Magneetfestival

Partyscene Redactie | 31 maart 2010
headlines

Het Magneet Festival is het eerste crowdsourced festival van Nederland. Publiek, artiesten, organisatie en partners bepalen en maken samen het festival. Ter introductie van het Magneet Festival pakt de Magneetbar uit zondag 11 april van 4 uur ’s middags tot 12 uur ’s avonds in Trouw Amsterdam. 

Verdeeld over twee zalen zullen sprekers, dansers en muzikanten er optredens verzorgen. Met het feest wordt naast het festival het bijbehorende internetplatform geïntroduceerd, dat vanaf 11 april gefaseerd in gebruik wordt genomen. Voor het innovatieve karakter van deze online community is een substantiële subsidie beschikbaar gesteld door Digitale Pioniers. Voor de aankleding ervan wordt onder andere samengewerkt met docenten en studenten van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht.

Sprekers 11 april:

- Jesse Limmen; Magneetbar oprichter, initiator Magneet Festival.

- Dadara; internationaal succesvol beeldend kunstenaar, onder andere op Burning Man.

- Ronald Plasterk; ex-minister OCW. Vriend van de Magneetbar.

Muzikale optredens:

- Reverend & The Makers Soundsystem

- Rednose District (Aardvarck, Steven de Peven)

- The Opposites

- Marinus de Goedere (a Balladeer)

- John Carrie

- Wannabe a Star (met liveband)

- De grote Vinnie, Donnie & Sjakie show

- The Tunes

- Yesterday’s Men

- DS-10 dominator

- Den Tex

- Het Brein dat kwam uit de ruimte

- Het OKC DJ-team

- USP

- Rockerbox

- Moose Da Beat

Dans, theater en visuele aankleding:

- Les Avant Nu

- VJ Judocus

- Lamelos

- Pipslab

- Eet-o-theek

magneetfestival
Foto: Igor Teuwen

Een paar jaar geleden bouwde de kunstenaar Jesse Limmen op het legendarische Ruigoord festival van sloophout en een oude caravan de eerste Magneetbar: in ruil voor een positieve bijdrage aan de sfeer (en liedje, een dansje, een gedicht of gewoon een stralende aanwezigheid), ontvingen bezoekers een gratis biertje. Het werd een hit: Jesse en zijn bar werden uitgenodigd op onder andere het Solar Festival en op Lowlands, waar De Magneetbar een eigen festivaltent kreeg toegewezen.

Vier jaar lang was de Magneetbar misschien wel de meest besproken plek van Biddinghuizen. De formule? De bezoekers maakten zelf het feest. Er werd opgetreden, niets was te dol. De Magneetbar werd een begrip, met als gevolg spontane shows van bands als De Staat, Opposites, Anouk, Moke, The Kooks, Reverend and the Makers, MGMT, Elbow en Claw Boys Claw. Ieder jaar stonden festivalgangers letterlijk uren in de rij om het mysterieuze Magneetgevoel te beleven. Voor Jesse en zijn team was het een logische stap om deze jaarlijkse tomeloze energie te vertalen naar een eigen festival. Nu is het zover!

Het Magneet Festival vormt een organisch geheel tussen een continu actief ‘community-based’ internetplatform en evenementen op een vaste plaats en tijd. De ontmoetingen, gedeelde passie en samenwerking vanuit het platform versterken de beleving van het evenement. Vice versa kunnen uit het samen georganiseerde evenement weer nieuwe ideeën en projecten ontstaan, voor een samenwerking aan een nieuw festival, een satelliet-event of zelfs een nieuw samenwerkingsverband daarbuiten. 

Check www.magneetfestival.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws