Eddy de Clercq

Jesse | 25 oktober 2012
headlines

Op zaterdag 17 november staat een hele avond in het teken van de Belgische New Beat sound. Na de film volgt een dj-set van Eddy de Clercq.

IDFA en de Melkweg slaan de handen ineen voor een spectaculair programma met muziekdocumentaires en livemuziek. Op zaterdag 17 november draait de levendige biografie “The Sound of Belgium”, welke de vraag stelt hoe muziekstroming New Beat eind jaren tachtig vanuit piepklein België wereldwijd de dansvloeren kon veroveren. Na de film draait Eddy de Clercq een klassieke set van Belgische Popcorn, Early House en New Beat.

De Belgische elektronische muziekstroming New Beat veroverde in de jaren tachtig wereldwijd de dansvloeren. Opeens stond België op de kaart: deze eclectische voorloper van housemuziek leek uit het niets te komen, maar was volgens de makers van deze levendige muziekbiografie het product van een historische zoektocht naar identiteit die blijkt terug te voeren tot de slag bij Waterloo en de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Begin twintigste eeuw staat het kleine land al bekend om de vrolijke dansavonden met het elektrisch orgel – geen straat zonder café – en liederlijke kermissen.

De introductie van de langspeelplaat leidde vervolgens tot een veelvoud aan discotheken en platenzaken, waar de avantgardistische jeugd zijn hart ophaalde. Met de komst van de computer ontstonden in de jaren tachtig muzieklaboratoria waar in een hoog tempo een stortvloed aan platen werd geproduceerd. De aanstekelijke, stampende electro vond wereldwijd zijn weg en beïnvloedde mode en jeugdcultuur: jongeren uit heel West-Europa schuimden dagen achtereen de nooit sluitende megadiscotheken van België af – tot aan de intrede van drugs als xtc, waarna tientallen clubs hun deuren voorgoed moesten sluiten. Ooggetuigen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig halen herinneringen op uit die tijd, geïllustreerd met prettig nostalgisch archiefmateriaal en natuurlijk een soundtrack vol beats.

Na afloop van de documentaire een DJ-set vol Belgische Popcorn, Early House en New Beat van housepionier Eddy de Clercq. De Belg is mede-oprichter van de legendarische club RoXY geweest, waar het Nederlandse publiek voor het eerst acid en house kon ontdekken. Destijds konden deze sounds nog op weinig medestanders rekenen, het is mede dankzij de Clercq geweest dat deze zich hebben kunnen ontwikkelen tot de ongekende populariteit van vandaag de dag.

Check ook www.melkweg.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws