Lopen de clubs leeg en zo ja waarom?

Partyscene Redactie | 14 januari 2009
headlines

In de Spits van vandaag valt te lezen dat ‘clubs en discotheken uit zijn’. Het aantal bezoekers is vorig jaar met bijna 30 procent gedaald. Dit blijkt uit het jaarrapport van Foodservice Instituut Nederland (FSIN).

In totaal passeerden Nederlanders 22 miljoen keer de detectiepoortjes terwijl in 2007 dit nog 31 miljoen keer was. De omzet van de ruim driehonderd discotheken in ons land daalde nog sterker: met meer dan 32 procent, terwijl in dit onderzoek de effecten van de kredietcrisis nog niet meegerekend zijn. Maar hoe komt dit?

Volgens onderzoeker Jan-Willem Grievink van het FSIN daalt het discotheekbezoek al langere tijd, maar nog niet eerder zo extreem. "Clubs zijn uit de mode" volgens Jan-Willem, en (dure) festivals en grote indoor feesten zoals Essence, Qlimax, Dirty Dutch en Fabulous zijn wel in trek. Ook het rookverbod speelt mee, volgens een onderzoek van Synovate in oktober hebben clubeigenaren een omzetdaling van 16 procent, te wijten aan het verbod.
Disco
In het artikel is verder te lezen dat dit dalende clubbezoek voor partyorganisator Chemistry één van de redenen is om te stoppen met Rush, een (nu rondtrekkend) feest dat jarenlang veel publiek trok. "Jongeren zijn op zoek naar een totaalbeleving. Ze gaan liever twee keer in de maand naar een groot en bijzonder feest dat mooi is aangekleed, dan dat ze wekelijks vijftien euro betalen om 'gewoon een dj' voorgeschoteld te krijgen. Wij gaan ons ook meer op grotere events richten", zegt Tom van Wijk van Chemistry in Spits.

Maar zijn organisaties zoals Chemistry zelf niet mede schuldig aan de dalende bezoekersaantallen? Dankzij Chemistry, en een wildgroei en overkill aan organisaties zoals 4N-GME, Crunc, Nope is Dope, MAW, Ex Porn Star en Sneakerz en het ‘verhuurschuur-beleid’ van de discotheken en clubs zijn dezelfde feesten met dezelfde dj’s wekelijks door het gehele land te vinden. Alle feesten en clubs zijn zo op elkaar gaan lijken en originaliteit is ver te zoeken. Vandaar dat bezoekers een speciaal festival of groot indoor feest interessanter vinden.

Ook het rookbeleid, de kredietcrisis, de relatief hoge drank- en entreeprijzen en interessante en goedkopere (grote) feesten in het buitenland zullen waarschijnlijk voor dit dalende bezoek hebben gezorgd. Want (kleinere) clubs, zoals het wijlen 11,  met originele programmering en interessante extra’s, hebben aan bezoek geen gebrek.

Wat vind jij?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws