miniSyn’X: Een moderne twist op een klassieke synth

Peter Güldenpfennig | 8 april 2015
gear


Analoge synths zijn populair, maar ook prijzig. En hoe obscuurder, hoe duurder. Dat geldt zeker voor de Elka Synthex, een acht-stemmige analoge synth uit 1982. In de vier jaar dat deze synth in productie was, waren de verkopen niet om over naar huis te schrijven. Pas later ontdekten artiesten als Stevie Wonder en Jean-Michel Jarre het warme geluid van deze synth, maar toen was de productie al gestopt. Dankzij moeilijk verkrijgbare onderdelen en een korte productieperiode dus relatief weinig exemplaren in omloop kost een originele, goedwerkende Synthex je redelijk wat geld.

Gelukkig bestaat de vst, en houdt dit digitale formaat de klassieke synth in leven. De miniSyn'X is XILS-lab's twist op de klassieke Synthex. Hetzelfde geluid, maar met alle gemakken van vandaag de dag. Zoals twee verschillende synth-engines met ieder een eigen interface die via diverse modi gecombineerd kunnen worden, tien oscillatoren per patch, double layer-mode voor meer complexe patches en natuurlijk volledige midi-integratie (iets wat alleen de laatste Synthex had, en dan alleen op een basic niveau).

Andere aanpassingen die XILS heeft gedaan om de synth helemaal naar het heden te trekken is de vier tracks-tellende polyfone sequencer uitbreiden, een nauwgezette emulatie van een bucket brigade-delay en het door XILS-lab zelf ontwikkelde zero-delay algoritme die de kwaliteit van pwm-patches behoorlijk verbetert.

Info: xils-lab.com/products/miniSyn'X.html
Prijs: €45,-

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws