Geen feesten meer in ITW op NDSM werf

Partyscene Redactie | 17 januari 2007
headlines

De Internationale Theater Werkplaats (ITW) op de NDSM werf zal niet meer verhuurd worden als feestlocatie.

Eind 2006  werd bekend dat de feesten die gepland waren in de ITW op de NDSM werf in Amsterdam Noord gecanceld werden. Nu blijkt dat er ook in 2007 geen feesten gegeven mogen worden op de populaire locatie. De Stichting Kinetisch Noord heeft besloten de ITW slechts te gebruiken waarvoor hij bedoeld was oorspronkelijk: theater. Het Putsch feest afgelopen oudejaarsnacht is hiermee meteen het afscheidsfeest gebleken.
De bunker op de NDSM werf
Dit omdat er teveel overlast was voor de buurt, en de locatie niet berekend is op (zoveel) feesten. Daardoor was er geregeld geluidsoverlast. Daarnaast verslechterde de vlakke vloer door de stevig dansende partygangers, zodat theaterproducenten hier last van kregen bij de uitvoering van hun theaterstukken.

Zoals te lezen valt op de site: “De broedplaats NDSM-werf is een initiatief van Stichting Kinetisch Noord om betaalbare ruimte aan te bieden aan kunstenaars en startende culturele ondernemers. De opbrengsten uit activiteiten en geleverde diensten dienen uitsluitend de ideële doelstelling van de stichting.” Helaas vallen interessante muzikale feesten hier niet meer onder.

Op deze manier verliest Amsterdam helaas weer een culturele vrijplaats waar nog niet alles (zoals openingstijden) gebonden is aan starre regels. Het was een plek waar organisatoren zoals Putsch!, Berlin Underground, Amsterdams Belang en Gasten Zonder Grenzen ieder maandelijks hun ding deden, en een steeds grotere aanhang kregen. Of en waar de organisatoren nu verder zullen gaan is nog niet bekend, wellicht dat hun (semi)illegale feesten (weer) op gaan bloeien. Gasten zonder Grenzen is in ieder geval bezig met een locatie in Amsterdam, na het weekend meer nieuws hierover.

Alleen grote feesten, zoals Awakenings met oudjaar, kunnen nog plaatsvinden in de naastgelegen Docklands. Hiervoor is slechts vier maal per jaar een ontheffing, dan mogen 6000 de locatie bezoeken met een acceptabel geluidsniveau. Acht maal per jaar is er wat mogelijk op een lager geluidsniveau, tot 01.00. Gelukkig mag de Stubnitz de komende vijf jaar wel nog langs blijven komen bij de NDSM werf.

Maar er is ook nog een kleine bunker op dit terrein, gelegen schuin tegenover de ITW loods. Hier mogen nog wel op kleine schaal feesten georganiseerd worden voor +/- 150 personen, zoals Bla Bla op zaterdag 3 februari. Maar het zal helaas nooit meer worden zoals vanouds daar in Noord…

www.ndsm.nl

Anja Schneider op de laatste Putsch @ ITW op 31 december 2006

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws