PS Interview: Lindstrom en Prins Thomas

Partyscene Redactie | 22 mei 2007
headlines

Hans-Peter Lindstrøm en Thomas Moen Hermansen a.k.a. Lindstrom & Prins Thomas zijn in rap tempo de wereld aan het veroveren met hun spacy disco house. Vooral de tracks van het eerste, titelloze album, ademen dezelfde sfeer uit als landgenoten Royksöpp. De twee doen dat album nu nog eens dunnetjes over en geven op het tussendoortje Reinterpretations een nieuwe interpretatie van het eerste album. Reinterpretations ligt op 28 mei in de winkels en komt in Nederland uit via News.

Tekst: Jesse Voorn

lindstrom & prins thomasWaarom wilden jullie het oude album bewerken?

Thomas: “Toen we het eerste album maakten, wilde we een paar van die nummers en ideeën  uitproberen, kijken hoe het ging als we ze in een ander tempo zouden zetten of er wat nieuwe dingen aan toe zouden voegen. Sommige van die tracks hebben we er al op 12” Inches bijgedaan als bonus track en nu leek het ons een goed idee om ze allemaal te verzamelen op één cd. Het was alweer een tijdje geleden dat het laatste album uitkwam en het voelde goed om even wat van ons te laten horen, voordat het nieuwe album uitkomt. Daar zijn we nu druk mee bezig.”

Of wilden jullie gewoon meer clubmuziek maken?

Thomas: ”Daar denken we eigenlijk nooit zo over na. Met het materiaal waar we als Londstrom & Prins Thomas aan werken, proberen we eigenlijk gewoon ideeën uit in de studio. Het resultaat is niet altijd het meest opwindende deel van het proces. We denken sowieso niet zoveel na over onze muziek.”

Hans-Peter: “We beperken ons niet tot een bepaald muzikaal genre.”

lindstrom & prins thomas

Wat is de band tussen jullie? Waarom werken jullie graag samen?

Thomas: “Ik weet het niet. Liefde op het eerste gezicht, hahaa. Wat ik leuk vind aan het werken met Hans-Peter is dat we enorm veel lol hebben in de studio en dat we allebei open staan voor nieuwe ideeën. Zelfs voor de meest dwaze.”

Hans-Peter: “We zijn samen een goed team. Thomas heeft de muzikale kennis, die mij ontbreekt, haha.”

Discussiëren jullie vaak over tracks?

Thomas: “We zijn het niet altijd gelijk met elkaar eens, maar we zijn er allebei erg goed in om discussies uit de weg te gaan en andere alternatieven te proberen. Wanneer je muziek met iemand anders maakt, dan moet het een democratisch proces zijn. Anders kun je het net zo goed alleen doen.”  

Is jullie samenwerking belangrijker dan de individuele projecten?

lindstrom & prins thomasThomas: “Dat kan soms zo zijn ja, maar ik houd graag een goede balans tussen de twee. Toen we begonnen met onze samenwerking werd het een stuk succesvoller dan we hadden gedacht. We kregen ineens wel veel aanvragen voor remixen en optredens. Dus ons project heeft de nodige tijd gekost. Na een tijdje realiseerden we ons echter wel dat het de lol uit onze samenwerking haalde als we echt alles altijd samen zouden doen. Nu is het een evenredig deel.”

Treden jullie ook samen op?

Thomas: “We doen wel shows samen, maar Hans-Peter werkt dan op zijn laptop en ik draai.”

Hans-Peter: “Vorig jaar hebben we nog opgetreden met een complete band, op een festival in Noorwegen. Maar meestal doe ik dus een live set op m’n laptop en draait Thomas erbij.”

Hoe is de dancescene in jullie thuisland Noorwegen?

Thomas: “De clubscene in Noorwegen is altijd al heel klein geweest, omdat er ook heel weinig was aan industrie. Het wordt wel wat beter nu.

Hans-Peter: “Het is een kleine scene, waar wel hele goede muziek gemaakt wordt.”

Jullie muziek is ook heel sfeervol, net als jullie land. In hoeverre heeft Noorwegen de muziek nog beïnvloedt?

Thomas: “Ik denk dat onze muziek gevormd wordt door onze omgeving en niet zozeer door Noorwegen zelf. Het feit dat we in een klein stadje wonen, waar geen hectiek is…oh, en er is geen fatsoenlijke platenzaak. Invloeden komen dus meer op een natuurlijke manier dan van het horen van wat er nu weer hip is deze week.”

lindstrom & prins thomas

In hoeverre zien jullie jezelf verantwoordelijk voor de Balearic/disco revival?

Hans-Peter: “Ik denk dat er geen invloed is. Er zijn wereldwijd veel mensen die dezelfde soort muziek maken als wij.”

Thomas: “Ik ben het met Hans-Peter eens, maar ik denk wel dat we enige invloed gehad hebben in het verspreiden van het genre naar een grote publiek.”

Maken jullie je daar druk om, of je wel of niet aanjager bent van een genre?

Thomas: “Persoonlijk heb ik altijd open gestaan voor verschillende soorten muziek, zolang het iets heeft dat me interesseert. Er komt nu een nieuwe generatie in de dance muziek en het nachtleven, die niet dezelfde bagage heeft as de eerste en de tweede generatie. lindstrom & prins thomasHopelijk staan die ook open voor wat goede dance verondersteld wordt te zijn. Maar ik zie ook veel oude ravers, die nu eind dertig en begin veertig zijn, die steeds meer richting de eclectische dance gaan. Dat neemt dus toe aan populariteit.”  

Zit er veel nieuw materiaal aan te komen?

Hans-Peter: “Jazeker. Er komt dit jaar veel nieuwe muziek, van ons allebei. We proberen ook het nieuwe Lindstrom & Prins Thomas album af te maken, die hopelijk in 2008 uit komt.”

Thomas: “Dit is nog maar het begin.”

Meer info vind je op www.myspace.com/feedelity.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws