#FlashbackFriday: Naar de klote!

Peter Güldenpfennig | 1 mei 2015
daily feature


In films over de house- en rave-scene is er redelijk wat keuze. We denken dan aan 24 Hour Party People bijvoorbeeld, over de Manchester-scene toen iedereen het Madchester noemde. Of Human Traffic, ook een goede film. In Nederland is de keuze niet enorm, maar we hebben nog altijd Naar de klote! uit 1996. Door velen verguisd, maar stiekem best een leuke film.

In de film volgen we Jacky (Fem van den Elzen) en Martijn (Tygo Gernandt), die vanuit de provincie in de grote stad komen wonen en daar kennis maken met de housescene, en de bijbehorende drugscultuur. De manier hoe de Nederlandse scene in beeld gebracht wordt is lullig en eenzijdig, maar op een manier ook komisch. De illegale wereld van drugsverkoop wordt zo knullig in beeld gebracht, dat je er alleen maar om kunt lachen. Dit is Nederland, niet L.A. tenslotte.

De regisseur, Ian Kerkhof (tegenwoordig Aryan Kaganof), heeft van de film een snel gemonteerde collage gemaakt, geschoten met een digitale camera. Een first voor het Nederlandse filmcircuit. Als een razende ga je door de film en het verveelt dan ook geen moment. Tof is ook de rol van Tom Hoffman, die als DJ Cowboy een behoorlijke downfall maakt in de film. En laten we ook de cameo van de Party Animals niet vergeten.

Is de film goed? Niet echt. Is de film leuk? Dat zeer zeker. En in combinatie met de goede soundtrack is dit toch echt wel een film dat in ieder geval een mooi tijdsbeeld neerzet. Gewoon kijken dus!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws