Dj is artiest

Partyscene Redactie | 31 oktober 2006
headlines

Dj’s worden voortaan officieel aangemerkt als artiest. Dat heeft minister Zalm van Financiën vorige week bekend gemaakt. De SP had daar op aangedrongen.

spTwee weken geleden meldde Partyscene dat de SP wil dat dj’s officieel erkend worden als artiest. De partij heeft nu haar zin gekregen. Het ministerie van Financiën had nooit uitspraak gedaan over de artiestenstatus van dj’s en daardoor hing bij vele organisatoren van feesten en festivals een flinke naheffing boven het hoofd. De SP diende daarom een motie in om per 1 januari 2006 dj’s als artiest aan te merken. Minister Zalm van Financiën bevestigde net na het Amsterdam Dance Event officieel dat dj’s artiesten zijn. Triomf voor de SP.

Arda Gerkens, die het vraagstuk namens de SP behandelt en zelf ook dj is geweest, is blij met de uitspraak van Zalm. “Het is belangrijk dat Zalm deze uitspraak gedaan heeft,” vertelt ze. “Het gros van de mensen kijkt wat dance betreft niet veel verder dan Tiësto en zegt dan dat het goed gaat met de Nederlandse dance. Het gaat ook wel goed, maar er is een grote groep opkomende talenten, die ook aan de bak moet komen. Nu dj’s als artiest gezien worden, komt dat een stapje dichterbij. Ze vallen dan onder de artiestenregeling en zijn daardoor makkelijker in te huren door organisaties.” Ze heeft Zalm nu ook gevraagd naar de papiermolen te kijken, want de papieren rompenslomp is voor organisaties nog steeds enorm en dat moet ook minder.

dj

Gerkens vindt dat Nederland zijn eigen artiesten serieus moet nemen en daar vallen dj’s ook onder. Vaak bestaat er nog een te slecht beeld van dance, vindt ze. “Voor veel mensen is dance een fase in het leven van jongeren, maar dat is al lang niet meer zo. Ik ben zelf ook opgegroeid met house, maar ik ben 41 en geen jongere meer, maar ik hou er nog steeds van en ik ga nog steeds graag uit. Dance is een onderdeel van onze cultuur geworden en dat moet gekoesterd en gestimuleerd worden. Daar willen zij dus wat aan doen.”

Meer info vind je ook op www.sp.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws