Review: Akai Rhythm Wolf

Peter Güldenpfennig | 4 november 2014
gear


Al bij de aankondiging tijdens Musikmesse 2014 trok de Rhythm Wolf onmiddellijk de aandacht. Niet gek, want de drumcomputer ziet er stijlvol uit en gebruiksvriendelijk bovendien. We gingen met de drumcomputer en bass-synth inéén aan de slag en ontdekten een apparaat waarvan we niet wisten dat we 'em wilden!

De Rhythm Wolf doet in eerste instantie denken aan Korg's befaamde Electribe-lijn. Logisch, want ook de Rhythm Wolf is prima stand-alone te gebruiken net zoals de hardware van Korg. Echter is de Rhythm Wolf een stuk simpeler van opzet dan de Electribes van Korg. Akai maakt echter al jarenlang hardware die prima op de eigen benen kan staan en niet onderdoet voor de concurrentie. De Rhythm Wolf is hierop geen uitzondering.

Bouw

Bij de onthulling leken de zijkanten van hout te zijn. Dat blijkt kunststof te zijn. Jammer, maar niet verrassend natuurlijk, de prijs hint ook helemaal niet naar een dergelijke bouw. Wel is de afwerking mooi, met afgevlakte hoeken en randen die enkele millimeters uitsteken boven de faceplate.

De risers aan de achterkant hadden wel hoger gemogen zodat het apparaat iets schuin staat, dat werkt gewoon wat makkelijker. Dit is echter een aantekening bij verder stevig afgewerkte hardware. De pads en knoppen zijn allemaal lekker stevig. Jammer dat enkel de instrument-pads van Akai's befaamde materialen zijn gemaakt, de reguliere 16 staps-sequencer moet het doen met switches.

Akai Rhythm Wolf

 

In de praktijk

Wat instrumenten betreft heb je een kick, een snare, percussie en open- en closed hi-hats tot je beschikking. Daarnaast zit er een lekker vuige bass-synth op. Elke sound kun je finetunen via draaiknoppen die netjes gerangschikt staan boven het respectievelijke instrument.

Aan de functies van de draaiknoppen zie je al snel dat Akai dit apparaat heeft bedoeld voor producers die niet vies zijn van wat ruis. Zowel de snaredrum als de percussie kunnen voorzien worden van lekker wat noise, en ook de bass-synth kun je lekker laten oversturen. Niet genoeg edge in je sound? Geen probleem, want een van de leukere functies is de howl-draaiknop. Gooi deze open en er komt een bak distortion over je sound heen, niet te kort. Simpel in gebruik maar erg effectief!

De Rhythm Wolf is extreem makkelijk in gebruik. In totaal kun je zestien patterns aanmaken die weer bestaan uit twee sequences (waardoor je een effectie 32-step sequencer hebt eigenlijk) en twee fills om variatie binnen je patterns aan te brengen. De step-sequencer gebruik je om aan te geven waar welk instrument in het pattern moet komen. Dit kan stapsgewijs, maar ook tijdens het spelen van het pattern. Mocht je tijdens een performance patterns editen neemt de Rhythm Wolf automatisch de aanslaggevoeligheid mee, aangegeven met een gekleurde led. Wil je de aanslaggevoeligheid aanpassen, dan kan dat ook naderhand. Handig, want de aanslaggevoeligheid wordt niet meegenomen tijdens de stapsgewijze invoering. Dat is ook een reden waarom we het jammer vinden dat de sequencer bestaat uit switches en niet die heerlijke Akai pads.

Bass synth

De Rhythm Wolf bestaat naast het drummachinedeel ook uit een bass-synth. In combinatie met de drums heb je dus een een volledige ritmesectie tot je beschikking. Oké, er ontbreken wel wat essentiële instrumenten zoals een crash of claps bijvoorbeeld, maar de ranzige 303-like bass-synth maakt een hoop goed. Sure, ben je een Roland TR-303 gewend of zelfs een van de huidige 303-klonen dan kan de Rhythm Wolf daar niet aan tippen. Toch voelt de sound zich thuis binnen de al net zulk lekkere drumsounds. Vaker wel dan niet zaten we gewoon met de bass-sound te freaken en te oversturen terwijl er een sequence liep simpelweg omdat deze zo lekker ranzig klinkt. In de performance-mode kun je noten inspelen die zich automatisch strak plaatsen op de dichtstbijzijnde switch.

Akai Rhythm WolfHeb je een lekkere sequence gemaakt? Dan kun je desnoods de boel extra swing meegeven voor die menselijke touch, de velocity aanpassen en natuurlijk je sounds bijschaven. Leuk is ook de variatie die je patterns mee kan geven. Binnen een pattern kun je afwisselen tussen twee sequences of een van de twee sequences laten loopen. Tevens heb je per pattern ook twee fills tot je beschikking voor die funky touch aan het einde van een pattern.

Conclusie

De Rhythm Wolf zal door de wol geverfde muzikanten wellicht weinig bieden op het eerste gezicht. Toch raden we hen aan het apparaat tenminste eens een keer te proberen, al is het maar omdat het strakke design past binnen elke studio setup. Oké, da's wat flauw want ook qua geluid biedt de Rhythm Wolf je genoeg variatie. Het moet gek lopen weet je een of meerdere sounds niet eens een plekje te geven binnen je productie. Het is jammer dat Akai spaarzaam is geweest met haar pads maar dat mag de pret absoluut niet drukken. De prijs is immers laag genoeg om zelfs een impulsaankoop te rechtvaardigen. Ook beginnende producers leren met de Rhythm Wolf dat gear niet intimiderend, maar leuk is. De bediening is makkelijk en voor je het weet maak je lekker ranzige grooves. Een heerlijk apparaat!

Prijs: €199,-
Info: akaipro.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws