PS interview: Peter Hook (New Order)

Partyscene Redactie | 31 mei 2007
headlines

Blue Monday, de grootste hit van New Order, is nog steeds de best verkochte 12” Inch aller tijden en ook een van de meest invloedrijke tracks ooit. Het was de blauwdruk voor veel dance producers en veroorzaakte een revolutie in de elektronische muziek. Helaas bestaat de groep, gevormd in 1980, sinds het begin van deze maand niet meer, omdat het samenwerken niet langer ging. Bassist Peter Hook maakte niet alleen deel uit van New Order, maar was ook actief bij The Haciende, de beroemde club uit Manchester. Nu reist hij alweer een paar jaar de wereld over als dj. Met succes. Zaterdag doet de man een dj-set op Absolute Music in de Maassilo in Rotterdam.

Tekst: Jesse Voorn

peter hookHoe is het nu om als dj de wereld over te gaan?

Peter: “Te gek. Ik heb altijd enorm van reizen gehouden. Het is leuk dat mensen me vertrouwen, los van New Order. Dat beschouw ik als een groot compliment. De laatste keer met New Order in Rotterdam, dat was in 1983, ben ik trouwens in elkaar geslagen. Er waren wat rellen toen. Daarna ben ik er nog een paar keer geweest, leuke stad.”

Welke kant ga je met je dj-sets op?

Peter: “Ik doe het beste dat ik kan. Ik kom van ver, heb een lange geschiedenis in de muziek en dat hoor je wel terug. Dat kan soms zenuwslopend zijn hoor. Ik draai muziek van dertig jaar geleden, maar ook van nu. Mijn reputatie als lid van New Order helpt daar wel bij, muzikaal gezien. Het is ook anders dan in de band spelen, want mensen komen dan niet speciaal voor jou, maar voor de band.”

Wat is het grootste verschil tussen het leven van een dj en het leven van een bassist in een wereldgroep?

Peter: “Het grootste verschil vind ik, is dat je meer geïsoleerd bent. Je moet het alleen doen als dj. Ik was eraan gewend om met New Order met zestien man te reizen. Nu is er niemand om je aan te ergeren, maar aan de andere kant is er ook weer niemand met wie je dingen kunt delen, als je een te gekke avond gehad hebt. Mijn eerste liefde blijft toch het spelen in een band en op de tweede plaats komt het deejayen.”

peter hook

Wat vind je zo leuk aan draaien?

Peter: “Als dj hoef je niet de nummers te draaien die je niet leuk vindt. Mensen komen wel nummers aanvragen. Dan willen ze The Smiths horen, maar ik heb een fucking hekel aan The Smiths, dus die ga ik echt niet draaien. Mensen komen ook op je af, als je draait. Bij een groep kan dat niet, want daar zit teveel ruimte en bewaking tussen. Een van de mooiste complimenten die ik na dertig jaar muziek maken kan krijgen, is dat mensen zeggen dat ze iets gemeen met me hebben.”

Je hebt met New Order de dancescene enorm beïnvloed. Hoe zie je dat zelf?

Peter: “Ik zou niet willen veronderstellen dat ik ook maar iets beïnvloed heb. Ik kijk meer naar mensen die mij beïnvloed hebben, zoals Giorgio Moroder en Kraftwerk. Ik waardeer het toch wel dat we als groep mensen beïnvloed hebben, maar we hebben dance muziek echt niet uitgevonden, zoals veel mensen zeggen.”

Toch was Blue Monday de inspiratiebron voor de dance die daarna kwam?

Peter: “Blue Monday was echt keihard werken, peter hookdat nummer kostte veel moeite om te maken en het is mooi dat mensen het als belangrijk zien. In mijn dj-sets draai ik altijd de remix van Hardhouse, die is erg goed. Ik word bijna misselijk van het origineel, ik vind er geen zak meer aan. Christ, je zult maar in U2 spelen en steeds weer Sunday Bloody Sunday moeten spelen.”

New Order bestaat niet meer. Waarom zijn jullie gestopt?

Peter: “Het werkte gewoon niet meer. Ik had het al een tijdje gehad overigens. Ik ben blij met wat ik heb bereikt en dat ik nu alle vrijheid heb om te doen wat ik wil. Ik ben nu weer erg met het materiaal van The Hacienda bezig, dat is wel apart. Er komt een boek, er is een compilatie. Ik mis New Order geen moment.”

Met The Hacienda, waar Laurent Garnier en de Chemical Brothers hun debuut maakten, heb je ook geschiedenis geschreven…

Peter: “The Hacienda was er op de juiste tijd en op de juiste plaats. Het was erg moeilijk die club van de grond te krijgen en om mensen te entertainen. Veel mensen vragen me ook waarom ik de club nu weer promoot. Het is voor mij een manier om de pijn die ik er van had weg te laten gaan. De herinneringen zijn erg mooi en de tijden die we er hadden waren glorieus. Laurent Garnier is er zelfs begonnen als barman. De impact van The Hacienda verbaasde me. Er waren zelfs dj’s die naar de Universiteit van Manchester gingen, omdat The Hacienda in die stad was.”

Hoe groot was de impact van New Order?

Peter: “Als ik er echt over nadenk, denk ik toch wel groot. Ik heb deelgenomen aan gebeurtenissen die de wereld veranderd hebben, maar nu moet ik nog steeds werken om alles te kunnen betalen. Deejayen geeft me iets nieuws in mijn leven en het is te gek. Wat kan een man zich nog meer wensen? Ik ben er wel gelukkig mee.”

new order

Toch waren jullie pioniers binnen de elektronische muziek?

Peter: “We waren gewoon koppig en we geloofden in onszelf. Zowel met New Order als met Factory Records bleven we trouw aan onszelf. We deden wat we zelf het leukste vonden en we waren niet echt bezig om muziek te veranderen. We waren ook niet hebberig of een sellout. Dat werkte dus.”

Blue Monday was toch voor die tijd met zeven minuten een erg lang nummer. Radio kon er niets mee…

Peter: “We vonden dat we dat nummer op die manier moesten maken. In die lengte was het perfect en alles wat er anders aan zou zijn, zou slechts een slap aftreksel zijn. new orderWe hebben bewezen dat we kansen kunnen nemen en de mensen vonden het te gek.”

Was het moeilijk in die tijd, voor jullie muziek?

Peter: “Het was zeker een moeilijke tijd en we moesten soms echt vechten voor erkenning. Het was moeilijk om door te breken, maar het lukte wel. Wat wij deden was namelijk heel anders dan wat er gangbaar was toen. We waren onze tijd wel vooruit ja. Het is sowieso vreemd. Joy Division (de band waar New Order uit voortkwam, red) is nu populairder dan vroeger, net als New Order eigenlijk. Ik ben blij dat ik kan zeggen dat we muziek gemaakt hebben die de tand des tijds heeft doorstaan. Het was goede muziek die veel perspectieven heeft veranderd.”

Kijk voor meer info en de volledige line-up op www.absolute-music.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws