Lowlands 2007; het verslag

Partyscene Redactie | 23 augustus 2007
headlines

Lowlands beleef je met elkaar 

Lowlands beleef je met elkaar 

Lowlands is een fenomeen. En het zijn de bezoekers die het vierdaagse festival in de polder grotendeels maken voor wat het is. Zo feesten er boeren uit de Achterhoek in hun blote bassie met de hippe dancelui uit de Randstad en staan de dancelui te rocken met alto’s. Want iedereen komt voor één ding en dat is een leuke tijd hebben op goede muziek, met elkaar!

Tekst en foto’s: Remko Schuiling

Lowlands bestaat inmiddels vijftien jaar en heeft hoogte- en dieptepunten gekend. Qua bezoekersaantallen is het festival door de jaren heen behoorlijk gegroeid, maar daar is een aantal jaren geleden de rem op gezet. Het festival raakte niet meer uitverkocht en de bezoekersaantallen liepen terug. Er werd geroepen dat de line-Natte Lowlands-tentjesup’s tegenvielen en dat was misschien ook wel zo. Helemaal als je ze vergeleek met festivals als Rock Werchter en Pukkelpop bij onze zuiderburen. Maar Lowlands is terug! Vorig jaar raakte het festival twee weken van tevoren uitverkocht en dit jaar nog eerder.

Wie er dit jaar bij is geweest, heeft kunnen genieten van een sterkte line-up met artiesten uit de dance, rock en pop. Tel daar de welbekende fantastische Lowlandssfeer en het goede weer bij op, en je beseft dat het een topweekend is geweest. Naast muziek stond er comedy, theater en meer entertainment op het programma. Het verslag van vier dagen feesten in de polder.

Welbekende Lowlands-gateDonderdag

Officieel gaan de poorten pas om 18.00 uur open, maar bij aankomst blijken ze al eerder open te zijn gegaan. Prima zet van de organisatie, want rond die tijd is het al heel erg druk en kan de massa dus toch nog een beetje verspreid binnenkomen. Al met al kost het je ongeveer 1 a 2 uur voordat je binnen bent en je je tentje kunt opzetten.

De 24-uurstent barst vanavond in elk geval alvast uit zijn tentzeil, dat is dan ook het enige wat er deze avond te doen is. De sfeer is optimaal, het bier vloeit rijkelijk en vliegt door en over het publiek. Iedereen doet de airgitar op Nirvana en springt mee op de Partyanimals. Zo te zien worden de eerste katers hier behoorlijk opgelopen: Lowlands is officieel begonnen!

Vrijdag

Opmerkelijke verschijningen op Lolands

Plekken waar je op donderdag nooit je tent zou willen neerzetten, zijn nu ook gevuld. In greppels, naast sloten en binnen een cirkel van 30 meter van de 24-uurstent. Dat biedt garantie voor 4 dagen niet kunnen slapen!

We worden helaas welkom geheten met een enorme harde regenbui die ongeveer een half uur duurt. Achteraf blijkt dit gelukkig de enige bui te zijn geweest.

Om 13.00 uur is het al druk voor het hek om naar binnen te mogen. Bij binnenkomst blijkt het festivalterrein weer hetzelfde opgebouwd te zijn als de laatste jaren. Dezelfde tenten staan in elk geval nog op dezelfde plekken en de meeste eettenten ook. En dat geeft best een lekker gevoel als je na vele edities Lowlands wederom dat terrein op loopt. Dat voelt als thuis komen!

Air Traffic

Prima weer tijdens LowlandsNa overdag wat optredens gemist te hebben (lang leve het rondslenteren) ga ik vol goede moed naar Air Traffic. De muziek van deze Britse Indieband heb ik eigenlijk pas vlak voor Lowlands leren kennen, maar werd er toen gelijk door gegrepen. Sommigen zullen het een aftreksel noemen van verschillende bands die nu populair zijn, maar het is wat mij betreft wel muziek die je pakt. En ja, het heeft wat weg van Sybia, Keane en Coldplay, maar dat is ook lekker! Het publiek is in elk geval uitbundig. Ze spelen live heel goed en de hits als ‘Charlotte’ en ‘Just abuse me’ worden vol enthousiast door iedereen meegezongen. Wie deze bandleden binnenkort nog een keer wil zien: ze komen in oktober nog in Doornroosje en Paradiso.

The Killers

Kunstenaars in allerlei vormen op LowlandsEen sterk programma op het gebied van dans en pop vraagt om dilemma’s, want ook al kun je nog zo goed plannen, de uitvoering is soms moeilijk als er meerdere goede concerten tegelijk zijn. Zo moest er gekozen worden tussen The Killers in de Alpha en Basement Jaxx in de Bravo, waarbij ik gekozen heb voor The Killers. Bij veel mensen geliefd, want deze grootste tent stond dan ook helemaal vol. Met hun hit "Somebody told me" schudt de Alpha op zijn grondvesten en scheuren de gitaren door de Flevopolder. Heerlijk potje rock!

Lopend vanaf de Alpha om eigenlijk op weg te gaan richting de India kom je langs de X-Ray.

De dance-tent bij uitstekDe X-Ray is een bunker van golfplaten die een underground uitstraling heeft en waar dit weekend veel (experimentele) elektronische muziek is geprogrammeerd. En wat is het daar binnen druk en wat een enorme vette sound van rave, acid en breakbeat komt daar naar buiten zetten! Moeilijk om nog binnen te komen, maar eenmaal binnen zijn het de mannen van 030303 die daar een flink feestje aan het bouwen zijn. De stroboscopen gaan tekeer, het podium staat vol dansende mensen, het publiek gaat los, overal smilies en gele paraplus in de lucht en de fluitjes gaan tekeer. ACIEEEEEEEED! Absolute aanrader om eens een feestje van 030303 te bezoeken, zij weten hoe je een goed feest moet neerzetten.

 

James Holden

De minimal- en technofans kunnen vannacht hun hart ophalen in de Indiatent. Daar Girls wanna have fun @ Lowlandsstaan Sandrien, Polder en James Holden geprogrammeerd. Sandrien brengt een strakke mix ten gehore, net als de heren van Polder. Na deze 2 mooie sets is het even wennen aan de muziek van James Holden. Euforische, zweverige melodieën worden afgewisseld met heerlijke beats, maar de set van de Brit komt niet echt tot zijn recht.

Om 4 uur stipt gaat in elk geval de stekker er uit. Wat dat betreft wijken ze bij Lowlands niet af van de schema’s. Tijd is tijd, dus ook voor degenen die afsluiten. Na het feesten van donderdagnacht, vandaag en vanavond maar even niet naar de 24-uurstent. Morgen wordt het weer een lange dag en nacht met o.a. Laurent Garnier, Kaiser Chiefs en de door Dave Clarke gehoste Bravo-stage.

Zaterdag

Apparat

Op Lowlands geldt geen maximale leeftijdDe zon schijnt en het feest kan beginnen! Of gewoon doorgaan waar we gebleven zijn. We beginnen vandaag in de X-Ray waar om 16.00 uur Apparat (met band) geprogrammeerd is. Op zijn laatste album ‘Walls’ heeft hij vele lovende recensies ontvangen. Het is echt een luisteralbum met rustige muziek, vandaar dat hij hier met een live-band staat om er een dansbare show van te maken. Het is hartstikke druk in deze kleine ruimte en de sfeer is goed. Sascha Ring a.k.a. Apparat neemt veel van de zangpartijen voor zijn rekening en speelt gitaar en keyboard. Het geheel komt een beetje stroef op gang en de zang is hier en daar behoorlijk vals, maar het enthousiasme van de band wint het hiervan. Het volume is perfect, de visuals bouwen zich ook mooi op en het geheel werkt in een uur tijd naar een complete climax met het nummer ‘Fractales pt. 1’ (Apparat's Ibiza rmx).

Laurent Garnier

Lowlands is vooral een comfortabel feestjeGeheel in de stemming kunnen we door naar de Bravo, waar Laurent Garnier met zijn band optreedt. Een ‘Man with the red face’ staat klaar met zijn blaasinstrumenten en er is een toetsenist present. Laurent stelt zich tevens op als ceremoniemeester, want hij pakt tijdens dit optreden regelmatig de microfoon om wat te vertellen, om zijn bandleden te introduceren en om zijn nummers aan te kondigen. We krijgen het eerste half uur een jazzy optreden te horen waarbij alle bandleden betrokken zijn.

Maar als na dit moment Laurent naar het publiek roept: “Do you want some crispy bacon?!” komt er een complete omslag in het optreden, want er gaat enorm gebeukt worden. De bandleden gaan naar achteren en Laurent Garnier slingert ouderwets zijn alltime favourite technotracks de Bravo in. Als na twintig minuten een track afloopt, is het gedaan met de techno en komen de bandleden weer op en krijgen we onder meer The Man with the red face te horen. Al met al een goed optreden, maar de contrasten in zijn set zijn wel behoorlijk groot.

Kaiser Chiefs

In de Alphatent passen héél veel mensen, en op de grasvelden ernaast passen ook héél veel mensen, maar bij de Kaiser Chiefs is het wel héél erg druk! Van horen zeggen staan er tijdens dit optreden meer dan 25.000 mensen. Het is dan ook moeilijk om in de Alpha zelf te komen, maar op de schuine grashellingen aan de zijkant is het uitzicht over het publiek waanzinnig en waar de menigte staat flink te feesten. Alle meezingers komen voorbij, de bandleden staan te genieten en de typische ‘festivalvlaggen van provincie aan hengel’ zwieren vrolijk heen en weer. De Kaiser Chiefs kunnen goed entertainen en kunnen zelfs deze enorme massa goed aan.

Verzamelen voor een populair optreden op Lowlands

Dave Clarke

Dave Clarke heeft het druk vanavond. Naast het afsluiten van deze nacht is hij ook verantwoordelijk voor de boekingen in de Bravo. Het aankondigen van de dj’s doet hij dan ook zelf.

Voor het optreden van Darko Esser zijn we te laat. Daarom beginnen we met Anthony Rother die het vanavond helaas met heel weinig volume moet doen. Hij doet zijn best, zijn eigenzinnige sound komt uit de speakers en de echte fans proberen te genieten, maar het optreden komt niet tot zijn recht door het veel te zachte volume. Zelfs vooraan kon je op normaal praatniveau met elkaar communiceren. Heel vreemd hoe dit kan gebeuren, want bij Laurent Garnier was het geluid oorverdovend.

Andrew Weatherall

Zeg ken jij de orgelman? Die woont in BiddinighuizenBij Andrew Weatherall gaat het volume gelukkig al omhoog. Deze producer en dj is al sinds begin jaren 90 actief en heeft vele bekende producties op zijn naam staan en onder meer remixes gemaakt voor New Order en Primal Scream. Deze man nooit eerder in Nederland gezien dus dit is een mooi moment om eens te kijken wat hij doet. Hij begint op een heel laag tempo met diepe baslijnen en weet daarmee direct het publiek te grijpen. Heel subtiel komt er iedere plaat een geluidje bij en gaat het tempo beetje bij beetje omhoog. Veel electro-invloeden en freaky vocalen komen voorbij en hij krijgt de Bravo goed los na het inkakken bij Antony Rother.

Abe Duque mag het stokje overnemen en weet de lijn goed door te zetten. Deze dj uit New York pakt hierbij regelmatig de microfoon erbij en met vervormde stem schallen allemaal teksten en woorden door de speakers. Persoonlijk vind ik dit niet echt aanvullend op de platen die hij draait, anderen vinden het weer te gek.

Dan is het tijd voor de host van vanavond, Dave Clarke zelf. Qua uiterlijk is hij weer wat veranderd, hij heeft ‘ineens’ lang krullend haar tot over de oren (maar dat terzijde). Hij begint met een mix van breakbeat en electro. Er valt niet echt Bezoekers in alle soorten en maten tijdens Lowlandsnormaal op te dansen en het is bij Dave Clarke meestal een kwestie van even afwachten wat hij gaat doen. Na zo’n 25 minuten volgt dan ook een niet echt soepele overgang waarbij spontaan de beukende beats je om de oren vliegen. Hij gaat loeihard van start en het geluid is hard en haarzuiver! Je voelt de bass aan alle kanten je lijf in dreunen en de midden en hoge tonen hoor je in verschillende lagen door de Bravo glijden. Dit is een kwestie van pompen of verzuipen en het publiek gaat helemaal los! Verschillende classics of samples uit classics komen voorbij en af en toe wordt er even gas terug genomen om vijf minuten later er weer vol tegenaan te gaan.

Maar er gebeurt nog wat anders… Om de hitte te bestrijden komt een groep jongens met ontblote bovenlijven waarschijnlijk op het idee om het publiek op ijs te trakteren. Want door de massa komt er een Ola-parasol boven het publiek uit en er blijkt een complete Ola ijskar op aanhangwagen de Bravo in getild te worden! De Calippo’s en Cornetto’s vliegen in de rondte en als al het ijs weggegeven en in de lucht is gegooid kan de kar mooi dienst doen als podium en klimmen er verschillende jongens op… en vallen er verschillende vanaf! De chaos is compleet, het publiek is uitzinnig. Dit is Lowlands, zulk soort taferelen horen erbij.  

Zondag

De sfeer op het festivalterrein is vandaag duidelijk wat rustiger en meer verdoofd dan de voorgaande dagen. Het slaapgebrek en overmatig alcoholgebruik hakken er duidelijk in bij de meeste mensen.

UNKLE

Bezoekers creeren zelf hun hang-out'sVoor vandaag James Lavelle alias UNKLE (live) om mee te starten. Van tevoren bij mij niet echt bekend, maar als je hoort dat dj Shadow onderdeel van deze band is geweest, word je nieuwsgierig genoeg om eens te kijken. De verwachting komt echter niet uit. Wat resteert is een band die rauwe rock speelt met harde gitaarpartijen en keiharde drums. Mij iets te heftig voor deze zondagmiddag.

Goose is een Belgische band die gezien wordt als een combinatie van Soulwax, LCD Soundsystem en Vitalic. Nou, het resultaat is in elk geval iets wat zelfs het verdoofde zondagmiddagpubliek weer volledig op de been krijgt, want deze energieke “technorock” op hoog tempo weet de Bravo volledig in beweging te krijgen. De beats vliegen om de oren, het volume staat hard en de gitaren scheuren! Hier en daar wordt het wel wat plat, maar goed, het wordt ze vergeven, ze maken er een mooi feest van.

Trentemöller

Bezoekers creeren zelf hun hang-out's, pt 2Van de techno van Goose gaan we over op de subtiele muziek van Trentemöller. En Trentemöller weet hoe je met mooie muziek een grote zaal kunt bewerken. Opbouw op opbouw komen de mooiste melodielijnen op vol volume de tent in zetten. De Bravo staat vol en een intens genietend publiek lust hier nog wel wat meer van. Het zijn met name hits zoals “Moan” en “Take me into your skin” die de grootste kippenvelmomenten bezorgen. Wat een show, wat een euforie, wat een succes is dit optreden live! Zelfs in zo’n grote tent als de Bravo komen zijn nummers volledig tot haar recht.

Groove Armada

Bezoekers creeren zelf hun hang-out's, pt. 3Dan is het tijd voor de dance-crossover van hoog niveau. Nog nooit heb ik het zo warm gehad in de Bravo als bij Groove Armada. Deze Britse band/producers zetten een zeer degelijke performance neer, waarin alle hits zoals “My Friend”, “I see you baby” en “Superstylin” voorbij komen. Gevolg is dat de Bravo tot ver daarbuiten verandert in een dansende massa waarbij de temperaturen oplopen tot voor het gevoel een graadje of 50. Groove Armada maakt populaire dance, waardoor het een groot publiek aan zich bindt, maar zorgt daarbij wel dat de sound niet te commercieel wordt, zodat ook de 'puristen' het trekken. Al met al een super goede show.

Het programma van deze laatste zondagnacht bestaat met name uit minimal. In de India zijn het Magda, Heartthrob en Troy Pierce van de M-nus-crew die moeten concurreren met dj Karotte, Matthew Dear en Richie Hawtin in de Bravo.  

 

Karotte

Rond 00.30 uur is het tijd voor Karotte om plaats te nemen achter de draaitafels. De Duitser staat bekend om zijn aanstekelijke enthousiasme, wat hij vaak weet over te brengen op zijn publiek. Dat is echter makkelijker in een intieme club dan in een grote Bravotent. Het duurt daardoor waarschijnlijk ook even voordat hij de grote massa aan het dansen krijgt, maar het lukt hem uiteindelijk wel. Ook Karotte kiest hierbij voor een festivalset. Minimale house en techno is bij Karotte niet saai en moeilijk, maar zeer dansbaar en vrolijk

Mooi uitzicht over Lowlands-terrein

Voordat Richie Hawtin de het laatste optreden van Lowlands mag verzorgen krijgt Matthew Dear a.k.a. Audion nog een uur de tijd. We krijgen een niet echt boeiende set te zien die een beetje rommelig verloopt. Zijn hit “Mouth to mouth” is het hoogtepunt van zijn set, maar komt niet echt goed tot zijn recht.

Richie Hawtin

En het lijkt wel alsof Richie Hawtin voor zijn optreden even door de Bravo tent is gelopen, want hij weet goed wat het publiek kan gebruiken om de laatste restjes energie eruit te persen. De koning van de minimal begint gelijk in een vrij stevig tempo. Ook Hawtin draait een typische festivalset. Hij draait wel minimaal en diep, maar niet te moeilijk en met de voor hem kenmerkende stuwende baslijnen. Hij gooit de bas er vaak in wanneer je het niet verwacht. Het gevolg is dat het publiek voor de laatste keren de handjes de lucht ingooit en de kelen nog een keer flink schor joelt. Hawtin heeft het publiek in zijn greep en bouwt naar een climax waarin uiteraard Spastik niet mag ontbreken. Een geslaagd einde van Lowlands is het gevolg.

Maandagochtend

De maandagochtend van Lowlands is altijd zwaar. Het liefste wil je nog even lekker uitslapen voordat je in de auto naar huis gaat, maar helaas moet je voor 12.00 uur de camping verlaten. Met wallen onder de ogen en een kapotte stem worden de tenten ingepakt en de laatste restjes energie verzameld om alle spullen terug te sjouwen naar de auto.

Maar het is het wederom allemaal waard geweest. Wat een fantastische editie van Lowlands was dit, met vele muzikale hoogtepunten, een uitzinnig en vriendelijk publiek in het schitterende Lowlandsland vol mooie decors en entertainment. Dat Lowlands-editie 16 wederom bezocht gaat worden staat nu al vast.

Check alle Lowlands-foto's HIER !!

Lowlands

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws