Boete voor Djuma Soundsystem

Partyscene Redactie | 12 oktober 2011
headlines

Turkse gitaarrif kost Deense formatie veel geld

Djuma Soundsystem

De heren van Djuma Soundsystem zijn flink de pineut. De rechter in Kopenhagen veroordeelde de formatie vorige week tot het betalen van 750.000 Deense Kronen (+ gemaakte rechtbankkosten), in totaal ruim anderhalve ton euro, vanwege het illegaal gebruiken van een sample. Dat meldt The Copenhagen Post.  

 

In 2003 produceren Lars Bjarno, Mikkas Skulstad en Frantz Vilmer Thomasen een houseniemendalletje, getiteld ‘Les Djinns’, onder het alias Djuma Soundsystem. Het nummer bevat een sample van een obscuur jazz-fusion-nummer ‘Turkish Showbiz’, gemaakt door de Turkse muzikant Atilla Engin.

De release wordt in eerste instantie geen succes. Platenmaatschappij EMI, die het vinyl als eerste uitbrengt en niet op de hoogte wordt gebracht van de illegale sample, verkoopt hooguit 150 exemplaren.  

Drie jaar later wil het Duitse label Get Physical de track re-releasen, met een hele rits remixes, waaronder de bekende clubhit van Anders Trentemoller. Djuma Soundsystem besluit voorafgaand aan de heruitgave alsnog contact op te nemen met de maker van het steeds terugkomende gitaarrifje in ‘Les Djinns’.

Atilla Engin

De inmiddels in Brazilie woonachtige Atilla Engin gaat vervolgens via de e-mail akkoord met een voorstel, waarin hij meedeelt in de verkoopopbrengst. Echter, hij ondertekent het opgestuurde contract nooit, waardoor hij geen aanspraak kan maken op royalties. Als vervolgens de platenmaatschappij van de Turk op de hoogte van de situatie wordt gebracht, besluit die Djuma Soundsystem te dagen voor de rechter.

En dat is Lars Bjarno, Mikkas Skulstad en Frantz Vilmer Thomasen, die niet meer samen werken, duur komen te staan, want de rechter oordeelt dat de gitaarrif zonder contract nooit had mogen worden gebruikt. Boete: 750.000 Deense Kronen!? Tel daar de rechtbankkosten bij op en een rekening van bijna 1.1 miljoen Deense Pietermannen is een feit. Binnen twee weken te betalen!

De jongens van Djuma Soundsystem beseffen dat ze fout zijn geweest. “We waren jong en dom.” De boete vinden ze echter buitensporig hoog: “We hebben wel wat verdiend aan die release, maar niet zo’n hoog bedrag. Laten we de daadwerkelijke inkomsten eerlijk delen, dan praten we nergens meer over.”

Luister en vergelijk!

Djuma Soundsystem - Les Djinns

Atilla Engin - Turkish showbiz

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws