PS interview: Dave Spoon

Partyscene Redactie | 17 april 2007
headlines

Simon Neale a.k.a Dave Spoon is hot en mag inmiddels artiesten als Roger Sanchez, Deep Dish en Steve Angello tot zijn fans rekenen. De producer schopte het met zijn hit At Night tot een ware superster en ook zijn andere tracks en remixen vinden gretig aftrek. Hij is verbonden aan het label Toolroom Records van Mark Knight. Een gesprek met een van de gezichten van de electrohouse.

Tekst: Jesse Voorn

dave spoonAt Night heeft het wel voor je gedaan, toch?

Dave: “Dat denk ik wel ja. Ik was echt verbaasd over het succes. De track heeft het erg goed gedaan in de underground, voor lange tijd en heeft toen een crossover gemaakt naar de mainstream. Daarna kwamen de remix verzoeken en daar oogst je ook weer succes mee. Het heeft uiteindelijk allemaal perfect uitgepakt voor me. De studio was altijd mijn belangrijkste bezigheid, dat deed ik al voordat ik dj werd. En nu kent iedereen me ineens.”

Ben jij ook pas gaan draaien nadat je succes had met tracks?

Dave: “Niet daarom. Ik was inderdaad eerst producer en ben toen gaan draaien. Ik ben begonnen met het maken van muziek toen ik twaalf jaar was. Toen ontdekte ik elektronische muziek. House en de vroege rave en drum ’n bass. Ik maakte alleen muziek en was nog veel te jong om uit te gaan. Dat hele dj gebeuren overkwam me pas toen ik zestien was. Toen werd ik me er voor het eerst bewust van. Mijn buurman was een dj en hij liet me zien hoe dat precies werkte. Daarna ben ik het zelf ook gaan doen.”

Je was er vroeg bij?

Dave: “Ik ben dertig jaar nu. Dat is best oud als je het vergelijkt met andere producers en dj’s die het op dit moment heel goed doen in mijn genre.”

dave spoon

Maar in de eerste plaats ben je een producer?

Dave: “Ja. Ik ben een goede dj hoor, maar niet verbazingwekkend. Ik draai goede muziek, kan goed mixen en ik doe het heel verdienstelijk. Ik vind het leuk om te doen. Maar mijn belangrijkste ding is nog steeds de studio. Daar ben ik heel ambitieus in. Ik wil nog heel veel doen op het gebied van produceren. Bijvoorbeeld muziek maken voor anderen. De elektronische muziek is heel breed op dit moment en daar vind ik veel uitdagingen in. Mijn muzikale achtergrond is ook heel breed. Maar ik geniet van het punt waarop ik nu sta en maak er het beste van.”

Maar het heeft dus wel lang geduurd voordat je succes had?

Dave: “Ja, dat heeft inderdaad behoorlijk lang geduurd. Mijn muziek is heel goed en ik heb alle vertrouwen in mezelf, maar ik kon het niet waarderen dat je daarnaast ook nog eens een hoop mensen uit de industrie moest kennen om ook succes te krijgen. Dat heb ik me lange tijd niet gerealiseerd. Het is jammer, want er is zoveel goede muziek. Daarom duurde het bij mij zo lang. Gelukkig ben ik bij Toolroom terecht gekomen. dave spoonHet digitale tijdperk helpt nu ook, want je stuurt je tracks makkelijk naar iemand toe.”

Werkt dat bij jou ook, dat je de tracks luistert die mensen je opsturen?

Dave: “Ik zal eerlijk zijn. Ik probeer er zoveel mogelijk naar te luisteren, maar mijn tijd is ook beperkt. Het is moeilijk om genoeg tijd te vinden, want het is te gek dat iedereen muziek maakt. Soms mis ik ook dingen. Dan hoor ik ergens een track en blijkt het dat ik die weken daarvoor al doorgemaild gekregen heb. Maar ik ben erg gelukkig met het feit dat mensen me hun muziek sturen.”

Hoe komt het dat deze sound nu zo populair is denk je?

Dave: “Ik denk dat het allemaal weer terug aan het gegaan is, naar het simpele uitgangspunt. Het is teruggegaan naar de tijd van 1989 en 1990, met heel minimale synths en beats. Er is nu een hele nieuwe generatie producers, die ook uitgaan. De cirkel is rond en het is gewoon de juiste tijd en plaats voor dit geluid. Aan de andere kant wordt er ook minder geëxperimenteerd. Maar het is goed zo. De muziek zit op een goede plaats nu. Er zullen wel weer nieuwe smaken bijkomen hoor. Het is een interessante tijd.”

Merk je er ook wat van dat je wat ouder bent, dat je meer muzikale bagage hebt?

Dave: “Ik ben nooit veel uitgegaan en ik experimenteer veel met muziek, dat is een goede zaak. Ik weet erg veel van house, van de geschiedenis ervan. Maar aan de andere kant helpt het ook als je je niet zo bewust bent van het verleden. Dan probeer je niet te doen wat er allemaal al gedaan is. Daarom is het goed dat er jonge mensen bijkomen. Ik vind het niet erg om ouder te zijn, maar soms wenste ik wel eens dat het succes me wat eerder overkomen was.”

Ben je niet bang dat deze electrohouse sound slechts tijdelijk is, dat het over twee jaar weer verdwenen is?

Dave: “Ik denk dat het zich nog wel zal ontwikkelen, maar ik weet niet hoe. dave spoonIn 1997 had je speedgarage, dat was destijds echt baanbrekend, een echt Brits geluid. Maar dat kwam en was net zo snel weer weg. Electrohouse zal niet meer crashen. Het zal wel veranderen, maar de basis is nu goed gelegd. Het heeft toch ergens iets fris.”

Is electrohouse ook een typisch Britse sound?

Dave: “Nee, dat zeker niet. Het is van over de hele wereld. House kwam uit Amerika en wij Britten hebben dat gestolen en het ons eigen gemaakt, haha.”

Je maakt deel uit van de Toolroom familie, waarmee je vrijdag ook in Amsterdam staat. Wat is dat voor familie?

Dave: “Ik ben per ongeluk bij ze terecht gekomen. Ik had wat tracks laten horen. Mark Knight is een echte work-a-holic en heeft het label echt naar een goed niveau getild. Er zijn veel goede releases en we hebben veel goede dj’s en mensen die de boel draaiende houden. Mensen weten dat de platen die Toolroom uitbrengt goed zijn en dat ze een breed spectrum binnen de dance beslaan. Dan kun je veel mensen tevreden houden.”

Dave Spoon draait vrijdag 20 april op Toolroom Knights in The Power Zone in Amsterdam, samen met D. Ramirez, Lucien Foort en Erick E.

Meer info vind je op www.davespoon.co.uk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws