PS interview: Boris van der Ham

Partyscene Redactie | 30 januari 2007
headlines

Hij duikt zelf niet zo heel vaak meer het clubleven in, maar voelt zich er nog wel heel erg mee verbonden. Boris van der Ham vindt het dan ook dat het de verkeerde kant op gaat met de dance en probeert daar wat aan te doen. Twee jaar geleden kwam hij met Dance66, over de dance industrie als volwaardige bedrijfstak en het afgelopen jaarzette hij zich  in voor het Dance-manifest - een document met punten waaraan organisatoren, overheden en bezoekers zich zouden moeten houden.

 

Tekst: Jesse Voorn

 

boris van der hamHet is twee jaar geleden dat je met Dance66 kwam. Wat heeft dat nu opgeleverd?

Boris: “Het heeft aandacht gegenereerd. Er wordt nu alleen maar negatief gedacht over de dance industrie en dat is niet goed. Vooral op lokaal vlak is er veel verharding, kijk maar naar Job Cohen (burgemeester van Amsterdam, red) die Awakenings dicht gooit. Maar Dance66 heeft wel een aantal goede dingen opgeleverd. Zo heeft D66 ervoor gezorgd dat er geld naar het Amsterdam Dance Event blijft gaan en hebben we druk gezet achter het belastingtarief voor dj’s.  Dat de dancescene in de belangstelling blijft staan. Ik hoopte ook op een Kamermeerderheid die voor het testen van pillen op feesten zou zijn, maar dat zit er met het nieuwe kabinet ook niet echt in. De ChristenUnie zorgt dat het allemaal nog erger wordt dan het al is.”

 

Wat moet er volgens jou nu concreet gaan veranderen?

Boris: “Er moeten hele heldere richtlijnen aangegeven worden. Wat je qua drugs wel of niet mag meenemen naar een feest bijvoorbeeld. Dat moet dan niet per feest of per stad gebeuren, want dat is te willekeurig. Mensen moeten praktisch worden. Als mensen op een feest stijf staan van de drugs en er vallen doden of gewonden, dan moet je de organisator de volgende keer geen vergunning meer geven, als er dus echt ernstige dingen gebeuren.”

 

Maar het gaat zelden fout…

Boris: “Er zijn inderdaad zoveel feesten waar heel zorgvuldig gehandeld wordt, dat is goed. Dan heeft iedereen een goede avond. Waarom moet je als overheid daar dan op in gaan lopen hakken? Je kunt het beter in goede banen leiden, door bijvoorbeeld XTC te testen op feesten, om ervoor te zorgen dat de drugs ook echt goed is.”

 

In plaats van dat je door een undercover agent als stront behandeld wordt…

Boris: “Ja, dat schiet niet op. boris van der ham en tiestoDan krijg je een verkeerde atmosfeer, waarbij mensen niet meer open zijn over hun gebruik. Dan gaan ze het stiekem doen, wordt het echt illegaal en zijn we nog verder van huis. De overheid moet meer kijken en naar een goed resultaat toe werken. Wat is goed voor de scene. Wat Job Cohen doet is volstrekt verkeerd.”

Maar hoe moeten die invallen op feesten dan tegengegaan worden?

Boris: “Je mag best als overheid in de gaten houden of het niet uit de hand loopt, want ik ben ook niet voor grootschalig dealen. Maar doe het dan wel fatsoenlijk. Bij die invallen worden bezoekers echt bang en durven er dan ook niet meer over te praten. Het is daarom goed om met een organisatie voorwaarden vast te stellen, zodat het feest veilig is, maar ook leuk blijft. Bijna alle bezoekers zijn goedwillende mensen die een leuke avond willen hebben en dat wordt nu gedwarsboomd. Er is nu alleen een monoloog exterieur, dus wat Job Cohen doet. Eenzijdige communicatie.”

XTC op feesten mag wel, zeg je, maar aan de andere kant wil je ook dat er streng op gecontroleerd wordt. Is dat niet tegenstrijdig?

