10 Tips voor het opnemen van vocals

Daniel | 24 juni 2017
gear

Maak je wel eens gebruik van zelf opgenomen vocals in je nummers? Check dan deze 10 tips van Musictech voor het beter opnemen van vocals.

1. Relax

Creëer een relaxte sfeer voordat je gaat opnemen. Vergeet niet dat de artiest met hart en ziel staat te zingen en dat ook in de opname stopt, tenminste dat hoop je. Een glaasje water, rustige muziek, een chille bank en niet te veel harde geluiden. Zet alles van tevoren klaar, zodat je niet eerst hoeft te knoeien met snoeren en dergelijke.

2. Aanmoedigen

Vergeet niet de artiest tijdens het opnemen aan te moedigen. Wees positief en geef opbouwende feedback als het nodig is.

3. Kies van tevoren de juiste instellingen

Zorg ervoor dat de instellingen tijdens het opnemen vanaf het begin goed staan. Op die manier hoef je niet constant in de gaten te houden of alles goed gaat tijdens het opnemen. Laat daarom bijvoorbeeld altijd de zanger van te voren even luid zingen om te testen of het volume niet te hard staat. Laat het opnamevolume altijd iets aan de lage kant staan. Te zacht kun je nog opschroeven, maar een te luide opname is niet meer te redden.

4. Praten en oefenen, neem op!

Neem alles op! Zul je net zien dat het oefenrondje het best was. Zodra de artiest weet dat je opneemt, kan dat de druk wat verhogen, vertel daarom niet dat je het opwarmen ook opneemt. Het klinkt misschien wat gek, maar het werkt gewoon echt.

5. Effecten? Na afloop

Verdrink de opname niet meteen met effecten tijdens het opnemen. Houd het neutraal en achteraf kun je effecten toevoegen. Neem je op met effecten, dan kun je die achteraf niet meer verbloemen.

6. Gebruik een popfilter

Om overdreven poppende geluiden te horen in je opname, zoals bij de 'b' en de 'p' heb je een popfilter nodig. Veel microfoons hebben ieder zelf zo'n filter. Plaats die direct tussen de microfoon en de zanger, op ongeveer 8 tot 10 centimeter van de microfoon af. Vroeger werden ook wel panty's gebruikt als popfilter om de kosten te drukken, maar tegenwoordig heb je voor een prikkie een professioneel filter.

7. Ken je microfoons

Weet goed welke microfoon past bij welk type zanger. Veel producenten hebben een uiteenlopende collectie waarbij de microfoons net iets verschillen en perfect zijn voor de verschillende type artiesten. Overweeg om eens te experimenteren met diverse microfoons.

8. Word nauwkeurig

Let op de kleine details, die maken het verschil. Veel zangers maken gebruiken van een koptelefoon tijdens het zingen. Op deze manier horen ze de muziek en kunnen ze zichzelf horen zingen. Je kunt dan het best kiezen voor een koptelefoon die aan de zijkanten gesloten is, zodat er geen geluid ontsnapt uit de koptelefoon en wordt opgepikt door de microfoon.

9. Leer meerdere takes op te nemen

Soms is het nodig net zo lang een fragment in een nummer te blijven herhalen totdat de opname goed is. Leer daarom meerdere takes op te nemen. Op deze manier kun je de beste stukjes uit elke opname kiezen en samenvoegen om het beste resultaat te behalen.

10. Negeer de technologie

Trek je niet te veel aan van alle technologie die zo'n opnameprogramma biedt. Het beginnen met opnemen moet niet te moeilijk zijn. Zorg er van te voren dus voor dat alles soepeltjes verloopt zodat je je kunt concentreren op de juiste sounds. Kun je de woorden goed verstaan, voel je de emotie en is het goed afgestemd?

Probeer de tips eens uit. Wie weet heb je er wat aan!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws