Nieuwe Blue Note Trip door Jazzanova

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Trippin' with Jazzanova


Jazzanova bestaat uit het dj-team Jurgen von Knoblauch Stephan, Alexander Barck en Claas Brieler en de producers Axel Reinemer, Stefan Leisering en Rosko Kretschmann. Het uitgangspunt van het collectief is om een brede blik te werpen op diverse culturen en muziekgenres en hiervan 1 geheel te maken. Jazzanova's voorliefde voor deep jazz en modern beats leidt tot een samensmelting van bijna alle muziekgenres.

"We heten dan wel Jazzanova, maar de sets die we nu draaien zijn eigenlijk geen jazz meer", aldus Jazzanova. "Het is house, latin, allerlei soorten dance georienteerde muziek. Dit project had slechts 1 thema, dat was voor ons nieuw, en tegelijkertijd ook weer oud. Zo zijn we namelijk begonnen, met het draaien van oude jazzplaten. Sindsdien hebben we ons ontwikkeld. Maar door nu die stap terug te maken, kunnen we ons nog verder ontwikkelen."

Jazzanova houdt altijd respect voor de originele artiesten. Iets wat hen ook veel respect oplevert van anderen en waardoor ze veel gevraagd worden voor diverse remixprojecten. Dat geldt ook voor Blue Note Trip. Jazzanova: "We hebben de originele nummers niet veranderd, daarvoor hebben we te veel respect, maar de keuze van de nummers en de manier waarin ze in elkaar overlopen is wel de echte Jazzanova-stijl. We proberen een echte 'trip' te creeren. Voor veel jongeren is jazz nog iets moeilijks, wij proberen de poort naar de wereld van de jazz te openen met een toegankelijke compilatie. We hebben ervoor gekozen vooral minder bekende nummers te gebruiken, al ontbreken artiesten als Horace Silver en Gene Harris niet helemaal."

De mix bestaat uit oude jazznummers uit de jaren vijftig en nummers van nu, zowel instrumentaal als vocaal. "De kunst zit hem in het laten overlopen van nummers die je eigenlijk niet achter elkaar verwacht, bijvoorbeeld een ballad en een latin song. Met de juiste timing en de juiste harmonie is dat toch mogelijk", aldus Jazzanova.

Blue Note volgde Jazzanova al geruime tijd en zag in de Duitse formatie de ideale groep om de nieuwe Blue Note Trip samen te stellen en te mixen. De timing voor dat project was voor Jazzanova ook ideaal. "Ons vragen om een Blue Note compilatie te maken is als zand naar het strand brengen, vrij vertaald naar een Duits gezegde. Dat is namelijk wat we doen en wat we leuk vinden om te doen. Voor ons is Blue Note het meest invloedrijke jazz label. We hadden daarom al een uitgebreide collectie van Blue Note platen, met interessante composities en inspirerend materiaal", aldus Jazzanova.

"Op het moment dat Blue Note ons vroeg de Trip samen te stellen, hadden we die dus al in ons zitten. We hoefden alleen nog een selectie te maken. Dat was het makkelijke deel. De echte uitdaging zat hem in het maken van een geheel, het mixen van de nummers. Dat was niet zo makkelijk, maar het was heel leuk en een grote eer om dit voor Blue Note te mogen doen."

Love2Party Essentials:
Impressie Jazzanova
Recensie Jazzanova Mixing
Recensie Secret Love
Recensie Playlist Mixed by Jazzanova
Recensie Sonar Kollketiv 3 compiled by Jazzanova
Recensie Blue Note Trip
Recensie Blue Note Revisited

Blue Note Trip - Jazzanova komt op 28 maart uit