Boris: “Nee. Je moet er wel iets over afspreken ja. Je moet uitkijken dat mensen niet teveel pillen mee nemen. Als je alles afpakt, dan gaan mensen in de rij al pillen innemen, vaak meer dan één ook. Dan ben je niet resultaat gericht bezig. Er moet een middenweg in gevonden worden. Overheid en organisatoren moeten met deskundigen gaan kijken wat een redelijk aantal is dat je mee naar boris van der hambinnen mag nemen. Stel dat je drie pillen mee mag nemen, dan moet het daar ook echt bij blijven.”

Moet de politiek meer in dialoog met de organisaties?

Boris: “Absoluut. Je moet wel lokaal kijken naar wat er allemaal kan. In Amsterdam sta je andere feesten toe dan in een dorpje op de Veluwe en Amsterdam moet zich ook niet gedragen als een klein dorpje op de Veluwe. Dat is een wereldstad. Er moet een ondergrens zijn en de overheid moet niet lokale overheden opjutten om blind in te hakken op feesten. Het Openbaar Ministerie jut Job Cohen op. De minister van Justitie moet zijn eisen niet centraal opleggen. Lokale overheden kunnen situaties veel beter inschatten dan hij dat kan. We moeten af van wat er nu centraal geregeld is.”

Is de huidige wetgeving goed?

Boris: “Nee, maar er is wel genoeg ruimte om ruimte voor onderhandelingen te zoeken. Het testen van pillen kan dus nog steeds niet, omdat de overheid dat niet wil. Dat is slecht. Op lange termijn moet er nog veel gebeuren. Zo moeten er ook regels komen voor geluid op feesten, want drugs zijn niet het grootste probleem. Het zijn vooral zaken die niet goed op elkaar afgestemd zijn, zoals busvervoer van en naar feesten en lawaai. Tiësto die geen concert mocht geven in Amsterdam, omdat het teveel lawaai zou zijn. Toch te gek voor woorden. Er moet meer ruimte komen voor creatieve dingen.”

Moet de politiek zich überhaupt op deze manier met de dancescene bemoeien?

Boris: “Dat wel, want je moet altijd kijken of dingen goed gaan. De overheid is de vertegenwoordiging van de samenleving, dus daar moet je je mee bemoeien.”

Maar als je de dancescene vergelijkt met andere dingen, zoals het voetbal, dan gebeurt er nooit wat?

Boris: “Je moet dingen inderdaad in zijn perspectief plaatsen. Als je naar andere bijeenkomsten kijkt dan zie je dat de dance een oase van rust is, zeker ten opzichte van voetbal. Overlast van houseparties is er nauwelijks. boris van der hamIk word er wel moe van dat dance altijd weer teruggebracht wordt tot drugs.”

Heb je nog concrete dingen op je programma staan om de situatie te verbeteren?

Boris: “We gaan dit voorjaar een groots debat organiseren, over hoe we de nacht kunnen verbeteren, hoe we de nacht uit de schaduw kunnen halen. Zo gaan we onder meer over de veiligheid praten en hoe dat politiebeleid anders kan. Ook gaan we het hebben over de sluitingstijden van Amsterdam, want dat kan natuurlijk ook niet.”

Ga je zelf nog wel eens op stap?

Boris: “Jawel hoor, maar dan toch voornamelijk naar de kroeg.”

Moet je niet weer eens wat vaker naar echte dance feesten gaan, om de binding met de scene te behouden?

Boris: “Ja, dat ga ik ook weer wat doen. Ik heb afgesproken dat ik naar de volgende Awakenings ga komen.”

Pas maar op dan…

Boris: “Hahaa. Ik ben zelf niet zo van de drugs hoor. Heb wel eens een jointje gerookt, maar dat was het. Dus ze zullen me wel met een blikje Red Bull tegen de muur zetten.”

Kijk voor meer info op www.borisvanderham.nl of op http://borisvanderham.hyves.nl.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws