Vinyl zo goed als nieuw met… houtlijm?

Partyscene Redactie | 25 februari 2011
headlines

‘Een laagje houtlijm doet wonderen’

Heb jij ook een aantal originele classics in de kast staan, die je met goed fatsoen niet meer kunt draaien vanwege ruis, gekraak en gepop door vuil? Op het blog Audiokarma kwamen we een interessante oplossing voor dit probleem tegen: smeer je plaatjes lekker in met houtlijm en ze zijn weer zo goed als nieuw!

Het ziet er echt vreselijk uit...Er zijn verschillende schoonmaakproducten voor vinyl op de markt, maar volgens de toegewijde audiofielen op het blog Audiokarma, zijn de resultaten van een reinigingsbeurtje met houtlijm verbluffend. Geen gekraak en gepop meer, een ongelofelijk helder geluid en je plaatjes glimmen als nooit tevoren.

Het betreft houtlijm die bestaat uit PVA (polyvinyl acetaat). Voor je de lijm op de plaat smeert, plaatst je eerst wat (scratch)tape op diverse plekken om de lijm na het drogen te kunnen verwijderen en maak je het oppervlak schoon met een vinylborsteltje.

Dan verspreid je ongeveer 30 gram lijm over de plaat met een creditcard, plastic liniaaltje of verfkwast en wacht je tot de lijm droog is (doorzichtig, meestal na een paar uur). Vervolgens is het de bedoeling dat je ‘het masker’ met het vuil er in één stuk probeert af te krijgen. Achtergebleven restjes kun je verwijderen met een nieuw laagje lijm, ...maar het laagje hecht niet aan de plaat en zou -met vuil en al- makkelijk te verwijderen zijn.normale vinylcleaners of een combinatie van alcohol en gedistilleerd water.

Mocht je deze methode zelf overwegen te gebruiken, duik voor meer tips dan zeker even in het inmiddels 75(!) pagina’s tellende draadje op het blog. Daar vind je ook ervaringen met verschillende soorten lijm, alternatieve producten en audiosamples van voor en na de behandeling. Het reinigen met lijm is niet geschikt voor alle soorten vinylplaten (bijv. oude 78" of lacquers), maar wel voor regulier vinyl. En uiteraard kun je echte krassen er niet mee verhelpen.

NB Wij hebben dit zelf ook nog niet geprobeerd. Dus als je een poging gaat ondernemen, doe dat dan niet meteen met die ene originele, gelimiteerde pressing uit 1987 die onmogelijk te vervangen is!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws