Koop een aflaat voor je illegale download-gedrag

Partyscene Redactie | 2 januari 2008
headlines

Schrijf een excuusbrief aan je favoriete artiest

Nieuwe ontwikkelingen op downloadgebied: In de VS is een man aangeklaagd voor het digitaliseren van 2000 tracks. De tracks waren afkomstig van cd’s die hij zelf netjes had gekocht, maar die hij ook op z’n pc wou hebben. Misschien zijn dit soort rechtszaken in de toekomst te voorkomen door een excuusbrief (met geld) aan de artiest te sturen?

 

De RIAA is niet bij alle Amerikanen even geliefd.De Washington Post kwam met dit opmerkelijke verhaal. De Recording Industry Association of America (de belangenvereniging voor de grote platenmaatschappijen) is van mening dat een zekere Jeffrey Howell, door legaal gekochte tracks te kopiëren naar zijn eigen pc, in feite ‘illegale kopieën’ heeft gemaakt.

Het gaat er hier dus niet om de vraag of hij de tracks online heeft gezet om te delen met anderen. Alleen het kopiëren naar de eigen pc is volgens de RIAA al strafbaar. In de Amerikaanse rechtspraak is het nu zo dat het maken van een fysieke kopie (bijvoorbeeld het branden van een cd) en het delen van digitale kopieën strafbaar kan zijn, maar de platenmaatschappijen zetten hiermee dus een stuk hoger in.

Stichting Brein in Nederland kan helaas geen gebruik maken van dit kekke juridische RIAA-truukje: het (zonder toestemming van de rechthebbende) maken van een privé-kopie is hier in de Auteurswet neergelegd als een uitzondering op de normaal geldende algemene regels van het auteursrecht.

De mobiele MP3-eenheid van de RIAA?Hoewel de meeste downloaders niet echt wakker liggen van wat de grote platenmaatschappijen vinden, voelt een groot deel zich misschien wel schuldig over het feit dat de artiesten zelf hun welverdiende geld mislopen. Ook op dit gebied is er weer iets nieuws bedacht: de excuusbrief aan de artiesten!

Het initiatief komt van de website Dear Rocker waar je publiekelijk je excuses kunt aanbieden aan artiesten, waarvan je illegaal muziek hebt gedownload of gekopieerd. Door vijf dollar met de brief mee te sturen koop je (omgerekend naar de gemiddelde iTune-prijs) gemoedsrust ter waarde van drie albums.

Darren Barefoor, de man achter 'Dear Rocker', vermeldt overigens niet hoe jouw centjes dan uiteindelijk ten goede komen aan diezelfde artiesten. Wij vermoeden eigenlijk dat hij binnenkort wel eens lekker luxe op vakantie wil. Hoe dan ook, het levert wel leuke creatieve brieven op aan o.a. Pink, Shaggy, Maroon 5 en Axl Rose.

De website Auteursrecht.nl biedt meer info over de Nederlandse situatie.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws