PS interview: Anthony Rother

Partyscene Redactie | 11 januari 2007
headlines

Anthony Rother debuteert al op zijn zestiende en is sindsdien niet meer te stoppen. Zijn discografie is indrukwekkend te noemen en ook zijn samenwerking met andere artiesten. Omringd door een flinke batterij synths en drumcomputers slingert hij zijn donkere, moddervette electrobeats en knetterende synths en baslijnen de zaal in, immer weer met een tomeloze energie en altijd aanstekelijk. Naast zijn werk als producer is de Duitser actief met zijn label Datapunk, waarop hij onlangs het album Super Space Model uitbracht. Zaterdag staat hij in de effenaar.

Tekst: Jesse Voorn

anthony rotherHoe ga je te werk als je aan een nieuw album begint?

Anthony: “Voordat ik begin heb ik altijd al de titel en daar werk ik vervolgens omheen. Het album komt dat nummer voor nummer tot me en de visie die ik heb wordt steeds duidelijker. De titel is voor mij een soort thuishonk, waardoor ik geïnspireerd word. Ik weet ook niet precies waarom, maar zo werkt het. Ik ontdek mezelf dan en de muziek. Ik zou nooit kunnen werken volgens een voor opgezet plan. De atmosfeer die de titel bij me oproept werkt voor me, niet persé de woorden zelf.”

Je zingt zelf vaak op je tracks, maar er staan op het nieuwe album ook wat instrumentale nummers. Zit daar voor jou nog verschil tussen?

Anthony: “Dat is lastig te zeggen. Het is voor iedereen verschillend wat een track doet. Met vocalen heeft een nummer voor mij wel een diepere betekenis, vanwege de woorden. Instrumentale tracks daarentegen hebben meer energie denk ik, maar het zijn twee verschillende talen. Maar het gaat mij altijd om het gevoel dat een track uitstraalt. Het is allebei eigenlijk goed.”

Het gevoel staat bij jouw muziek wel erg centraal toch?

Anthony: “Meestal wel ja. Dat is het resultaat van wat ik doe. Maar muziek kan veel kanten opgaan. Het kan verschillende gevoelens oproepen, maar het kan aan de andere kant ook heel politiek zijn. Een nummer biedt verschillende perspectieven vaak. Het kan ook heel kunstzinnig zijn, maar dat is vaak meer de experimentele muziek. Dat kan bij mij ook. Maar als ik muziek maak dan geef ik echt het beste van mezelf.”

anthony rother

Wil je met je muziek een statement maken?

Anthony: “Dat is de verkeerde vraag. Ik doe dingen niet voor een doel. Ik maak muziek en schrijf teksten, die uit mijn leven komen of uit situaties rondom me of die ik zie. Het is constructief bedoeld en het komt zoals het komt. Mijn muziek is een reflectie van het leven en niet noodzakelijkerwijs mijn leven. Mijn teksten zijn niet ontzettend to the point, maar meer omschrijvend.”

Je treedt altijd live op. Waarom heb je daarvoor gekozen?

Anthony: “Omdat, toen ik met produceren begon, ik geen dj wilde zijn. Ik was ook niet zo erg op de hoogte van wat er zich in platenland afspeelde. Ik vond het toen allemaal niet erg interessant in ieder geval. Ik vond niet dat ik als dj tanthony rotheroen een set zou kunnen draaien die geschikt was voor een club en daarom ben ik mijn eigen sets maar gaan maken. Het heeft me heel wat tijd gekost om daar mijn weg in te vinden en om een goede live set voor mezelf neer te zetten. Ik improviseer namelijk altijd live. De laatste paar jaar heb ik wel eens met de gedachte gespeeld om te gaan deejayen. Nu denk ik dat ik namelijk wel wat kan toevoegen en de muziek die nu uitkomt is erg goed. Maar toch, mijn hart blijft bij het live optreden en het spelen van je eigen tracks.”

Gooi je dan je bestaande nummers door de mangel?

Anthony: “Absoluut. Ik maak live nieuwe versies van mijn tracks. Ik hou er namelijk niet van om me er makkelijk van af te maken. Ik improviseer en volg mijn gevoel. Ik heb van tevoren wel een ruw beeld van welke tracks ik wil spelen, maar dat verandert altijd. Ik reageer erg op het publiek, want dat is voor mij het belangrijkste van het live optreden. Als ik contact maak met het publiek, dan worden we één. Ik voel de mensen en zij zetten me aan tot wat ik op het podium doe. Het heeft iets met het onderbewustzijn te maken, maar ook met de atmosfeer. Live is het echte werk.”

Je stijl wordt omschreven als electro. Hoe kijk jij naar je eigen stijl?

Anthony: “Dat is moeilijk. Dat hangt echt van het perspectief van mensen af. anthony rotherIk heb onlangs een nieuwe visie op mijn muziek ontwikkeld, die je zult horen op mijn nieuwe 12” Inch die snel uitkomt. Ik denk niet dat ik er nu al over wil praten. Het is mijn visie op mijn stijl. Over drie maanden komt die plaat uit, dan weet je meer.”

Je draait al heel lang mee. Wat doe jij om in deze scene te overleven?

Anthony: “Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat het toch voor een deel met geluk te  maken heeft. Je kunt een heel goede artiest zijn, of muzikant en live kunnen optreden, maar het hangt verder toch echt van geluk af. De laatste stappen zijn namelijk niet aan jou. Marketing is heel belangrijk om je ergens te krijgen. Ik vind dat ik veel geluk gehad heb, want dit is wel wat ik altijd gewild heb. Ik wilde altijd mezelf zijn en daar werk ik nog steeds hard voor.”

Als jochie wilde je geen brandweerman worden, maar muzikant?

Anthony: “Precies. Al vanaf toen ik tien was wist ik echt dat ik dit wilde doen. Al doende ben ik er ook achter gekomen hoe ik het voor mezelf het beste kon doen. Een stukje levenservaring. Ik ben nu erg blij met wat ik doe en waar ik sta. Ik wil altijd nieuwe dingen ontdekken en nooit stil staan. Als je stil staat dan verlies je alles.”

Anthony Rother treedt zaterdag naast Billy Nasty en Xenia Beliayeva op ALRT op, in de Effenaar in Eindhoven.

Meer info vind je op www.anthony-rother.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws