PS interview: Marco Bailey

Partyscene Redactie | 29 april 2008
headlines

Marco Bailey is al jaren de nummer één techno dj van België. Hij heeft al een flinke geschiedenis, al heel wat releases op zijn naam en kwam onlangs met een nieuw studioalbum. Dat heeft hij gemaakt samen met producer Tom Hades. E=MB2 is uit via News. Tijd voor een gesprekje.

Tekst: Jesse Voorn

Hoe is het nieuwe album ontstaan?

Marco: “We waren nu al een geruime tijd nieuwe 12" releases aan het maken en omdat het vorige album nu toch al 4 jaar geleden was, was het nu wel tijd om een nieuw en beter op de markt te brengen.”

marco bailey

Hoe verloopt de samenwerking met Tom Hades?

Marco: “Fantastisch! We wonen op een wip van mekaar en alles loopt gesmeerd. We hebben allebei een breed beeld qua muziek in het algemeen en hebben beiden in vele genres interesse.

Was je op zoek naar een nieuwe richting, voor deze plaat?

Marco: “Niet echt. Een album is voor mij iets waar je een verhaal verteld over jezelf , en niet 10 of 12 tracks allemaal hetzelfde genre. Je vindt er techno op, maar ook electro, ambient en experimentele elektronica. Ik hou ook niet van het woord stijl. Ik heb mijn stijl en ben niet iemand die alleen maar electro of alleen maar techno of alleen maar minimal of house ‘kan’ of wil draaien . Ik hou van allemaal en maak dan ook als het even kan van alles een samenstelling. Teveel dj's volgen hypes die snel strontvervelend worden.”

Hoe is het met de techno in België gesteld?

Marco: “Techno in België, tja. Het Belgisch publiek is veel te verwend. Men wil hier 20 headliners op het affiche zien staan en daar dan maar 10 euro voor betalen bijvoorbeeld. Dat is triest. In Nederland, UK of Japan moet men soms wel 25 euro neertellen om één dj te zien.”

En daar kun je niet tegen?

Marco: “Nee. België wordt ook opgeslorpt door de trance hype, waarbij er één dj een concert geeft. Concert?????? En dan met moeite 3 cd's aan mekaar kan mixen. Maar het publiek is zo dom en vind het dan nog leuk ook. Als het maar hype is. Net zoals bij de minimal scène, ook heel treurig. marco baileyHoe saai het ook mag zijn,  als je uit Berlijn komt of op zo’n label dat ‘we sowieso goed vinden, zonder er zelfs naar te luisteren’ vinden we het goed. Bullshit. Laten we graag wat energie en wat eigenheid terug krijgen in ons land. Ooit was België de top in de wereld met labels als R&S en Music Man. Ik hoop dat het terugkomt!”

Je wordt de nummer 1 techno artiest van België genoemd. Hoe lastig is het om die positie te behouden?

Marco: “Misschien wordt het wel heel lastig nu , omdat ik niet meedoe aan hypes, zoals minimal , electro of jump, haha. Ik probeer de mensen een goede tijd te geven dat is het belangrijkste, maar een jukebox spelen of worden, dat doe ik niet.”

Is er in die scene veel verandert? Zowel wat scene betreft als jouw rol daarin?

Marco: “Ja,  alles is veranderd bijna. De muziek wordt hoe langer hoe meer enkel nog digitaal gekocht. Vinyl gaat er uit en produceren gebeurt meer en meer enkel met software en veel minder hardware. Maar het blijft voor mij nog steeds zeer boeiend hoor en met even veel passie!”

Hoe klinkt jouw perfecte dj-set?

Marco: “Als iedereen uit zijn dak gaat en de muziek van jezelf geapprecieerd wordt. Soms mag je draaien wat je wilt, maar dan snappen ze het niet, of willen ze er niets van maken en soms staat de hele club op zijn kop. Voor die mensen doen we het graag met veel passie en liefde.”

Is het echt alleen techno wat de klok slaat of ga je dieper?

Marco: “Hangt ervan af waar je voor staat. Niet overal krijg je de kans om dieper te gaan en je wordt tenslotte betaald om de mensen een goede tijd te geven en niet om de stijfkop uit te hangen en te draaien wat je zelf goed vindt Maar zeker geen jukebox zijn. Het is soms zweten en soms loopt het op wieltjes. That's the job and part of the deal.”

marco bailey

Je neemt zelf bij optredens ook wel eens de microfoon ter hand…

Marco: “Waarom ook niet? Wat is daar nou verkeerd aan? Bij een live show hoort dit soms wel vind ik en ik heb graag een band met de mensen.”

Nog wilde toekomstplannen?

Marco: “Ja hoor. Liefst meer en meer live shows met Tom en onze muzikanten Andrew en Pablo. Touren als band zou fantastisch zijn.”  

Meer info ook op www.marcobailey.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws