Interview: Per

Partyscene Redactie | 29 februari 2008
headlines

Zaterdag 8 maart keert the BeatClub na jaren van afwezigheid weer terug in Amsterdam en wel in de Powerzone. Naast Derrick May staan ook Paul Jay, Mr C. (Shamen, The End), Tom de Neef, Lucien ‘Quadrophonia’ Foort, Marnix, Marcello en Per achter de decks. Met de laatste hadden we een gesprek over de terugkeer van dit feest in de hoofdstad.

Tekst: Frank Böhm

The Beatclub
Hoe ben jij party organisator geworden?

Ik ben begonnen als partyorganisator in 1984. Mijn eerste grote feest in de Melkweg heette ‘Het Bal’, een avond vol performances, modeshows en optredens. Ik had een vriend die bij de Melkweg werkte, en met hem samen heb ik toen het eerste feest gedaan. De muziek was natuurlijk zeer gevarieerd, van soul tot pop, van electro naar hip hop. Die combinatie van organisator en dj heb ik eigenlijk nooit meer los gelaten.

Waarom besloot je ‘Het Bal’ te organiseren?

Tja, ben altijd bezig geweest met muziek, ik organiseerde ook altijd de klassenfeestjes op school, en draaide daar dan ook altijd de plaatjes. Kan me niet anders herinneren dan dat ik muziek verzamelde, of op feestjes de muziek verzorgde. Of het nou met bandjes opgenomen van de Top 40 was, of mijn trots gevonden nummers op LP's waren.
The Beatclub
Wie heeft jou leren draaien?

Het publiek op de dansvloer van de Melkweg in de jaren '80. En vervolgens heb ik er op vele dansvloeren voor doorgeleerd.

Welke muziek luisterde je vroeger in je jeugd en welke muziek heb je nu op je mp3speler staan?

Ik heb eigenlijk alle stijlen muziek wel een periode gevolgd, ik wilde gewoon alles leren kennen, om zo een keuze te kunnen maken wat ik echt goed vond. Disco, reggae, new wave, soul, electro, rock, alles heb ik wel geluisterd. Nu luister ik ook naar heel veel verschillende dingen, maar niet meer zo breed als toen. Om een paar namen te noemen: Deadbeat, Roots Manuva, Aim, Beck, Desmond Dekker, Josh Martinez, Rekid etc.

Hoe is The Beatclub ontstaan?

In 1989 draaide ik vast op zaterdag op de DanceHallNight in de Melkweg, waar ik al vanaf 1986 stond. Hier introduceerde ik ook heel langzaam de house, tot het in 1989 echt begon aan te slaan en er genoeg house platen te krijgen waren. Omdat de zaterdagen met deze house zo verschrikkelijk populair waren geworden ontstond het idee om feesten op locatie te geven. Zo zijn we het land ingetrokken, van Haarlem tot Arnhem.
Per @ The Beatclub
Vertel eens een bizar voorval tijdens The Beatclub.

In 1990 hadden we een gekraakte loods gevonden aan de Grasweg in Amsterdam. Echter we konden maar de helft gebruiken omdat er oude auto's in de andere helft stonden opgeslagen. We hadden daarom zelf een hoge muur gecreëerd om het feest tot 'onze' helft te beperken. Maar de bezoekers vonden hun eigen weg! Met als gevolg dat wij de volgende week een torenhoge schadeclaim voor onze kiezen kregen. omdat vele bezoekers over de muur waren geklommen en boven op de daken van die oldtimers waren gesprongen. Echt klassieke oldtimers heb ik het dan over. We hebben niks verdiend die avond.....

Hoe ging het organiseren van feesten in die begindagen verder in z’n werk?

Alle feesten vonden eigenlijk plaats zonder vergunning, belastingen of controle. Illegaal dus gewoon. We zetten een tent neer in Ruigoord, brachten de bezoekers er met bussen naar toe en voordat de politie het doorhad stonden er al 1000 man te dansen. En dus te groot voor de politie om het feest te stoppen. Je had nooit meer dan rond de 1000 flyers nodig voor 2000 bezoekers , iedereen rukte de flyers uit je handen, blij dat ze er één te pakken hadden.
The Beatclub
Je organiseerde later ook een megafeest in de Kuip?

Ja, dat was in Ahoy, op 12 januari 1991. Er kwamen 10.000 bezoekers, en we hadden live on stage Lil Louis, Rhythm Device, Snap! en State 808 staan. Dj's: Per, Eddy de Clercq, Tubular van Bellen en Mike Pickering. Leuke details: Snap! die 's middags binnenkwam met een grote Bulldog. Mijn ouders die 's avonds langskomen en mijn vader die op een gegeven moment m’n moeder kwijt was, en die aan mij kwam vragen: ‘kun je even omroepen of mam hier naar toe kan komen?’ Plus het feit dat er bij ons vier keer zoveel laagkasten stonden als de week ervoor bij Public Enemy.
The Beatclub
Tenslotte, wat verwacht je van The Beatclub op zaterdag 8 maart?

Een knallend feest! We hebben de sfeer alvast neer proberen te zetten met onze preflyer (een fluitje!), maar de programmering ben ik eigenlijk nog het meest blij mee. Derrick May en Mr. C die hun classics komen draaien, tja, wat wil je nog meer. Ook komen er de originele vloeistofprojecties, waarin de vloeistoffen bewegen door de hitte van de projectoren. Een mooie act, en veel mooie classic plaatjes, ik zou zeggen: kom maar op!

www.earth-link.nl

The Beatclub @ Metropool – Zaandam, 1991

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws