War on downloading gaat door in 2007

Partyscene Redactie | 3 januari 2007
headlines

Niet alleen de War on Drugs slaat de laatste tijd toe in de dancescene, ook het downloaden wordt stevig aangepakt. De RIAA eist maar liefst 1.6 biljoen dollar van AllofMP3.com.

Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) heeft in 2006 115 illegale uitwisselsites (peer to peer) laten sluiten. Volgens de cijfers van de stichting waren bij deze sites ruim anderhalf miljoen mensen geregistreerd.
Downloading gaat door
''In het vorige jaar is het netwerk van zogeheten P2P-sites in Nederland bijna volledig opgerold. De grootste slag is geslagen'', aldus BREIN-directeur Tim Kuik. In 2007 zal de stichting zich richten op mensen die in het buitenland wonen en van daaruit sites die ook in Nederland actief zijn, beheren. De stichting ondernam in 2006 meer dan 12.000 keer actie tegen piraterij. Ruim 8.000 keer werden advertenties voor illegale films en muziek verwijderd. Ook waren er meer dan 200 civiele acties tegen piraterij op markten en illegale invoer. Tenslotte ondernam FIOD-ECD enkele tientallen strafrechtelijke acties. De boetes die werden opgelegd varieerden tussen enkele duizenden euro's tot maar liefst 110.000 euro.

De rechtspraak gaf volgens directeur Tim Kuik in 2006 antwoord op twee belangrijke vragen: wanneer is een site illegaal en wanneer moet een ISP naam, adres en woonplaats (naw) afgegeven worden? De vuistregel voor de vraag of een site illegaal is, werd volgens Kuik door het Hof in hoger beroep in de Zoekmp3 uitspraak gegeven: Een site is onrechtmatig als er systematisch en structureel gebruik gemaakt wordt van de beschikbaarheid van illegale bestanden. Het maakt daarbij niet uit dat de bestanden zelf elders staan. Over afgifte van de naw gaf het Hof in hoger beroep in het BREIN/ISP's kort geding de regel: de inbreuk moet redelijkerwijs aannemelijk zijn en de identificatie van de inbreukmaker moet buiten gerede twijfel staan. De beoordeling of dat in dit geval zo was, liet het Hof aan de rechter in de bodemprocedure over.

Daarnaast werd vandaag bekend dat de Recording Industry Association of America (RIAA) heeft aangekondigd dat het de bekende Russische online muziek leverancier AllofMP3.com aanklaagt voor het bedrag van 1.6 biljoen (1.600.000.000.000) dollar. De RIAA wil 150.000 dollar voor elk van de 11 miljoen verkochte liedjes. Een vertegenwoordiger van het bedrijf gaf aan dat het bedrijf niet gevestigd is in New York, waar de aanklacht is ingediend, en daardoor dus ongeldig zou zijn. Het bedrijf houdt zich aan de Russische copyrightwetten en betaalt zelfs een gedeelte van de winst aan de Russische versie van de RIAA. AllofMP3 betaalt per liedje 15 cent aan de Russian Organisation for Multimedia (ROM), maar de RIAA ontkent het recht van bestaan van ROM. Een van de redenen hiervoor is dat het ROM een lager bedrag per liedje eist dan de RIAA nodig vindt voor zichzelf.

De reden waarom de RIAA toch een rechtszaak start, waarvan het dus zeer onwaarschijnlijk lijkt dat ze deze gaan winnen, is dat er dan eindelijk gekeken wordt of het bedrijf wel legaal opereert en of de vergoeding wel voldoende is. De RIAA kan dan lobbyen bij de regering om er zo een politieke kwestie met Rusland van te maken, hetgeen wellicht wél zal leiden tot sluiting van de site.

Ook de RIAA gaat er stevig tegenaan tegenwoordig

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws