Rechtenvrije samples shoppen bij Beatport

Partyscene Redactie | 30 maart 2012
headlines

Simpele samples

Beatport lanceerde deze week de nieuwe website ‘Beatport Sounds’, waar je als dj of producer terecht kunt voor ‘royalty free’ samples, loops, sound fx en patches.

'Voor al uw drum fills!'Het hergebruiken van samples in de dance mag dan zo oud zijn als de weg naar Rome; bij gebruik zonder toestemming kan er toch zomaar ineens een pisnijdige advocaat van een platenmaatschappij op je stoep staan, die een bizar hoge schadevergoeding eist. Wil je het netjes regelen, dan zul je moeten uitzoeken van wie die originele loop of vocal is en contact moeten opnemen met de bewuste artiest.

Beatport gaat nu een poging doen om een shortcut voor dit toch wat omslachtige proces te ontwikkelen. Op de site Beatport Sounds kun je pakketjes samples, loops en geluidseffecten kopen die helemaal rechtenvrij zijn en die je dus in alle vrijheid kunt bewerken. Geen compleet nieuw idee: sample-compilaties zijn in de hiphop/scratch-wereld heel gebruikelijk en ook dance-artiesten (zoals Richie Hawtin) boden in het verleden al pakketjes samples van recente releases aan.

Een site waarop allerlei rechtenvrije samples overzichtelijk bij elkaar staan zou potentie kunnen hebben, al zal er dan nog wel iets aan het aanbod moeten veranderen. Tot nu toe zijn het vooral algemene sample packs voor diverse elektronische genres, die een beetje producer toch wel zelf zou moeten kunnen maken. En daar mag je dan ook nog eens vijftien tot twintig euro voor neertellen. Maar goed, wat niet is kan nog komen…

Beatport Sounds

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws