Video: Byetone live op Sonar 2009

Partyscene Redactie | 18 juli 2009
headlines

De dikke beats van Byetone

Met nietsontziende electronica en overweldigende visuals was de showcase van het Berlijnse label Raster-Noton één van de meest memorabele momenten van Sonar 2009. De beelden van de complete liveset van labeloprichter en producer Byetone zijn deze week opgedoken, dus zet je schrap!

Byetone live @ Sonar 2009.

De Duitse producer Byetone (a.k.a. Olaf Bender) was jarenlang grafisch ontwerper, tot hij begin jaren negentig de muziekscene binnenrolde en ambientproducer Frank Bretschneider ontmoette. Samen richten ze in 1996 het label Rastermusic op, dat gericht was op experimentele minimalistische pop en de integratie van beeld en geluid als kunstvorm. In 1999 kwamen ze gelijkgestemde ziel Carsten Nicolai tegen. De visie van Nicolai’s label Noton.archiv (‘een platform voor conceptuele en experimentele muzikale projecten’) bleek naadloos aan te sluiten bij de ideeën van Bender en Bretschneider. De fusie tot het gezamenlijke label Raster-Noton liet dan ook niet lang op zich wachten.

Bender zelf is, op zijn werk voor het trio Signal na, vooral de drijvende en innovatieve kracht áchter het Berlijnse label en solo-releases van deze producer zijn zeldzaam. Rond de eeuwwisseling kwam ‘20” To 2000’ uit: een esthetisch werk vol ruis, frequenties en ritmische clicks, dat in 2003 werd opgevolgd door het al even zweverige ‘Feld’. Vorig jaar verraste hij dan ook vriend en vijand met het album ‘Death Of A Typographer’, dat nog steeds vol experimenten met tonen en lagen zit, maar zich met invloeden uit rock, pop en techno prima voor de dansvloer leent.

De liveset van Byetone was het onbetwiste hoogtepunt van de Raster-Noton Showcase op Sonar 2009. Deze week dook er beeldmateriaal op, dat je hier kunt bekijken. Zet je schrap voor bijna 42 minuten straffe en scheurende electronica.

Website Raster-Noton

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws