Illegale muzieksites gesloten

Partyscene Redactie | 6 december 2006
headlines

Onlangs werd bekend dat de Russische regering heeft toegezegd de populaire doch omstreden muzieksite AllofMP3.com te sluiten. Maar Nederlanders blijken dan ook het betaalde iTunes links te laten liggen.
Mp3 spelers
AllofMP3 biedt betaalde muziekdownloads aan voor veel lagere prijzen dan de meeste andere webwinkels. De site draagt een deel van de inkomsten af aan de Russische auteursrechtenorganisatie ROMS, maar die wordt internationaal niet erkend. Artiesten van wie AllofMP3 muziek verkoopt, krijgen geen cent. De afspraak over het sluiten van AllofMP3.com maakt deel uit van de onderhandelingen tussen Rusland en de Verenigde Staten over toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. Rusland heeft nu toegezegd AllofMP3 en andere omstreden sites uit de lucht te halen. Ook gaat het land zijn wetgeving rond intellectueel eigendom aanpassen. De site is nu overigens nog online.

Maar daarentegen heeft stichting Brein in Nederland wel een zogenoemde 'topsite' gesloten. Op de server van deze grote vis, 'MadBiker' genaamd, stond 5,6 terabyte aan illegale software, films en muziek. Deze zogenaamde topsites staan bovenaan de piramide van illegale downloadnetwerken. De besloten servers, die alleen toegankelijk zijn voor ingewijden, verspreiden auteursrechtelijk beschermd materiaal als eerste over het web. Zo fungeren ze als het ware als de groothandel voor andere downloadsites en peer-to-peernetwerken zoals Limewire of Bittorrent. Volgens een schatting van Brein zijn in Nederland enkele tientallen topsites actief. MadBiker kan vermoedelijk een fikse rekening verwachten: directeur Tim Kuik van Brein wil zich "in dit stadium niet wagen aan een schatting van de schade", maar denkt dat die "extreem" is.

Dat (illegaal) downloaden populair is in ons land blijkt ook uit de lage verkoopcijfers van iTunes in Nederland. Apple's iPod is in Nederland dan wel een groot succes, de verkoopcijfers van de bijbehorende muziekwinkel blijven daarbij flink achter. Op de gemiddelde Nederlandse iPod staat slechts 3,5 bij iTunes gekocht nummer, blijkt uit onderzoek. De muzieksite doet het wereldwijd wel iets beter. In september meldde het onderzoeksbureau dat er gemiddeld twintig nummers uit Apple's winkel op de muziekspeler staan.

Zal illegaal downloaden van muziek ooit stoppen? Wij verwachten van niet…

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws