info is er getracht dit 'nieuwe' producers- gezelschap (naar Detroitmodel) in de markt te zetten. Opzet is echter niet helemaal geslaagd, aangezien iedereen al lang schijnt te weten dat Jimmy Edgar hier achter zit. Desalniettemin zijn de tracks dope! Electro zoals ik het 't liefst hoor.

07 - Flying Lotus - Los Angeles (Warp)

Het heeft even geduurd, maar ook ik ben inmiddels fan. Niets geen hype, Flying Lotus wordt met recht door velen toegejuichd. Knap geproduceerde experimentele electronica voorzien van een menselijk karakter, aangezien hij immer de nodige dosis warmte door zijn muziek weet te verweven.

08 - Tyree Cooper - I Fear The Night (Supa Dupa)

Ik schrik er iedere keer van als ik deze op groot geluid hoor (niet nieuw overigens, repress). Telkens weer bekruipt me dan een beetje het 'morgen vergaat de wereld' gevoel. Als je een plaat zoekt om bij het afronden van de climax de dansvloer nog eenmaal genadeloos kapot te rossen, dan heb je hier gegarandeerd succes mee. Chicago op z'n engst, beest van een track.

09 - Ricardo Villalobos - Electronic Water Remixes (Perlon)

Dit nieuws is volgens mij vrij geruisloos aan de meesten voorbij gegaan, maar het is voor de goede orde onze eigen San Proper die deze immens populaire minimal Chileen heeft mogen remixen. Op de track zelf komt Sans sterkste producerskwaliteit duidelijk naar voren: het arrangement. De remix bevat een sterk verhaalelement waardoor het Thomas!'wegluistert' als een mooie, diepe trip.

10 - Erykah Badu - New Amerykah  Part 1: 4th World War (Motown)

Nieuw album van Erykah Badu met contributies van diverse grote producers zoals bijvoorbeeld Madlib en Roy Ayers. Lang niet allemaal easy listening soul en sommige momenten klinken op het eerste gehoor een beetje druk voor haar doen, maar het geheel moet vast en zeker nog op me groeien/inwerken. 'The Healer' en 'Twinkle' blijven in ieder geval direct al goed hangen.

Waar draai je de aankomende tijd?

De aankomende twee maanden ziet m'n agenda er als volgt uit:

01/08 - Studio Soulrock @ TWSTD - Amsterdam

02/08 - Au10tique @ Blijburg - Amsterdam

03/08 - Dekmantel goes Beach @ Whoosah - Scheveningen

08/08 - Dekmantel on Tour @ Club M - Breda

16/08 - Lowlands (24 uurs tent) - Biddinghuizen

23/08 - Mystery Land Festival - Hoofddorp

28/08 - Progressive City @ Billabong - Nijmegen

30/08 - Flexbar invites Redshape - Amsterdam

05/09 - Dekmantel @ Paradiso (met Rahaan) -Amsterdam

12/09 - Triphouse vs Dekmantel @ CZC - Rotterdam (tbc)

13/09 - The City Is Yours Festival - Den Haag

13/09 - Redevice @ Studio 80 - Amsterdam

20/09 - Closing Season Party @ Whoosah - Scheveningen

26/09 - Dekmantel on Tour @ Club M - Breda

27/09 - Bar Weinig @ Tivoli de Heling - Utrecht

Waar houd je je verder mee bezig op dit moment?

Vooral met wat er voor Dekmantel allemaal in de planning staat. Heb definitief de knoop door gehakt hier meer tijd in te steken. Zo zal er na de zomer o.a. een eigen boekingskantoor en platenlabel gestart worden en zijn we de plannen aan het afronden voor een behoorlijke website (waarbij het de bedoeling is dat we naast alle eigen activiteiten ook berichtgeven over de muziek die onze voorkeur geniet).

Qua clubavonden schroeven we de frequentie in Amsterdam iets omlaag en zullen we ons vooral focussen op de Paradiso. 'On Tour' zullen we daarnaast te vinden zijn op diverse lokaties verspreid door het land. Verder spelen we met de gedachte om in een later stadium een evenement op poten te zetten dat qua programmering breder in opzet zal zijn dan hetgeen men nu van ons gewend is. Al met al spannend in ieder geval en ik hoop dat we alles binnen de beoogde tijd weten te realiseren. Maar goed, dat zal de toekomst uitwijzen ;-)

Benny Rodrigues (website is bijna af :))

Thomas Martojo

Dekmantel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws