Schandpaal: muzikale diefstal van 50 miljard euro

Partyscene Redactie | 21 januari 2009
headlines

Piraten kielhalen muziekindustrie

Buma gaf eerder deze week aan vol goede moed te zijn na de gestegen opbrengsten uit de export van Nederlandse muziek, maar liet daarbij één heel belangrijk puntje achterwege: Volgens een recent internationaal onderzoek waren zowel in 2007 als in 2008 95 (!) procent van alle muzikale downloads illegaal. Hoeveel tracks rip jij per jaar?

In de rubriek ‘De Schandpaal’ mag jij bepalen welke releases eigenlijk ritueel verbrand zouden moeten worden, welke zaken in de dancescene echt niet door te beugel kunnen en welke partyorganisatoren het totaal niet begrepen hebben. In deze editie de nog altijd ongekende populariteit van illegaal downloaden.

 

Rip jij nog vaak tunes?De International Federation of the Phonographic Industries, een internationale belangen-organisatie waarbij zo’n 1400 platenmaat-schappijen uit 72 landen zijn aangesloten, deed een onderzoek naar muzikale piraterij in 16 landen. Uit de cijfers concludeerden ze dat er zowel in 2007 als in 2008 maar liefst 40 miljard tunes illegaal gedownload zijn, wat neerkomt op 95 procent van alle muzikale downloads.

De opbrengst van de legale vijf procent downloads was ongeveer 2,5 miljard euro. De muziekindustrie zou in 2008 dus 50 miljard euro zijn misgelopen door P2P-uitwisselingen, blogs, IM-en, YouSendit/Rapidshare zip files, cdr’s etc.

Opmerkelijk genoeg is het tij in 2008 dus niet echt gekeerd, terwijl in veel landen vorig jaar juist juridisch actie ondernomen is om de wijdverbreide piraterij in te dammen. In Frankrijk is zelfs een wet ingevoerd, waardoor mensen voor lange tijd van internet ‘verbannen kunnen worden’ als ze voor de derde keer betrapt worden op illegaal downloaden. Toch staat dit land, samen met Spanje, nog steeds bovenaan de lijst van landen waar de meeste muziek geript wordt.

Het onderzoek was niet alleen op elektronische muziek gericht, maar we kunnen ons niet voorstellen dat alle ‘dance-liefhebberts’ –in tegenstelling tot rock-, hiphop- en popfans- keurige engeltjes zijn die wel netjes betalen voor al hun downloads. Hebben de platenmaatschappijen dit, anno 2009, nog steeds aan zichzelf te danken of moeten alle piraten (die te belazerd zijn om die luttele één á twee euries voor een track te betalen bij de vele nieuwe muziekportals) nu toch eindelijk eens aan de schandpaal genageld worden, voor het om zeep brengen van de muziekindustrie? En heb jij in 2008 zelf nog veel tracks geript en waarom? Geef je mening!

Hier vind je het complete rapport (NB laadt erg traag!)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws