ADE Radio forum: De toekomst van radio is optimistischer dan ooit

Rick Francissen | 16 oktober 2013
events


Onder leiding van: Gavin Kingsley
Met: Armin van Buuren, Ben Liebrand, John D. Langdon, Mohammed Moretta en Faisal Sultan

Iedereen die nu leeft is bekend met radio. Je luistert er naar in de auto of zet het aan voor de sfeer als je thuis bent. Met de sterke groei van het internet is het echter de vraag of de komende generaties hetzelfde zullen denken over dit prachtige medium. Armin van Buuren, Ben Liebrand, John D. Langdon, Mohammed Moretta en Faisal Sultan vertelden hoe zij het medium zien en hoe volgens hen de toekomst van radio er uitziet.

'Vroeger was het helemaal niet gebruikelijk om muziek aan elkaar te mixen', begint Ben Liebrand. Hij was een van de eerste Nederlandse dj's die in zijn eigen radioshow muziek aan elkaar mixte zonder pauze en zonder commentaar. Het was wel dé manier om nieuwe muziek te ontdekken volgens Armin van Buuren. 'Dit is nog steeds de reden waarom ik denk dat er veel mensen naar mijn radioshow A State Of Trance luisteren.' Sterker nog, de aanwezigen vinden allemaal dat de radio het aangewezen medium is om muziek te uberhaubt te verspreiden.

De toekomst van de radio

Vrij snel na deze deze overeenstemming wordt de sfeer van het gesprek verstoord door de vraag of de radio nog wel toekomst heeft met de verdere uitbreiding van het internet. Na een korte stilte laat Mohammed Moretta van zich horen. 'Het internet is volgens mij geen bedreiging, maar juist een enorme kans. De kans om andere delen van de wereld, zoals China, te bereiken zijn nog nooit zo makkelijk geweest. Daar zijn miljoenen die hunkeren naar nieuwe muziek, die wij hen kunnen bieden via onze radioshows.'

Volgens Armin van Buuren stijgt de vraag naar radioshows niet alleen door nieuwe markten, maar ook door een nieuwe trend die zich aan het ontwikkelen is. 'Mensen willen tegenwoordig alleen nog maar toegang hebben tot muziek. Ze hebben niet meer de behoefte aan het bezitten ervan in bijvoorbeeld cd- of digitale vorm.'

P1010048Dat daarmee de fysieke cd dreigt te verdwijnen is iets wat iedereen in de zaal betreurt, maar de nieuwe trend stelt de toekomst van de radio eigenlijk helemaal veilig. 'Radio is niets anders dan het streamen van muziek', legt John D. Langdon uit. 'Het enige verschil tussen oude en nieuwe radio is dat het op een andere manier wordt aangeboden. Waar het vroeger veelal via de kabel werd aangeboden, is internet nu dé manier voor het aanbieden van radioshows. A State Of Trance is hiervan het perfecte voorbeeld. Ongeveer tien jaar geleden kon je, de twee uur durende, radioshow alleen ontvangen via je fysieke radio in je woonkamer of in de auto. Nu kun je de show via je browser luisteren.

De stemming in de zaal is inmiddels erg vrolijk. Iedereen is ervan overtuigd dat de radio nog vele jaren te gaan heeft en dat radio dj's zich geen zorgen hoeven te maken over hun bestaan. 'Met een hele nieuwe markt in andere delen van de wereld en de techniek die de radio steeds toegankelijker maakt is het eigenlijk de mooiste tijd die het medium ooit heeft gekend', formuleert Ben Liebrand mooi als conclusie van de bijeenkomst.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws