PS interview: John Digweed

Partyscene Redactie | 23 januari 2007
headlines

John Digweed kan bogen op een sterke en lange carrière in de dancescene en is wereldwijd een van de meest gerespecteerde dj’s. De progressieve Brit heeft veel releases op zijn naam staan en staat aan het hoofd van zijn label Bedrock. Op Transitions 2 zoekt hij nog meer toenadering bij de minimale techno. Het album is uitgebracht op het befaamde Renaissance label en ligt hier in Nederland via News in de winkels. John laat zien nog steeds met recht aan de wereldtop te staan. Volgende week vrijdag, 2 februari, staat de legende op Houseplay in Panama, samen met Jimmy van M.

Tekst: Jesse Voorn

 

john digweedHoe heb je Transitions 2 samengesteld?

John: “Een aantal artiesten die er op staan, zoals Gutterstylz en Guy Gerber, kende ik al van het Bedrock label. Ik heb eigenlijk alle artiesten die me materiaal gestuurd hebben laten weten dat ik met een album bezig was. Sommigen hebben net wat nieuwe tracks af en soms moedig ik ze aan om iets af te maken, zodat ik exclusieve tracks kan krijgen. Ik heb zelf ook edits gemaakt van een flink aantal tracks, om ze beter tot hun recht te laten komen in de mix en om het een wat specialer album te maken.”

Het is een andere stijl dan we gewend van je zijn, wat al begon op Transitions 1. Vanwaar is dat?

John: “Het hele idee achter de serie is om een bepaalde ontwikkeling te hebben. Ik wil het beste dat er op dit moment is laten horen en er is veel goede muziek nu. Dit is gewoon een van de kanten die ik op kon gaan.”

Wat vind je nu zo interessant aan minimal?

John: “Minimal is gewoon een ander genre. Er zijn een paar heel goede releases die precies de goede snaar raken en dat gaat al een paar maanden zo, maar er is niets meer interessant aan dan aan andere muziek. Het is gewoon een trend, zoals andere trends.”

Je bent bekend geworden met het draaien van progressive. Gebeurt er nog veel in die scene?

John: “Ja en dat is onder meer de reden dat ik er niet van houd om aan een bepaald genre gebonden te zijn. Progressive is een label geworden voor een specifiek geluid en dat had nooit mogen gebeuren. Het genre is toch een beetje overgewaaid lijkt het, zoals vaak gebeurd, maar de scene heeft  in zijn geheel te lijden gehad door misinterpretaties van mensen. Als je met de meeste dj’s praat, dan zul je merken dat ze de beste muziek willen draaien die er is, of dat nou minimal is of niet.”

john digweed

Je draait al heel lang mee. Hoe kijk je aan tegen trends en hypes die steeds weer hun kop op steken in de dancescene?

John: “Je moet je er bewust van zijn, maar zoals alle dingen die te maken hebben met mode en trends, moet je ook naar het grotere plaatje kijken en niet vastlopen op slechts op één geluid of trend. Ik doe nog steeds veel gigs waar de energie en het genieten van het publiek me omver blaast. Dat is het echte bloed van de scène. Het is dus altijd heel bemoedigend dat mensen naar de clubs gaan en daar op de dansvloer helemaal gek worden.”

Hoe staat de dancescene in Groot-Brittannië ervoor, want die werd altijd gezien als de belangrijkste van Europa?

John: “De scene is behoorlijk goed op het moment denk ik. john digweedVeel clubs zijn meer underground gegaan, wat altijd goed voor de scene is. Het betekent dat de mensen die er bij betrokken zijn enthousiast zijn en er van genieten. Maar naast de clubs zijn er ook nog steeds veel goede labels, producers en festivals. Er is een breed spectrum aan dance en het lijkt allemaal heel sterk.”

Transitions 2 is uit op Renaissance. Hoe gaat het eigenlijk met je eigen label Bedrock?

John: “Goed, dank je. Het is een interessante tijd met de ontwikkelingen in de digitale wereld, maar dat is zeker goed voor de muziek.”

Wanneer raak je door een nummer geprikkeld?

John: “Altijd. Met dank aan het internet krijg ik meer muziek dan ooit tevoren, op dagelijkse basis. Ik ben altijd gegaan voor muziek die me oprecht beweegt, in plaats van muziek waarvan ik denk dat het anderen beweegt. Dat heeft zich inmiddels als een goede regel bewezen. Soms moet je een nummer op de dansvloer uitproberen om te weten of het werkt of niet, maar er is veel muziek die erg goed is. Ik beluister ook alles dat voorbij komt en dan is het simpel: als het rockt dan rockt het.”

Ben je zelf ook helemaal over naar het digitale tijdperk?

John: “Ik draai voornamelijk met cd’s, want dat staat me toe met veel meer muziek te reizen. Naast de mixer gebruik ik ook een FX unit. Ik krijg en koop nog steeds vinyl, maar als ik het wil draaien, dan digitaliseer ik het. Dat doe ik helemaal zelf, omdat ik daar veel plezier in heb. Het betekent namelijk dat ik helemaal boven op de nieuwste muziek zit en dat ik niets mis. Zo is het leven. De ontwikkeling van de technologie is bedoeld om de dingen makkelijker te maken en vaak is dat ook zo.”

john digweedWat beïnvloedt je nu het meest, als je produceert?

John: “Ik neem nog steeds veel invloeden mee van mijn reizen. Reacties kunnen heel anders zijn, afhankelijk van waar in de wereld je bent en verschillende tracks hebben in verschillende landen verschillende reacties. Die dingen hebben invloed op me als ik samen met Nick Muir de studio in ga om te schrijven.”

Nog grote toekomstplannen?

John: “Nog meer draaien, ook om Transitions 2 te ondersteunen, terug naar de studio op een gegeven moment en meer radio en podcasting doen. Business as usual!”  

Meer info vind je op www.johndigweed.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws