R.I.P. Gil Scott-Heron (62)

Partyscene Redactie | 28 mei 2011
headlines

Goodbye Gil

De in Chicago geboren dichter, muzikant en schrijver is vrijdag op 62-jarige leeftijd overleden in het St. Luke’s ziekenhuis in New York, de stad waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. Volgens een goede vriend keerde hij ziek terug van een Europese trip.

Gil Scott-Heron (1949-2011)Scott-Heron maakte (solo, en later met Brian Jackson) furore in de jaren zeventig en tachtig met zijn poëtische spoken word, jazz en soul, waarin hij vaak politieke hete hangijzers en de problematiek van de zwarte gemeenschap in de grote steden onder de aandacht bracht.

In de jaren die volgden zouden vooral zijn albums ‘Pieces Of A Man’ en ‘Winter In America’ een hele generatie hiphopartiesten beïnvloeden. Scott-Heron wordt daarom vaak benoemd als de ‘godfather of rap’. Maar ook in de acid jazz, funk en electronica was zijn invloed regelmatig terug te horen. Op de release ‘Spirits’ uit 1994 na, werd het na 1982 stil rond Scott-Heron. In de laatste jaren dreigde hij ten onder te gaan aan zijn cocaïneverslaving, met enkele gevangenis-straffen voor drugsbezit. Ook werd duidelijk dat hij HIV-positief was.

Recent leek Scott-Heron zijn leven toch weer op de rails te krijgen, o.a. na een bezoekje van XL Recordings labelbaas Richard Russell aan het Rikers-detentiecentrum waar hij op dat moment nog vast zat. Er werden plannen gesmeed voor een nieuw album, met als resultaat het 28 minuten durende ‘I’m New Here’ dat in 2009 uitkwam en waarop de verrassend rauw klinkende 60-jarige zichzelf en de wereld opnieuw een spiegel voorhield.

Hoewel de echte fans wat moeite hadden met de nieuwe minimalistische duistere sound, werd het album goed ontvangen en volop gedraaid door hedendaagse helden als Gilles Peterson, Benji B en Derrick May. Ook de remix van het album die Jamie XX begin dit jaar uitbracht (‘We’re New Here’) mocht rekenen op lovende kritieken. Helaas zullen we er nooit meer achterkomen welke wijze woorden Gil Scott-Heron in de toekomst nog voor ons in petto had…

 

“I saw him go to pieces. He was always such a good man”.

B movie

 

Where did the night go

 

*Tip* Check de Gil Scott-Heron tribute playlist op 22tracks.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws