PS interview: Steve Bug

Partyscene Redactie | 8 mei 2007
headlines

Met name met zijn label Poker Flat heeft Steve Bug aan de wieg gestaan van de hele minimal hype. De Duitse dj begon zijn carrière in 1991 op een afterparty op Ibiza en is sindsdien niet meer weg te denken uit de hedendaagse dancescene. Op zaterdag 2 juni staat hij op het Free Your Mind festival in Arnhem. Een openhartig gesprek.

Tekst: Jesse Voorn

steve bugJe hebt de Fuse cd gemixed, met veel eigen edits. Je maakt vaak edits?

Steve: ”Ja, want ik hou meestal niet van de gewone tracks. Ik kijk altijd waar een nummer er goed in kan komen en in sommige tracks moet je gewoon knippen, zodat ze beter te mixen zijn. In de clubs hou ik ervan om lange mixen te maken, maar op een cd werkt dat niet altijd. Dan raak je snel verveeld.”

Het middel verandert ook veel Dave Clarke zei een tijd geleden dat zelfs cd’s zullen verdwijnen en jij werkt ook alleen digitaal?

Steve: ”Voor mij doet Final Scratch het nog steeds. Dan heb ik nog steeds de draaitafels die ik kan gebruiken en ik denk dat het gevoel hetzelfde is als vinyl. Maar alle nieuwe ontwikkelingen zorgen wel voor mee mogelijkheden. Ik denk dat steeds meer mensen hun draaitafels weg gaan doen en gaan experimenteren met programma’s als Traktor. Ik zelf zal mijn draaitafels nooit weg doen of alleen maar achter een computerschermpje optreden. Maar als je iets anders vindt en het werkt, dan kan dat wel veel toevoegen aan het deejayen.”

Draaien met cd’s is voor jou ook geen optie?

Steve: ”Niet echt. Een cd heeft geen dynamiek en klinkt afschuwelijk in de club. Maar aan de andere kant kan je computer het ook begeven en dan ben je ook wel ver van huis. Dat is mij gelukkig nog nooit gebeurd. Ik gebruik mijn laptop puur voor final scratch en nergens anders voor. Ik ben mijn platen in mijn carrière al zo’n twaalf keer kwijt geraakt en ik gebruik nu vijf jaar final scratch en ik heb geen problemen.”

Nooit een keer verstek laten gaan in al die tijd?

Steve: ”Wel eens een keer, maar ik kom altijd, tenzij is bijna dood ben. Het is wel zwaar. Je gaat thuis weg en als je langer dan drie dagen weg bent, wil je niets liever dan thuis op de bank liggen. Ik heb ook mijn labels, daar ben ik thuis ook mee bezig en dat geeft ook weer een hele nieuwe dimensie aan mijn muzikale invulling. Soms denk ik wel eens, fuck, ik wil nu een maand lang thuis blijven en niets doen, maar zodra je dan weer in een club staat dan valt alle moeheid van je af. Het is een zware baan, maar wel iets dat ik altijd heb willen doen, dus ik kan niet klagen.”

steve bug

Vind je het moeilijk om vrij te nemen?

Steve: ”Ik heb daar wel moeite mee ja, maar je moet het wel doen. Je komt in clubs, reist veel en lang, je ontmoet veel mensen, je bent nooit thuis en je verliest veel van je sociale contacten. Dat is zwaar. Het is moeilijk om vrienden te behouden en ik heb ieder jaar weer minder vrienden. Dat vind ik minder leuk. Het is ook lastig om echt tijd voor jezelf te vinden.”

Slaat de eenzaamheid vaak toe?

Steve: ”Soms wel. Dan sta je temidden van 1000 mensen, met wie je totaal geen relatie hebt. Mensen die voor jou komen, maar die je niet kent en waarvoor ook geen tijd is ze te leren kennen. Dat is het deprimerende deel van mijn werk, waar je ook niet vanaf kunt. Mensen denken altijd dat een dj een fantastisch leven heeft en dat ie altijd aan het feesten is, maar het is zwaar. Je kunt dit alleen op hoog niveau volhouden als je er echt van houdt. Ik hou er van.”

Heb je dat er allemaal voor over, dingen als je vrienden kwijtraken?

Steve: ”Het hebben van vrienden is bij mij altijd speciaal geweest. Ik heb nooit erg steve bugveel goede vrienden gehad. Dat heb ik nooit zo toegelaten, omdat het gewoon niet altijd werkt. Ik hou er niet van om mensen te verliezen en ik heb niet genoeg tijd om met vrienden door te brengen. Ik heb een paar hele goede vrienden en goede vrienden hoeven elkaar niet iedere week te zien, dat scheelt wel.”

Ben je ook wel eens vast komen te zitten in de techno, omdat je bijvoorbeeld even niet meer wist hoe het verder moest?

Steve: ”Ik probeer altijd door te blijven gaan. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe tracks, zonder mijn wortels te verliezen. Veel mensen zijn nu op die minimal hype ingesprongen, die eerder nooit zo draaiden. Dat vind ik gek. Ik ben altijd trouw gebleven aan mijn eigen geluid en ben vanuit daar verschillende kanten opgegaan. Zelfs als er platen zijn die niet het belangrijkste zijn, dan nog koop ik ze. Ik draai platen omdat ik ze te gek vind, terwijl sommige mensen alleen de hits draaien. Je hoeft het publiek echt niet alle tracks te geven die ze willen horen.”

Niet teveel toegeven aan je publiek?

Steve: ”Precies. Ik raakte op een gegeven moment gefrustreerd van wat er allemaal om me heen gebeurde in Duitsland. Er was erg veel filter house en hard techno en daar paste ik helemaal niet tussen. De definitie van house is voor veel mensen verschillend. Op een gegeven moment heb je er geen lol meer in. Maar ik heb er nooit over nagedacht om mijn stijl te veranderen. Ik wil geen deel uit maken van het grotere geheel. En ineens raakte iedereen in Duitsland verveeld door die stijlen en begonnen jonge mensen clubs te openen.”

steve bug

En toen hoorde jij er weer helemaal bij?

Steve: ”Ik was een van de eerste die die muziek ging draaien in de clubs. Maar mensen stonden er ineens echt open voor en steeds meer mensen raakte erbij betrokken. Toen kwam er wat tech-house bij, electro en toen werd het minimal, of hoe je dat ook noemen wilt. Ik ben altijd onderdeel geweest van een nieuwe ontwikkeling.”

Hoe zie jij jezelf dan in de context van de Duitse dancescene?

Steve: ”Ik ben onderdeel geworden van de Duitse geschiedenis. Ik ging al vanaf 1978 naar feesten toe en dat was belangrijk om te doen. Toen danste ik ook nog veel. Ik hou er nog steeds van om te dansen, maar ik kan geen dj vinden door wie ik langer dan twee nummers wil dansen. Mijn ervaringen van het uitgaan en het dansen heb ik verwerkt in mijn producties, waar ik als eerste mee begonnen ben. Ik draai langer mee dan de meesten in de scene. Maar als je de ontwikkelingen niet meer ziet, dan moet je stoppen. Gelukkig zie ik ze nog.”

Check ook www.pokerflat-recordings.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws