Eerlijk gekochte CD\'s op je iPod zetten nu ook illegaal?

Partyscene Redactie | 7 januari 2008
headlines

De RIAA (Recording Industry Association of America) doet hernieuwde pogingen om weer grip te krijgen op de handel in muziek. Deze keer worden niet illegaal downloaden van muziek aangepakt, maar wordt er geprobeerd om het converteren van CD’s via ene PC naar MP3, AAC of WAV strafbaar te stellen. Dit zou er dus op neer komen dan een eerlijk gekochte CD niet meer legaal op je iPod of andere MP3 speler gezet mag worden.

ipod510

Natuurlijk speelt deze zaak weer in Amerika, het land waar de meest onzinnige zaken voor de rechter worden uitgevochten. Een x-aantal Amerikanen werden namelijk per brief gesommeerd de gedigitaliseeerde muziek van zijn PC te verwijderen. De RIAA beroept zich op het feit dat in de Amerikaanse wet staat omschreven dat het maken van een fysieke kopie van een auteurrechtelijk bescherm item strafbaar is. Je mag dus ook niet een CD kopiëren en op je MP3 speler zetten.

Volgens The Washington Post is de actie van de RIAA een reactie op het feit dat steeds meer mensen hun muziek online kopen bij o.a. iTunes en Amzone. De traditionele muziekindustrie wordt hiermee buitenspel gezet en dienen zich steeds meer te schikken naar de eisen van de grote online muziekaanbieders. De RIAA probeert op deze wijze te redden wat er te redden valt, want het mag overduidelijk zijn dat veel muziekaanbieders de digitale boot gemist lijken te hebben.

Voorlopig beperkt deze actie zich tot de VS en hoeft men zich in Nederland zeker nog geen zorgen te maken. Maar mocht de RIAA de zaak in de VS winnen, dan kan het best nog wel eens raar gaan lopen.

Bron: http://www.onemorething.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws