Tiësto opnieuw beschuldigd van plagiaat

Partyscene Redactie | 27 augustus 2008
headlines

Dj Tiësto wordt opnieuw beschuldigd van het plegen van plagiaat. In 2003 zou ene Michiel de Jong een nummer hebben gemaakt, Swiwal geheten, dat veel gelijkenissen zou vertonen met Tiësto’s track Elements of Life.

“Ik heb het nummer een aantal jaren geleden aangeboden aan de platenmaatschappij van Tiësto, Black Hole Recording, maar die wees mijn demo af”, vertelde Michiel dinsdag in het tv-programma Shownieuws. De dj kan zich niet voorstellen dat het nummer per toeval zoveel gelijkenissen kan vertonen. “Het kan toch niet dat er een dj is die toevallig een nummer maakt dat zestien maten lang exact hetzelfde is als mijn nummer”, stelt Michiel. “Volgens mij is het gewoon mijn nummer.” De Jong zei een rechtszaak tegenover Tiësto of Black Hole Recordings zeker in overweging te nemen. Hij wil geen ruzie met de platenmaatschappij en uiteraard ook niet met Tiësto maar hoopt wel dat er een oplossing wordt gevonden.”

Op een filmpje, welke Black Hole Recordings van Youtube heeft laten verwijderen, laat Michiel de gelijkenis van de tracks zien en horen. Google hits en Youtubes kunnen je leven namelijk achtervolgen. Het filmpje is echter hier nog wel te vinden, dus oordeel zelf.
Tiësto
Tiësto, die zich bij het produceren van zijn platen vaak Geert Huinink inzet, kwam overigens niet aan het woord in de uitzending, maar hieronder is de officiële reactie van Black Hole Recordings B.V. en Prime Time Management B.V. te lezen. Verder wilden ze niets kwijt.

Al eerder lag één van de tracks van Tijs Verwest aka Tiësto onder vuur wegens vermeend plagiaat. De plaat Traffic toont immers sterke gelijkenissen met de technoplaat Psykofuk uit 1996 van Sean Deason uit Detroit.

Deze reageerde als volgt op de zaak: Actually the Psykofuk “sample” was properly licensed from Matrix for use in this track. When they first approached me for approval they mentioned that he'd sampled Psykofuk, and wanted to clear the sample before release. I said that I'd have to hear the track first. They sent me the track and at first I didn’t hear the sample because I was looking for a little snippet or sound lifted from my original record. After a few listens and not being able to spot the sample I suddenly realized “Holy shit! The entire song is me!”

Oftewel: Traffic is meer een cover van Psykofuk dan dat er een sample gebruikt is of plagiaat gepleegd is. Iets wat niets nieuws is, sinds het ontstaan van house wordt er al gejat, gerecycled, gesampled en geript bij het leven. Maar als nummer 1 dj Tiësto ervan beschuldigd wordt, is het groot nieuws.

Tiësto

De officiële reactie van Black Hole Recordings B.V. en Prime Time Management B.V.:

"Helaas ziet Black Hole Recordings zich geconfronteerd met een onterechte beschuldiging, waardoor zij gedwongen wordt hier op te reageren. Black Hole Recordings ontvangt ongeveer 5.000 externe demo’s per jaar en het overgrote deel van deze demo’s komt niet door de eerste selectie heen. Alleen de demo’s die door verschillende selecties heen zijn gekomen, worden door Black Hole Recordings getekend en dan pas na dit hele traject aan Tiësto ten gehore gebracht. Het gaat hier om ongeveer vijf externe demo’s per jaar. De betreffende demo welke destijds naar Black Hole Recordings is verstuurd, was echter van een dermate kwaliteit dat deze niet door de eerste selectie heen is gekomen en derhalve ook niet bij Tiësto bekend kan zijn.

Aangezien dit vier jaar geleden is gebeurd, hebben wij vanzelfsprekend deze demo dan ook niet meer voorhanden en kunnen wij ook niet de huidige versie met de destijds toegezonden demo vergelijken.

De Vaste Commissie Plagiaat (“VCP”) van Buma Stemra is de aangewezen instantie om dit soort zaken aanhangig te maken. Het feit dat de persoon in kwestie via internet en op andere wijzen het gerucht verspreid dat hij ook maar iets te maken zou hebben met het ontstaan van Elements of Life zonder dit via een officiële instantie als Buma Stemra aanhangig te maken, getuige van het feit hoeveel vertrouwen hij in eigen zaak heeft. Mocht hij na 1,5 jaar toch ineens wel het gevoel krijgen dat hij zijn suggesties op enigerlei wijze kan staven, zien wij de behandeling van deze zaak bij de VCP met het volste vertrouwen tegemoet.

Wij betreuren de gang van zaken en wijzen ook iedere suggestie of insinuatie pertinent van de hand."

Tiësto - Elements Of Life

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws