Nieuwe manier van vinyl maken zorgt voor betere kwaliteit

Ivo Mollemans | 9 november 2016
gear

Doordat de populariteit van vinyl toeneemt, is men ook opzoek gegaan naar manieren om de kwaliteit van de platen te verbeteren. Deze nieuwe manier van het produceren van vinyl is afkomstig uit Nederland en krijgt wereldwijd al veel aandacht van andere producenten en platenmaatschappijen. Niet alleen is het een energiebesparend proces, maar ook de geluidskwaliteit van de plaat zal toenemen door deze productietechniek.

Het bedrijf achter deze ontwikkelingen is Symcon. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van cd’s en vinyl, en hebben nu toestemming gekregen om deze techniek voor commerciële doeleinden te gebruiken.

LEES OOK: Richie Hawtin maakt soundtrack voor kunsttentoonstelling New York

Nieuwe productiemanier zorgt voor beter vinyl

Bij de klassieke manier van het produceren van vinyl wordt het plastic op de groeven in de plaat gedrukt in een hoek, maar bij deze nieuwe techniek wordt het plastic recht in de groeven gespoten waardoor deze preciezer worden gekopieerd. Hierdoor zal de geluidskwaliteit verbeteren.

De kosten van productie dalen door deze methode met 65% doordat er minder energie gebruikt hoeft te worden. Deze vermindering van energieverbruik komt voornamelijk doordat er lang niet zoveel stoom gebruikt hoeft te worden als voorheen om de PVC op te warmen voordat deze tussen twee stampers wordt gedrukt. Het nieuwe systeem zet ook geen druk op deze stampers waardoor er zo’n 2000 platen gemaakt kunnen worden voordat de stampers vervangen moeten worden.

Verder is het nu mogelijk om de platen in twee weken af te hebben en hiermee wordt de productietijd drastisch verminderd van 12 tot 16 weken vanaf het moment van productie totdat de lp’s in de winkel liggen.

De laatste hordes

Er zijn echter nog een aantal obstakels die overwonnen moeten worden voordat de techniek volledig in gebruik kan worden genomen. De platen die met deze nieuwe techniek worden ingespoten slijten wat harder dan platen afkomstig van de klassieke productie. Daarnaast is het materiaal dat gebruikt wordt met 45 cent duurder per plaat dan de 35 cent van de oude techniek. Of de geluidskwaliteit veel verschil gaat maken moet nog worden getest want niet alle oude systemen kunnen deze nieuwe platen afspelen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws