BVD: “Dance in 2006 een groot succes”

Partyscene Redactie | 3 januari 2007
headlines

De BVD, de Belangenvereniging voor Danceorganisatoren, kan terugkijken op een buitengewoon succesvol jaar. Maar hoe staat de BVD tegenover de recente war on drugs?

Tekst: Frank Böhm

De BVD, een breed gedragen vertegenwoordiging van meer dan 30 organisatoren in de Nederlandse dance industrie, kijkt terug op een succesvol 2006. De totstandkoming van de artiestenregeling voor dj’s, een oplossing voor de afdracht van auteursrechten voor danceproducers en het Gehoor Convenant behoren tot de mijlpalen van 2006.
XTC is what you need?
Het aantal evenementen groeide, na een dip aan het begin van dit Millennium, met zo’n 10% tot +/- 17.000 edities. Ook de bezoekersaantallen van de meeste feesten zien er prima uit. Hiermee blijft de danceindustrie een tak binnen de entertainmentbranche met een substantiële economische waarde. Daarnaast is 2006 verstreken zonder grote incidenten op het gebied van veiligheid en gezondheid van bezoekers, afgezien van de dode en zwaargewonde bij de schietpartij bij de Maassilo afgelopen weekend. Daarentegen waren er wel grootschalige acties gericht tegen drugsgebruikers en dealers. Partyscene belde met de BVD over de plannen voor 2007 omtrent deze recente ontwikkelingen.

Uit dit gesprek met voorzitter Corné Bos komt naar voren dat er binnenkort gesprekken gevoerd gaan worden met de politieke partijen. Wat de BVD voornamelijk wil is duidelijkheid en gelijkheid. Duidelijkheid over de grenzen en (gedoog)regels omtrent drugsbezit en –gebruik op dance evenementen. En gelijkheid wat betreft behandeling en locatie. Drugsgebruik onder jongeren is een maatschappelijk probleem wat niet slechts op de dancescene afgewikkeld dient te worden volgens de BVD. Je hoort bijvoorbeeld nooit over invallen bij kroegen, waar ook coke kan worden gebruikt. Het mag niet zo zijn dat je op locatie A (bepaald feest, locatie, (deel)gemeente of deel van het land) rustig een blowtje kan roken en op locatie B je wiet wordt afgepakt. De BVD vermoedt ook dat niet slechts de dealers worden aangepakt op recente grootschalige evenementen zoals Awakenings en Innercity, maar ook gebruikers. Er ontstaat tevens een nare sfeer, waarbij onterechte aanhoudingen plaatsvinden. Op het moment dat vermoed wordt dat iemand drugs op zak heeft, dan wordt diegene apart gehouden en gefouilleerd, waarbij zelfs in ondergoed gekeken wordt. Hierdoor ontstaat ook een sfeer van wantrouwen op een feest, waar normaal gemoedelijkheid en onderling vertrouwen tussen partygangers heerste.

Of zoals Corné het brengt: “Je kan tegenwoordig nog makkelijk een vliegtuig in op Schiphol dan een dance evenement in Nederland. Hierdoor ontstaan er steeds meer (illegale) underground feesten, waar totaal geen zicht en controle is op de mensen en het drugsgebruik. Dat kan niet de bedoeling zijn van het verscherpte beleid.” Volgende week is hierover ook een gesprek met de Jellinek. Wordt vervolgd dus.

Corné wenst de bezoekers van Partyscene overigens “de beste wensen voor 2007 en heel veel goeie 'biets' ” toe!

www.b-v-d.nl

Maar wie heeft er nou eigenlijk nog drugs nodig?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws