Bassball

frank | 13 februari 2013
headlines

Bassball is een nieuwe dansavond. Vrijdag 22 februari vindt de eerste editie plaats in het café van het Patronaat in Haarlem. Op Bassball staat muziek met dikke baslijnen centraal. Hedonistische disco, scheurende drum and bass en de nieuwe slo-mo sound, allemaal hebben ze gemeen dat de muziek gedragen wordt door de bas.  ,,De baslijn is een tijd weg geweest, nu is het tijd dat hij terugkomt.’’ ,aldus het organiserende dj duo CloudRiders. Voor de eerste editie hebben zij geestverwant RVDG gevraagd een set te verzorgen.

,,Toen house net vers was en acid de belangrijkste stroming, stond in die muziek de baslijn centraal. De laatste jaren is die echter vrijwel verdwenen. Zuiver ritmische stromingen als techhouse en techno hebben de baslijn in het verdomhoekje geplaatst en dat is jammer, want bas geeft iets aan muziek dat veel andere klanken of instrumenten niet kunnen. Bas maakt muziek sexy.’’ Aldus Yno Dunnewijk (35) de ene helft van het duo. ,,De laatste tijd zien we een kentering in het uitbannen van de baslijn. Artiesten als Solomun, David August of Bottin hebben hem via een achterdeur de moderne dance in gesmokkeld en gelukkig maar. Na jaren van saaie loops en agressieve electro is het nu tijd voor een terugkeer naar de muzikaliteit en de onbezorgdheid waarmee het in de disco allemaal begon.’’ ,vult de andere helft van het duo, Martin van de Velde (35) aan.



Een dj die uitermate goed bij deze sound past is Haarlemmer RVDG. Deze letters vormen de initialen van Roeland van der Giesen (29). Onder de naam Nudandy organiseert hij samen met dj collega Timmaz puike dansavonden in Café De Lange Heer. De liefde voor muziek zit diep bij de dj. ,,Toen ik klein was had mijn vader een flinke verzameling met funk en rock uit de jaren ’60 en ’70. Terwijl klasgenootjes de Top-40 ontdekte, luisterde ik naar platen van James Brown, Aretha Franklin en andere muzikale iconen.’’ ,vertelt de dj. Ook de liefde voor het zelf maken van muziek is bij RVDG met de paplepel naar binnen gegoten. ,,Mijn moeder had vroeger een piano en ik vond al die knopjes machtig mooi. Daar pielde ik dus vaak wat mee. Een beetje op de toetsen duwen en dan maar kijken wat er gebeurde. Toen ik een jaar of 8 was, ging ik op pianoles en leerde ik de basis van het zelf muziek maken.’’

Zijn voorkeuren en stijlen veranderde. Als punkpuber ging hij gitaar spelen om een paar jaar later als een blok te vallen voor meer funk georiënteerde muziek én de basgitaar. ,,Ik speelde toen in een coverband en al basgitarist was het mijn taak om samen met de drummer het publiek op te stuwen. Er waren optredens dat ik het podium afstapte met bloedende handen, zo ging ik tekeer op dat ding.’’ Toen hij een jaar of twintig was ontdekte RVDG elektronische muziek en dan met name techno. ,,Ik kwam al wel vaker op housefeestjes, maar toen ik eenmaal een keer naar Awakenings ging,  was ik helemaal om. Wat ik daar hoorde, was gewoon pure energie dat uit de speakers kwam. Je kan het niet eens allemaal muziek noemen, soms was het gewoon alleen raar geluid, maar het greep me.’’ In de periode die volgde ging hij aan de slag met het maken van elektronische muziek. Dit leidde zelfs tot een platendeal met Sony. Van een doorbraak kwam het niet en daar is RVDG niet rouwig om. ,,Ik houd me bezig met muziek omdat het me plezier en voldoening geeft. Het is een uitlaatklep voor me. Als het werk wordt, moet je concessies doen en dan ontstaat sleur. Dat wil ik niet. Dat neemt overigens niet weg dat ik het niet serieus neem. Misschien soms wel iets té.’’ Vertelt RVDG met een grote lach op zijn gezicht.

DJ-en is voor RVDG een nieuwe activiteit. Toch heeft hij al op verschillende evenementen gestaan zoals ‘Voor de Heer’ tijdens Koninginnedag en ‘Something Special Sexy Wonderful’ in de Toneelschuur met oud en nieuw. ,,Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de funky kant van de house. De muziek die ik echt goed vind en graag draai, is vaak alleen te koop op vinyl. Daarom ben ik platen gaan verzamelen. Toen ik die eenmaal had, wilde ik ook gaan draaien en kocht ik twee draaitafels.’’

BassBall
Vrijdag 22 februari
Patronaat Café | Haarlem
DJ’s: RVDG & CloudRiders
www.facebook.com/cloudridersdj
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws