2010: MP3DNA vs... cassettebandjes!

Partyscene Redactie | 30 januari 2010
headlines

Heb jij nog een tapedeck?

De mogelijkheden van digitale muziekformats ontwikkelen zich alsmaar verder en bij sommigen wordt de heimwee naar 'vroegah' daardoor alleen maar sterker. Zoals bij Further Records, waar ze nu begonnen zijn complete albums uit te brengen op cassettebandjes.

MP3's krijgen binnenkort hun eigen DNA.‘Gewoon een muziekje luisteren’ is als het aan de digitale muziekwereld ligt binnenkort definitief voorbij. De consument vraagt om meer en de bedenker van de MP3, Karlheinz Brandenburg, is er al mee bezig. Hij brengt ons binnenkort MP3DNA: een format waarop achtergrondinfo, visuals die bij het artwork passen en de eventuele tekst van de track meegeleverd worden in de audiofiles. Deze files zijn zelfs te updaten nadat je ze al gedownload hebt. Ook Apple werkt aan het vergelijkbare nieuwe iTunes LP-format, waarop -naast de tracks- interviews, bonustracks en teksten te vinden zullen zijn.

Helemaal aan de andere kant van dit spectrum vinden we Further Records; een nieuw label uit Seattle dat het, na eerst een paar maanden digitale downloads te hebben uitgebracht, eens even helemaal over een andere boeg gaat gooien. In december brachten zij het debuutalbum van de Ierse deephouser Lerosa ‘Dual Nature’ exclusief uit op Voor de lezers onder de twintig: dit is nou een cassettebandje! ;-)cassettebandje. Let wel: "Home-dubbed to TDK studio mastering cassette tape using vintage 1970's Nakamichi tape technology"! En het mini-album van zijn spacy ambient collega Aybee, ‘Ancient Tones’ zal ook op tape verschijnen in februari.

Is dit anno 2010 een briljante ingeving of commerciële zelfmoord? Aangezien de dubbele Sony-tapedeck van de Love2party-redactie al jaren achterin een kast ligt (met twee compleet in de soep gedraaide cassettebandjes er nog in) én de gemiddelde muziekliefhebber onder de twintig waarschijnlijk nog nooit een cassette-bandje van dichtbij heeft gezien, vrezen we helaas voor dat laatste…

MySpace Further Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws